'Sınır ötesi operasyon çözüm değil'

Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi'nin Başbakanı Neçirvan Barzani, PKK'nin son günlerde düzenlediği terör saldırılarının, Türkiye ile aralarındaki ilişkileri bozmayı amaçladığını söyledi. Sınır ötesi operasyonla sorunun çözülemeyeceğini iddia eden Barzani, Türkiye'nin kendileriyle diyaloğa girmemelerinden ötürü Türkiye'ye yardım edemediklerini, böyle bir talep olması durumunda bu talebi sevinçle karşılayacaklarını bildirdi.

Yayınlanma: 09.10.2008 - 10:17
Abone Ol google-news

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani, verdiği demeçte, Türkiye'de son günlerde düzenlenen saldırıları kaygıyla izlediklerini belirterek, bu olaylar karşısındaki tutumlarının "çok açık ve net" olduğunu, bölgede örgüte uyguladıkları kısıtlamaların devam ettiğini belirtti. Barzani, ellerinden geldiği kadar, topraklarının komşu ülkelere karşı saldırılar için kullanılmasını ve örgütün bölge yollarından, havaalanlarından ve hastanelerinden yararlanmasını engellemeye çalıştıklarını söyledi.

 

Biz sorumlu değiliz

Terör örgütünün faaliyetlerinin hiçbir olumlu etkisi olmayacağını, tam tersine durumu daha da karmaşıklaştıracağını vurgulayan Barzani, Türkiye içindeki bu faaliyetlerden kendilerinin sorumlu tutulamayacağını öne sürdü.

 

'Sınır ötesi operasyon çözüm değil'

Neçirvan Barzani, Türk kamuoyundaki sınır ötesi operasyon beklentileri ve konuyla ilgili tezkerenin TBMM'de görüşülmesine ilişkin olarak da, askeri operasyondan sonuç alınamayacağını ve sorunun bu yöntemle çözülemeyeceğini iddia etti.

Barzani, sınır bölgesinde güvenlik şeridi oluşturulması düşüncesi hakkında da, "Bence bu, durumu değiştirmez. Bu pratik olarak kolay da değildir. Çünkü buralar dağlık ve sarp bir bölgedir. Bence sorunun çözümü için başka alternatifler bulunması gerekir. Ayrıca bu konu, Irak'ın egemenliğiyle de ilgilidir" ifadesini kullandı.

 

Türkiye'ye yardım etmek istiyoruz

Gerek Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP), gerekse Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (IKYB), sorunun çözümü için geçmişte Türkiye'ye yardımcı olmaya çalıştığını belirten Barzani, Türkiye'nin kendilerinden sadece kınama mesajları değil, somut adımlar atmalarını beklediğinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi: "Türkiye'nin bizimle diyaloğa girmediği bir zamanda Türkiye'ye nasıl yardım edebiliriz? Biriyle konuşmazsan, diyalog kurmazsan ondan nasıl yardım istersin? Bizimle masaya oturmuyorlar ki bizden nasıl yardım istediklerini anlayalım..."

Neçirvan Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Erbil'e olası ziyareti konusunda da, "Şu ana kadar resmi kanallardan bize böyle bir talep ulaşmadı. Ama bunun olmasını umarız. Burada kendisini sevinçle karşılarız" diye konuştu.

 

İnternet sitesinden kınama

Barzani, ayrıca bölgesel yönetimin internet sitesinde yayınlanan bildiride, ''PKK'nin Diyarbakır'da çarşamba günü düzenlediği saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Bu saldırılar hiçbir tarafa hizmet vermiyor, yalnızca bölgedeki olayları daha da karıştırıyor. Biz her zaman PKK'nın silah bırakması gerektiğini ve bu sorunu barışçıl yollarla çözmesi gerektiğini söylüyoruz'' dedi.

Sorunun bu tür çirkin saldırılarla çözülmeyeceğini, barışçıl çözümün bulunması gerektiğini kaydeden Barzani, bölgesel yönetimin Türkiye ile ilişkilerine çok önem verdiğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler