Azerbaycan'da cumhurbaşkanlığı seçimi

Azerbaycan'da 15 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili süreç sönük geçerken, bazı ilkler de dikkati çekiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki yeniliklerin başında, oy kullanma sürecinin internet üzerinde canlı olarak yayımlanması, internet üzerinden seçim kampanyaları yapılması ve özellikle muhalefetin toplu boykot yaparak seçimlere katılmaması geliyor.

Yayınlanma: 09.10.2008 - 09:28
Abone Ol google-news

Azerbaycan'da 15 Ekim'de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri ilklere imza atıyor. Seçim hazırlıklarıyla ilgili MSK toplantısında 500 oy kullanma merkezine kamera kurulması ve görüntülerin internet üzerinden yayımlaması kararlaştırılırken, yetkililer bununla şeffaflığın sağlanması, olası yasadışı veya usulsüz müdahalelerin belgelenmesinin amaçladığını bildirdi.
MSK Başkanı Mezahir Penahov, İletişim ve Enformasyon Bakanlığı tarafından kameraların kurulması ve internette yayın yapılmasının öngörüldüğünü söyledi. Kameraların oy sayımı ve seçim komisyonları çalışmalarının yansıtılmasında da kullanılacağı kaydedildi.

 

Cumhurbaşkanlığı sanal adayı Şiraslan

Seçimlerde bir başka ilki oluşturan Şiraslan Gurbanov'un sanal adaylığı ve internet üzerindeki seçim kampanyası özellikle muhalefet yanlılarının büyük ilgisini çekiyor.

Adaylığı gibi kendisinin de sanal olduğu öngörülen Gurbanov, www.shiraslan.info internet adresinde seçim propagandasını ve seçilmesi durumunda neler yapacağını anlatırken, seçilmesi durumunda rüşvet, yolsuzluk, işsizlik gibi genel sorunları çözeceğini ileri sürerek, ayrıca ailesinin tarafından zorla evlendirilenlere yardımcı olacağını ve kadın haklarının sağlanacağını da vaat ediyor.

 

Muhalefetin toplu boykotu

Azerbaycan'da ana muhalefet partisi Müsavat Partisi'nin lideri İsa Kamber ve önde gelen siyasi partilerden Halk Cephesi (AHCP) Başkanı Ali Kerimli ile birlikte muhalefetin tamamına yakınının seçimlere katılmaması da bir başka ilk olarak göze çarpıyor.

Daha önceki cumhurbaşkanı ve parlamento seçimlerinde muhalefetin önde gelen iki ismi olan Kamber ve Kerimli'den veya partilerinden birinin seçimleri boykot etmesi durumunda bile, diğerinin mutlaka seçime katıldığını anımsatan gözlemcilere göre, seçim sürecindeki sönüklük de muhalefetin önemli kesiminin boykotundan kaynaklanıyor.

Muhalefet partileri, seçim yasalarının demokratik bir seçim ortamını oluşturmak için uygun olmadığı, seçim komisyonlarının oluşturulmasında iktidarın gözetildiği, basın yayın kuruluşlarının faaliyetlerinin iktidarın adayı lehinde çalışması yönünde baskı yapıldığı, seçim propaganda sürecinin çok kısa tutulduğu gibi gerekçelerle cumhurbaşkanı seçimlerine katılmıyor.

Seçimlere, iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) Başkanı da olan şimdiki Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, muhalefet yanlısı Ümit Partisi Başkanı İkbal Ağazade, Büyük Kuruluş Partisi Başkanı Fazıl Gazanferoğlu, Muasır Müsavat Partisi Başkanı Hafız Hacıyev, Bütün AHCP'den Kudret Hasanguliyev, Liberal Demokrat Partiden Fuad Aliyev ve bağımsız aday Gulamhüseyin Alibeyli katılıyor.

Seçimleri boykot eden Müsavat Partisi Ağazade'yi "kerhen" desteklerken, AHCP Parti Meclisi Başkanlığı görevinde olan Alibeyli de, partisinin boykot kararına rağmen bu görevinden ayrılarak bağımsız aday olmuştu.

Azerbaycan'da cumhurbaşkanı seçimleri, hükümetin kurulması ve faaliyetlerinin doğrudan cumhurbaşkanlığına bağlı olması nedeniyle büyük önem taşıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler