CHP, Adabank'ın satışını sordu

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde Adabank'ın satışını sordu. Hamzaçebi, Adabank'ın TMSF'nin yönetiminde olan 60 milyon YTL muhammen bedel üzerinden satışa çıkarılan hisselerin ihalelerinin "kıyaslanabilir bedellerde olmadığına" dikkat çekti.

Yayınlanma: 09.10.2008 - 10:26
Abone Ol google-news

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Adabank’ın TMSF’nin yönetiminde olan hisselerinin ilk olarak 26 Haziran 2006 tarihinde 60 milyon YTL muhammen bedel üzerinden satışa çıkarıldığını ancak satış ihalesine katılan olmadığını söyledi.

İkinci defa 3 Temmuz 2006 tarihinde satış ihalesine konu olan söz konusu hisselerin 45 milyon 100 bin YTL bedel üzerinden Kuveytli yatırım grubu The International Investor (TII) tarafından satın alındığını ifade eden Hamzaçebi, ikinci satışında gerçekleşmemesi üzerine TSMF’nin söz konusu Adabank hisselerini 14 Temmuz 2008 tarihinde yeniden ihaleye çıktığını bildirdi.

Hamzaçebi, “İhaleye Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret A. Ş ile Kök Menkul ve Gayrimenkul Yatırım Ticaret A. Ş katılmış ve sonuçta ihale 57 milyon 100 bin dolar teklif eden KÖK Şirketi üzerinde kalmıştır. Ancak üçüncü ihale ile ikinci ihale arasında önemli bir fark vardır. Her iki ihalede de aynı hisseler satışa çıkarılırken üçüncü ihalede ikincisinden farklı olarak hisseler ‘Adabank Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’ adı altında cebri icra yoluyla haciz, rehin gibi yasal takyidatlardan ari olarak satışa çıkarılmıştır. Bu nedenle her iki ihale bedeli kıyaslanabilir değildir” dedi.

Hamzaçebi, Bakan Ekren’e şu soruları yöneltti: “Adabank hisselerini satın alan KÖK Şirketi’nin öz sermayesi ve bankaya sağlayabileceği kaynağın büyüklüğü nedir? Daha önce Kuveytli yatırım grubu TII için uygulanan ölçüler KÖK şirketi için de uygulanacak mıdır? Adabank ihalesine 57 milyon 100 bin dolar teklif veren KÖK Şirketi’nin kuruluş sermayesi 10 milyon YTL’dir. KÖK Şirketinin öz sermayesinin yetersiz olduğu açıktır. Bu durumda Şirketin yüzde 35 hissesine sahip olan SİNPAY Yapı Endüstrisi ve Ticaret A. Ş. İle yüzde 64.8’ine sahip olan EKSİM Grubu’nun öz sermayeleri ve bankaya sağlayabileceği kaynağın büyüklüğüne bakılacak mıdır? Adabank hisselerinin satışına BDDK tarafından izin verileceği yönünde KÖK Şirketine söz verildiği ve akabinde de bu bankanın halen faaliyette olan bir kalkınma ve yatırım bankası ile birleşeceği ve bunun için gerekli olan iznin de yine BDDK tarafından verileceği iddiaları doğru mudur?”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler