Teröre lanet yağdı

PKK'nin Aktütün Karakol baskının ardından Diyarbakır'da polisleri taşıyan servis aracına düzenlediği saldırılara tepki yağıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, hükümeti, "soruna yanlış teşhisten kaynaklanan zafiyet ve ataletten kurtulmaya" çağırdı. Üniversiteler ile sivil toplum örgütleri de yayınladıkları mesajlarda birlik ve beraberlik çağrısı yaptılar.

Yayınlanma: 09.10.2008 - 13:58
Abone Ol google-news

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Diyarbakır’da polis servis aracına yönelik saldırıyı “nefretle lanetlediğini” belirterek, hükümeti, “soruna yanlış teşhisten kaynaklanan zafiyet ve ataletten kurtulmaya” çağırdı.

Bahçeli, Diyarbakır’da polis servis aracına yönelik saldırı nedeniyle bir başsağlığı mesajı yayınladı. Bahçeli Aktütün karakoluna yapılan saldırının ardından, emniyet mensuplarına yönelik saldırının milleti derinden yaraladığını ve üzdüğünü belirterek, mesajında şu görüşlere yer verdi:

“Son haftalar içerisinde kanlı eylemlerini tırmandıran bölücü terör örgütünün Diyarbakır’da emniyet mensuplarını taşıyan bir araca yaptıkları hunhar saldırıyı nefretle lanetliyorum. Terörle mücadele esnasında yakın zamanda kaybettiğimiz Mehmetçiklerimizin acısına, bu kez fedakârlık göstererek kahramanca mücadele eden emniyet mensuplarımızın şehadeti hepimizi derinden yaralamış ve üzmüştür. Aziz milletimiz, hükümetin terörle mücadele konusunda gösterdiği ve sorunu yanlış teşhisten kaynaklanan zafiyet ve ataletten bir an önce kurtulmasını, doğru bir analizle gereken bütün tedbirleri yeni can kayıpları olmadan vakit kaybetmeksizin almasını beklemektedir.”

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Işıklı ve Türk - İş Yönetim Kurulu, Diyarbakır’daki polis servis aracına yönelik önceki gün gerçekleştirilen saldırıyı kınadılar.

TÜMÖD Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Işıklı, yaptığı açıklamada, son günlerde tanık olunan “kardeş katilliği” temelindeki olayların, Türkiye’ye dayatılan ekonomik ve sosyal modelin bir sonucu olduğunu dile getirdi. Işıklı, “Türkiye’deki gelir dağılımının bozulması, güçsüz ve yoksul gençlerin sorunlarının artması gibi faktörler, küresel karanlık güçlerin arayıp da bulamayacakları bir malzeme oluşturmuştur. Simdi onlar kullanılarak askerlerimiz, polislerimiz ve sivil yurttaşlarımız şehit ediliyorlar. Küresel karanlık güçlerin bu oyununun ülkemizde başarılı olamayacağına dair inancımız tamdır” görüşünü vurguladı.

Türk-İş Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada da saldırının Türkiye’nin bölünmez bütünlüğüne ve huzuruna yönelik olduğu belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin milletiyle birlikte bu saldırıların üstesinden geleceğine olan inancımız sonsuzdur. Türk-İş topluluğu saldırıyı yapan kanlı elleri lanetlemekte, saldırıyı yapanların ve bu saldırıya destek verenlerin birgün mutlaka hak ettikleri cezayı bulacaklarına olan inancını dile getirmektedir.”

Tes-İş Yönetim Kurulu adına yapılan yazılı açıklamada ise Türk milletinin devletiyle birlikte terör belasının üstesinden gelmeye muktedir olduğu belirtilerek, terörün tarih sayfalarına gömüleceği günlerin yaklaştığını kaydedildi.

Diyarbakır Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Muharip Gaziler Derneği, Türk Eğitim-Sen, Türkiye Harp Malulü Gazileri, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği, Türk Sağlık-Sen ve Kamu Çalışanları Vakfı Diyarbakır Şubeleri yaptıkları ortak açıklamasıyla PKK’nın önceki gün polis servisine düzenlediği saldrıyı kınadı. Ortak açıklamayı okuyan Türk Sağlık-Sen Diyarbakır Şube Başkanı İhsan Yıldırım, hükümetin terörle mücadele için bir an önce gerekli düzenlemeleri yapması gerektiğini söyledi. Yıldırım, “Türkiye’nin içinin kan ağladığı son hain saldırının ardından, ülkeyi yönetenler artık Türk ulusunun önüne terörü bitirecek, kesin ve etkin çözüm getirecek önlemler koymak zorundadırlar. Bu nedenle sadece sınır ötesi tezkereler değil, terörle mücadele kanunların ivedilikle çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı avukat Muharrem Erbey, kim tarafından gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin tasvip etmediklerini belirtti. İnsanların yaşamlarını yitirmeden de sorunların çözülebileceğini ifade eden Erbey, “Bu kan ve gözyaşının artık sona ermesi gerektiğini, insana ve yaşam hakkına saygı gösterilerek sorunların çözülmesi için herkese çok ama çok iş düştüğünü ve barışa olan inancımızı bir kez daha vurguluyoruz. Herkesi sağduyulu olmaya çağırıyor ve artık şiddetin son bulmasını istiyoruz” diye konuştu.

Samsun Tabip Odası, Gazi Devlet Hastanesi önünde bir basın açıklaması düzenledi. Tabip Odası Başkanı Cem Şahan, “Patlayan bombaların gencecik yaşlarında sevenlerinden koparılan onlarca askerimizin acısı, toplumsal vicdanımızda onarılması güç yaralar açıyor. Toplumsal gerilimin yaşandığı bir dönemde, bu tür saldırıların, yüce değer olarak kabul ettiğimiz yaşam hakkını ortadan kaldırmanın yanı sıra, demokrasiyi ve hukuk devletini de tehdit eder bir nitelik taşımaktadır” dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Senatosu adına bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Serdar Bedii Omay da Türkiye’nin kardeş kavgasına çekilmek istendiğini belirtti. Omay, “Terör örgütü ile yandaşlarınca yürütülen etnik tahriklerin hedefi Türkiye’nin milli birliğini, toprak bütünlüğünü ve milli varlığını yok etmeye yönelik faaliyetlerdir. Bu nedenle söz konusu tahriklerin sonucsuz bırakılması sadece siyasi iradenin değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin birlikmteliği ve özellikle aydınların ve üniversitelerin konuya hassasiyetle yaklaşımları ile üretilecek çözümlerle mümkün olacaktır. Bu hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur” diye konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi Senatosu da bir bildiri yayınlayarak saldırıyı kınadı.
 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Fazıl Tekin, birlik ve beraberliği bozmayı hedefleyen her türlü terör eylemini nefretle kınadıklarını bildirdi. Prof. Dr. Tekin, ESOGÜ Senatosu adına yaptığı yazılı açıklamada, bayram sevincini yaşayan Türk halkının bölücü terör örgütünün saldırıları ile sarsıldığını belirterek, saldırıda hayatını kaybeden şehitleri saygı ve rahmetle andıklarını, ailelerine ve Türk milletine başsağlığı diledi.


Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Senatosu, ''hain saldırıların sorumlularına en sert biçimde karşılık verilmesinin, daha etkin ekonomik, sosyal, politik ve yasal önlemlerin alınmasının vatan görevi olduğunu'' bildirdi. MKÜ'den yapılan yazılı açıklamada, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ve huzurunu bozmayı amaçlayan hain terör saldırısı ile destekçileri kınandı.


Aydın'ın Nazilli ilçesinde, İstasyon Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın önünde toplanan yurttaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla ''Kahrolsun PKK'', ''Şehitler ölmez vatan bölünmez'' diye slogan attı. Çeşitli partiler ve sivil toplum örgütlerinin ortaklaşa düzenlediği mitingde ortak basın açıklamasını okuyan CHP Nazilli İlçe Başkanı Atilla Talay, yaklaşık 25 yıldır meydanlarda toplanılıp ağıtlar yakıldığı belirtti.


Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, ZKÜ Senatosu adına yaptığı yazılı açıklamada, Hakkari ve Diyarbakır'daki saldırıları nefretle kınadıklarını belirtti.Büyük Önder Atatürk'ün kurduğu ve emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti'ni koruyacaklarını ifade eden Açıkgöz, bu konuda üzerlerine düşen görevi sonuna kadar yerine getireceklerini kaydetti.Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca da Diyarbakır'daki saldırıyı kınayarak, teröristlerin yakalanmasının bir nebze de olsa acılarını hafiflettiğini bildirdi.
 

Şanlıurfa'nın Karaköprü Belde Belediyesince geleneksel olarak düzenlenen Ali Baba Şenlikleri kapsamındaki konser programı, Hakkari ve Diyarbakır'da yaşanan terör olayları nedeniyle iptal edildi. Belediye basın bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Belediye Başkanı Ahmet Güzel'in çağrısı üzerine toplanan belediye meclisi, son dönemlerde yaşanan terör olaylarını kınadı.

 

Belediye Başkanı Güzel, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birlik, beraberlik ve geleceğini hedef alan menfur saldırıyı yapanların yok edilmeye mahkum olduğunu belirtti.
Güzel, Karaköprü Belediyesi olarak 18 Ekim 2008 tarihinde düzenlemeyi planladıkları şenlikte Mehmet Özbek, Abdurrahman Kızılay konseri ile sünnet şölenini iptal ettiklerini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler