Aktütün karakolu Unakıtan'a takılmış

PKK saldırısına uğrayan Aktütün'ün de aralarında bulunduğu bazı karakolların taşınması amacıyla harcama kalemleri arasında kaydırma isteyen Genelkurmay'ın bu talebinin Maliye Bakanlığı tarafından reddedildiği ve 1 milyar 277 milyon YTL'nin de bu yüzden Hazine'ye aktarıldığını öne sürdü. CHP'li Özyürek, konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 09.10.2008 - 12:33
Abone Ol google-news

17 askerin şehit olduğu Aktütünün de içinde bulunduğu 5 karakolun taşınması için Genelkurmayın belirttiği maddi imkânsızlığın gerekçesi ortaya çıktı. Geçen yıl alınan bütçeden kalan para için bu karakolların taşınması amacıyla harcama kalemleri arasında kaydırma isteyen Genelkurmayın bu talebinin Maliye Bakanlığı tarafından reddedildiği ve 1 milyar 277 milyon YTLnin de bu yüzden Hazineye aktarıldığı öne sürüldü.

Aktütün Karakoluna saldırı sonrasında bir açıklama yapan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, konum olarak savunmaya uygun olmayan 5 karakolun 2007 yılından itibaren taşınması için çalışma başlatıldığını ancak bunun maddi imkânlar elvermediği için yapılamadığını ifade etmişti. Konuyla ilgili ANKA Ajansına bir değerlendirme yapan Genelkurmay yetkilileri maddi imkânsızlıkgerekçesinin perde arkasını şöyle açıkladılar: Bu karakolların daha uygun yerlere taşınması geçen yıl planlandı. Bu yerlerin yapımına ilişkin çalışmalar da başlatıldı. Aralarında Aktütünün de bulunduğu 5 karakol için yapılan taşınma çalışmaları sırasında bölgenin dağlık ve kayalık olmasından dolayı teknik engellerle karşılaşıldı, ancak bir şekilde aşma yolları bulundu. Ayrıca yapılan mali çalışmalarda sıkıntı ile karşılaşıldı. TSKnin 12 milyar 997 milyon YTLlik ödeneğinin nerelerde kullanılacağı kalem kalem bellidir. Bu bütçeden Jandarmanın aldığı bölümde karakollar için harcanan para yeterli değildi. Bu nedenle harcama kalemleri arasında kaydırma talebi Maliye Bakanlığına iletildi. 1 milyar 277 milyon YTLlik artı veren bir ödeneğin bu ve benzeri yerlerin yapımı için aktarımı istendi. Ancak Maliye Bakanlığı yetkilileri yazılı olarak yapılan bu başvuruyu uygun görmediği, vize vermediği için, bu para Hazineye aktarıldı. Aynı şey bu yıl da savunma hizmetlerinde alınan bütçede, bu tip işlerin gideri yani mal ve hizmet alımları başlığında güvenlik ve savunmaya yönelik gayrimenkul yapım ile büyük onarım kalemlerinde yaşanıyor.

Ayrıca son 3 yılda harcama kalemlerinde ciddi tasarruflar yapıldığını da hatırlatan askeri yetkililer, ancak hayati konulara ilişkin harcamalarda böyle bir şey yapılmadığının da altını çizdiler. Aktütün karakolunun halen taşınacağı daha hâkim noktadaki inşaatın da bu nedenle durduğunu söyleyen askeri yetkililer, yeni ödenek çıkmadan da tamamlanmasının mümkün olmayacağını ifade ettiler.

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, iddiaları Meclis gündemine taşıdı. Özyürek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtanın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Harcama kalemleri arasında kaydırma talebinin Maliye Bakanlığına iletildiği, 1 milyar 277 milyon YTLlik artı veren bir ödenekten bu ve benzeri yerlerin yapımı için aktarım istendiği doğru mudur? Ancak Maliye Bakanlığı yetkilileri yazılı olarak yapılan bu başvuruyu uygun görmeyip, vize vermediği ve bu paranın Hazineye aktarıldığı doğru mudur? Türk Silahlı Kuvvetlerinin böylesine çok önemli talebi eğer reddedildiyse, bunun gerekçeleri nelerdir?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler