Karadağ, Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı

Karadağ hükümeti, Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı. Sırbistan ise en yakın müttefiklerinden Karadağ'ın, Kosova'nın bağımsızlığını tanıması üzerine bu ülkenin Belgrad Büyükelçisi'ni sınırdışı etme kararı aldı. 17 Şubat'ta bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı en son Karadağ'ın tanımasıyla, tanıyan ülkelerin sayısı 49'a yükseldi. AB üyesi 27 ülkeden 22'si, Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı.

Yayınlanma: 09.10.2008 - 18:02
Abone Ol google-news

Eski Yugoslavya'dan ayrılan ülkelerden Karadağ hükümeti, Kosova'nın bağımsızlığını tanıdığını açıkladı.

Sırbistan-Karadağ birliğinden geçen şubat ayında ayrılan Karadağ'ın Devlet Başkanı Filip Vuyanoviç, ülkesinin AB ve NATO üyesi olma isteği nedeniyle Kosova'nın bağımsızlığını tanıma kararının kısa sürede alınmasının gerekli olduğunu söylemişti.

 

Sırbistan, Karadağ'ın büyükelçisini sınır dışı ediyor

Sırbistan, en yakın müttefiklerinden Karadağ'ın, Kosova'nın bağımsızlığını tanıması üzerine bu ülkenin Belgrad Büyükelçisi'ni sınırdışı ediyor.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç, resmi haber ajansı Tanjug'a yaptığı açıklamada, Karadağ'ın bugün Kosova'yı tanımasının ardından bu ülkenin Belgrad Büyükelçisi'nin sınırdışı edileceğini açıkladı.

Jeremiç, Belgrad'daki temsilcisinin artık Sırbistan'da hoş karşılanmayacağı konusunda Karadağ'ın bilgilendirildiğini kaydetti. Jeremiç, bölgedeki ülkelerin Balkanlar'da istikrar ve barışın korunmasındaki özel sorumlulukları nedeniyle Sırbistan'ın Karadağ'a yanıtının ''uygun'' olduğunu da ifade etti.

Karadağ'ın geleneksel müttefiki Sırbistan'ın Dışişleri Bakanı Jeremiç, 2 gün önce yaptığı açıklamada, Karadağ'ı, Kosova'yı tanımaması konusunda uyarmıştı.

 

Sırbistan büyükelçilerini geri gönderiyor

Sırbistan ayrıca Kosova'nın bağımsızlığını tanıyan ülkelerden, danışmalarda bulunmak için çağırdığı büyükelçilerini görev yerlerine geri gönderme kararı aldı.

Sırbistan hükümetinden yapılan açıklamada, bu kararın, ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik diplomatik faaliyetlerin sürdürülmesi için alındığı bildirildi.

Kosova'nın ilan ettiği bağımsızlığı tanıyan ülkelerdeki Sırp büyükelçiler, Belgrad yönetimi tarafından danışmalarda bulunmak için çağrılmıştı.

 

 Macaristan ve Letonya, Kosova pasaportlarını tanıdılar

Macaristan'ın Priştine Büyükelçiliği ve Letonya Dışişleri Bakanlığı tarafından Kosova İçişleri Bakanlığı'na gönderilen resmi yazılarda, bu ülkelerin, Kosova Cumhuriyeti pasaportlarını tanıma kararı aldıkları bildirildi.

Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan Romanya ile Slovakya da Kosova Cumhuriyeti pasaportlarını tanıma kararlarını açıklamışlardı.

 

Makedonya da Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı

Makedonya Parlamentosu, komşu Kosova'nın bağımsızlığını tanıması için hükümete çağrıda bulunan bir kararı kabul etti. Parlamentoda yapılan oylamada, Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasının yolunu açacak olan karar, 1'e karşı 85 oyla kabul edildi.

Karara, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski yönetimindeki muhafazakar hükümetin ne tepki vereceği henüz belli değil.

Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Milososki, parlamentonun, ezici bir çoğunlukla Kosova'nın bağımsızlığını tanıması çağrısında bulunan kararı kabul etmesinin ardından hükümetin karara onay verdiğini kaydetti.

Makedonya'nın, Kosova ile sınır anlaşmazlığı bulunuyor, ancak taraflar bir anlaşmaya varmaya yakın olduklarını belirtiyorlar.

BM'de onay

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Sırbistan’ın sunduğu Kosova’nın bağımsızlık kararının Uluslararası Adalet Divanı’nda görüşülmesi tasarısı kabul edildi. Tasarıya 77 “evet”, 6 “hayır” oyu çıktı ve 74 ülke de çekimser oy kullandı. Tasarıya ABD, Arnavutluk ve Pasifik’teki küçük ada ülkeleri karşı çıkarken, Türkiye oylamaya katılmadı.

Karar, Kosova’nın Şubat’taki bağımsızlık kararının uluslararası hukuka uygun olup olmadığının belirlenmesi için Adalet Divanı’na taşınması anlamına geliyor.  Konunun Adalet Divanı’na sevki, Priştina’nın bağımsızlığını tanımakta tereddüt eden ülkelerin kararını geciktirebilir.

17 Şubat'ta bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı en son bugün Karadağ'ın tanımasıyla, tanıyan ülkelerin sayısı 49'a yükseldi. AB üyesi 27 ülkeden 22'si, Kosova'nın bağımsızlığını tanıdı. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler