Almanya'da neo-Nazizm yükselişte

Almanya'da son dönemde artan aşırı sağcı faaliyetler tepki çekiyor. Almanya'nın Hamburg kentinde aşırı sağcılara yönelik ürünler satan bir mağazanın kapatılması için imza kampanyası başlatıldı. Bunun yanı sıra, Almanya'da aşırı sağcı bir örgüte ait yerlerde arama yapıldı. Almanya İçişleri Bakanlığı, örgütün gençlik kamplarında Nasyonal Sosyalizm ideolojisinin yayılmaya çalışıldığının tahmin edildiğini kaydetti.

Yayınlanma: 09.10.2008 - 10:47
Abone Ol google-news

Almanya'da Hamburg şehrinin en işlek caddelerinden biri olan Spitalerstrasse'deki HSH Nordbank Shopping adlı pasajın içinde yer alan ''Thor Steinar'' mağazasının kapatılması istemiyle, Türk ve Alman vatandaşlarının yoğun olarak katıldığı bir kampanya düzenlendi.

Pasajın işletmecisi olan HSH Nordbank tarafından yapılan açıklamada, ''Thor Steinar'' adlı mağazanın eğilimi hakkında daha önce bilgi sahibi olunmadığı, bu gelişmeden dolayı hayal kırıklığı yaşandığı belirtildi.

Sol Parti Hamburg eyaleti parti teşkilatı yönetim kurulu üyesi Hamide Scheer ise Hamburg gibi göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı bir kentte HSH Nordbank yetkilileri tarafından söz konusu kişilere mağazanın bilinçli olarak kiraya verildiğini savunarak, ''Thor Steinar markası son yıllarda Almanya'da trend marka haline geldi. Yetkililer, kiraya verdikleri kişinin ve mağazanın kimliği konusunda fikir sahibi olmadıklarını söylüyorlar. Bu hiç de inandırıcı değil. Bu mağaza bir an önce kapatılmalı ve gereken önlemler alınmalı'' dedi.

 

Aşırı sağcılık yükselişte

Bu arada, Almanya'da ''Yurtsever Alman Gençliği'' (Heimattreue Deutsche Jugend - HDJ) adlı aşırı sağcı bir örgüte ait yerlerde arama yapıldı.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ülke çapında yapılan aramalarda çok sayıda malzemeye el konulduğu, HDJ'nin anayasal düzene karşı faaliyetlerde bulunmasından şüphe edildiği bildirildi.

Açıklamada, örgüt tarafından kurulan gençlik kamplarında Nasyonal Sosyalizm ideolojisinin yayılmaya çalışıldığının tahmin edildiği kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı August Hanning, aşırı sağcılara karşı kararlı bir şekilde mücadele edilmesi, çocukların ve gençlerin beyinlerine Nasyonal Sosyalizm ideolojisini sokmaya çalışanlara karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Hanning, bugünkü aramalardan sonra, HDJ'nin anayasal düzene karşı ''saldırgan bir tavırla mücadele edip etmemeyi planladığının araştırılacağını'' kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler