TÜSİAD: Çok tedirginiz

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, iş dünyası olarak çok tedirgin olduklarını ifade ederek, ekonomik krizin ciddiyetle ele alınması gerektiğini söyledi. Türk özel sektörünün "muazzam borçlu" olduğunu ifade eden Yalçındağ, dünyadaki daralmanın Türkiye'yi de etkileyerek işsizliğin artacağını ifade etti.

Yayınlanma: 09.10.2008 - 09:37
Abone Ol google-news

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ve beraberindeki hükümet yetkilileri, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ile Conrad Otel’de düzenlenen kahvaltıda biraraya geldi.

 

'İş dünyası olarak oldukça tedirginiz'

TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, küresel mali krizin önümüzdeki süreçte Türkiye'ye etkisinin nasıl olacağına ilişkin bir soru üzerine de, "Kriz etkileyecek. Hakikaten bir ekonomik kriz... Bu artık bir finansal kriz değil. İş dünyası olarak oldukça tedirginiz. Dünyadaki bu sallantının Türkiye'yi etkilemeyeceğini söylemek olacak şey değil" diye konuştu.

 

'Türk özel sektörü borçlu'

Türkiye'de bankacılık sektörünün dünyadaki birçok ülkeye göre çok daha sağlam temeller üzerine oturduğunu, 2001 krizinden sonra yeni denetlemeler ve düzenlemeler geldiğini, çok daha kurallara bağlı olduğunu anlatan Yalçındağ, şunları kaydetti:
"Bir çok türev enstrümanlar burada, bizim bankacılık, finans sektörümüzde henüz faaliyete geçmediği için bunun avantajını yaşamaktayız. Bankalarımızın sermaye rasyoları yüksek. Bunlar doğru... Ancak şu da doğru ki; dünya bir daralmaya gidiyor, küçülecek. Dolayısıyla ihracatımıza gelen talep düşecek. Türk özel sektörü muazzam borçlu. Bu borcu nasıl ödeyeceğiz. Bütün bunlar, bu daralmanın Türkiye'de de şiddetle yaşanacağını söylüyor. Ve bu hakikaten bizi çok tedirgin ediyor"

 

Ciddiyetle ele alınmalı

Yalçındağ, şöyle devam etti:
"Çünkü bakın, ekonomik daralma demek, işsizlik demek, refah payımızın düşmesi demek. Türkiye 70 milyonuyla geçtiğimiz şu son birkaç yılda dünyadaki olumlu gidişattan, evet iyi etkilendi. Biraz başımızı kaldırdık ama bu kadar genç nüfusumuz var, işsizlik zaten Türkiye'de bir sorun... Özel sektör tasarruf tedbirlerini almaya başladı. Haklı... Nasıl bu borcu çevirecek? Zaten ciddi bir cari açığımız var. Evet, petrol fiyatları düşecek ama ihracatımız da düşecek. Bizim en büyük ihracatımız Avrupa'ya... Bakın orası da daralıyor. Bütün Güney Asya aynı şekilde bir sallantıdan geçiyor. Yani bu işin çok ciddiyetle ele alınması lazım. Lazımdı aslında... Yani bugün bunu açık kalplilikle söyleyebileceğimizi düşünüyorum. Dediğim gibi biz son derece sağduyulu ve sorumlu davrandık. Hiçbir zaman felaket tellallığı yapmadık. Ama her zaman da söyledik; 'Lütfen şu reformları yapalım, vakit kaybediyoruz. Daha kuvvetli, daha dirençli girelim'."
 

Gelecek AB Dönem Başkanı: Çek Cumhuriyeti

Yalçındağ, Çek Cumhuriyeti'nin Ocak 2009'da AB'nin dönem başkanı olacağını, bu kapsamda kendileri için önemli bir ülke olduğunu söyledi. Çek Cumhuriyeti'nin göreceli olarak küçük bir ülke olduğunu ve Türkiye ile ticaret hacminin oldukça sınırlı kaldığını ifade eden Yalçındağ, görüşmede bu konuları ele aldıklarını, ticareti ve yatırımı nasıl artırabileceklerini konuştuklarını anlattı.

Türk-Çek İş Konseyi Başkanı Nazmi Akıman da Türk-Çek İş Konseyi ortak toplantısında kapsamında yaptığı konuşmada, Ocak-Temmuz 2008 döneminde Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasındaki ticaret hacminin 1,2 milyar dolar olduğunu, yıl sonu itibariyle bu rakamın 2 milyar doların üzerine çıkacağını düşündüklerini, ancak yine de bu rakamın potansiyeli yansıtmaktan uzak olduğunu bildirdi.

İşbirliği fırsatlarını artırmaları gerektiğini vurgulayan Akıman, her iki ülkede ortak teknoloji geliştirmenin yanı sıra tekstil, turizm, demir-çelik, mühendislik ürünleri, makine-ekipmanlar, enerji-çevre teknolojileri, otomobil üretimi ve otomotiv yan sanayisi ile inşaat-taahhüt projeleri alanlarında işbirliği imkanlarının mevcut olduğunu söyledi.

Çek-Türk İş Konseyi Başkanı Frantisek Vladar da Çek şirketlerinin, özellikle enerji sektöründe Türkiye'deki özelleştirme projelerine ilgi duydukları belirtti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler