Akko'da gerilim tırmanıyor

İsrail'in Akko kentinde Yom Kippur günü nedeniyle başlayan gerilim tırmanıyor. Yahudi ve Araplar arasında çıkan şiddet olaylarında 3 kişi yaralandı, 100'den fazla araç hasar gördü. Akko'nun Arap ve Yahudi vatandaşları arasında, yıllardır ilk kez bu denli çatışma meydana geldiği belirtiliyor.

Yayınlanma: 09.10.2008 - 21:03
Abone Ol google-news

İsrail'in kuzeyindeki, Araplar ile Yahudiler'in birarada yaşadıkları kentlerden Akko'da, Kippur Günü'nün başlaması sırasında başlayan olaylar yeniden tırmandı.

Dün gece, Arap gençlerden birinin, araba kullanmanın yasak olduğu Kippur'da, aracını gürültü bir biçimde sürdüğü gerekçesiyle, Arap ve Yahudi gençler arasında patlak veren kavga, Yom Kippur'un bitmesiyle yeniden alevlendi.

Akko'nun Arap ve Yahudi vatandaşları arasında, yıllardır ilk kez bu denli çatışma meydana geldiği belirtiliyor. Polis, kentin tren istasyonu çevresinde toplanarak, ''Araplar'a ölüm'' diye bağıran ve kentin merkezine giden ana caddesine yürüyen yüzlerce Yahudi eylemciyi durdurmaya çalışırken, çok sayıda Arap gencinin de kent merkezinde toplu halde beklediği belirtiliyor.

Olayların daha da büyümesini önlemek için yüzlerce polis, atlı polis ve sınır polislerinin kente yığılmalarına karşın, gruplar halinde yer yer karşılıklı çatışmaların sürdüğü; polisin, toplananları dağıtmak için üzerlerine su sıktığı, gaz bombaları kullandığı, ayrıca olayların başka mahallelere yayılmasını önlemek için de kentin kimi noktalarını bloke altına aldığı belirtiliyor.

Başbakan Ehud Olmert, Akko'daki olayların ardından yaptığı açıklamada, İsrail'deki Yahudi ve Arap nüfusun birarada yaşamasının önemine dikkati çekerek, Akko'lulardan sükunete çağırdı ve normal yaşamlarına dönmelerini istedi.

İsrail kabinesinin Müslüman Arap olan Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Galib Macadele de olayları kınayarak, bunun bir daha yinelenmeyecek istisna bir olay olduğuna inandığını dile getirdi.

Yahudi ve Arap gençleri arasında ilk olay, dün İsrail'in en önemli dini günlerinden sayılan ve hemen her kesimin dini yasaklamalara uyduğu Kippur Günü'nün (Bağışlanma-Kefaret Günü) başlamasından sonra, kentin doğu kesiminde bir Arap gencinin araç kullanması nedeniyle çıkmıştı.

Yahudi gençler, söz konusu sürücünün, özellikle yüksek ses çıkartarak aracını kullandığını öne sürerlerken, Arap genç ise evine doğru gitmekte olduğunu belirtmişti.

Yom Kippur'da, İsrail'de yaklaşık 24 saat süreyle özel ve kamu araçları, uçaklar dahil tüm ulaşım hizmetleri duruyor; radyolar, televizyonlar, internet siteleri dahil, görsel ve yazılı tüm iletişim sistemleri susuyor; tüm satış yerleri, mağazalar ve restoranlar kafeler kapanıyor.

Yahudi gençlerin, Kippur Günü'ne saygı gösterilmediği gerekçesiyle Arap gencin aracını taşa tutması üzerine, olay yerine gelen Arap gençlerle karşı grup arasında şiddet olayları patlak vermişti.

Çıkan şiddet olaylarında şimdiye dek en az 3 kişinin yaralandığı, polisin de 10 kişiyi gözaltına aldığı belirtiliyor. Karşılıklı kavgaya girişen tarafların, olay yerindeki araçlara ve mağazalara da saldırdıkları, 40 dolayında mağazanın camlarının indirildiği, 100'den fazla aracın da hasar gördüğü kaydediliyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler