Zeugma mozaikleri sanatçılarına çağrı

Gaziantep Arkeoloji Müzesi Arkeoloğu Dr. Mehmet Önal, ''11. Uluslararası Mozaik Kongresi''nde yaptığı ''Zeugma Mozaiklerinin Sanatçıları ve Üslupları'' konulu sunumunda, sanatçıların eserlerine adlarını yazmamaları nedeniyle antik kentten çıkardıkları mozaiklerin çok büyük bölümünün kim tarafından yapıldığını bilemediklerini belirtti.

Yayınlanma: 09.10.2008 - 12:38
Abone Ol google-news

Zeugma Antik Kenti'nde gün ışığına çıkarılan mozaiklerden yalnızca ikisinin üzerinde yapan sanatçının adının bulunduğunu ifade eden Gaziantep Arkeoloji Müzesi Arkeoloğu Dr. Mehmet Önal, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'ne taşınan mozaikleri üslup ve tekniğine göre gruplandırdıklarını bildirdi.

Bir bölümü sergilenen, bir bölümü de depolarda korunan Zeugma mozaiklerinin çok farklı üslup ve tekniklerle yapıldığına tanık olduklarını vurgulayan Mehmet Önal, şöyle konuştu:
''Her biri farklı bir üslup ve teknikle yapılan bu kadar çok mozaiğin, Zeugma'da yaşayan ya da dışardan gelen birkaç kişi tarafından yapılmasının mümkün olmadığı inancındayız. Üslup ve tekniklerin çok farklı olması, Zeugma'da bir mozaik okulu olduğunu ortaya koyuyor. Bunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz.''

Önal, çağdaş mozaikçilere de çağrıda bulunarak, eserlerin bir yerine mutlaka adlarını yazmalarını istedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler