FB'nin bankalara 134 milyon lira borcu var

Fenerbahçe Kulübü'nün yıllık olağan mali genel kurul toplantısında, 2010 yılı için hazırlanan 345 milyon liralık bütçe kabul edildi.

Yayınlanma: 29.05.2010 - 08:42
Abone Ol google-news

Fenerbahçe Faruk Ilgaz Tesisleri'nde çoğunluk aranmaksızın gerçekleştirilen toplantıda, kongre üyelerinin oyuna sunulan bütçe tasarısı oy çokluğu ile kabul edildi.

Bütçenin kabul edilmesinin ardından yönetim kurulunun ve tüzüğün 19. maddesi gereğince profesyonel futbol şubesi hesaplarının ve denetleme kurulunun ibrası için oylama yapılırken, iki kurul ve bir şube oy çokluğu ile ibra edildi.

Yapılan oylamalar sonucunda, Futbol Federasyonu delegeleri ile diğer özerk federasyonların genel kurul delegelerinin seçimi, stadın bitişiğinde yapılması planlanan Kenan Evren Lisesi ve Ataşehir'deki ''Fenerbahçe Salon'' projeleriyle ilgili görüşme ve görüşmeler sonunda ortaya çıkacak modellerin yapılacak genel kurula sunulması ve projeler oluşturma konusunda yönetim kuruluna yetki verildi.

Fenerbahçe Üniversitesi için kulübün kurucusu olduğu Fenerbahçe Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı'na, yasanın öngördüğü maddi varlığın kulüp tarafından sağlanması ya da bağışlanması konusundaki oylamanın ardından da Düzce Topuk Yaylası'nda ve Şile yolu Sazakçeşme mevkisinde kulübe tahsis edilen taşınmazlarla ilgili olarak her türlü proje uygulama, inşaat yapma, yaptırma ve bunlar için gerekli finansmanı temin etmek gibi hususlarda yapılan oylamalarla yönetime yetki verildi.

Toplantı, kulüp için gerekli görülen her türlü gayrimenkul yatırımlarının yapılması için, satın alma, kiraya verme, intifa, irtifak gibi her türlü ayni hak tesisi, uzun ya da kısa dönemli kiralama gibi konularda yönetim kuruluna yetki veren oylama ve disiplin kurulu kararı ile hakkında 2 yıl geçici ihraç cezası verilen İzak Halet'in bu kararın kaldırılması için tüzüğün 67. maddesi uyarınca yapmış bulunduğu başvurunun görüşülmesinin ardından tamamlandı.

İzak Halet'in 2 yıllık geçici ihraç kararı onaylanırken, mali genel kurul toplantısı sona erdi.


134 milyon liralık borç

Fenerbahçe Kulübü'nün yıllık olağan mali genel kurul toplantısı başladı. Kulübün bankalara, 134 milyon lira borcunun bulunduğunu açıklandı.

Fenerbahçe Burnu'ndaki Faruk Ilgaz Tesisleri'nde gerçekleştirilen ve Aziz Yıldırım başkanlığındaki yönetim kurulunun da hazır bulunduğu toplantıya katılım yüksek oldu.
Kongre başkanlığına Talat Yılmaz'ın seçilmesinin ardından başlayan mali genel kurulda, yönetim kurulu faaliyet raporu üyelere gönderilen kitapta yer aldığı için oylamaya sunularak okunmadan geçildi.

Denetleme Kurulu Üyesi Cengiz Oral okuduğu faaliyet raporunda, kulübün döviz üzerinden borçlanılan ve 31.12.2009 Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz alış kuru ile değerlenmiş olanlar ile lira olarak alınanlar dahil, toplam 134 milyon 332 bin 442 lira 65 kuruş banka borcunun bulunduğu belirtti.

Vadesi gelmemiş borç senetlerinin 4 milyon 205 bin 812 lira 24 kuruş olduğu ifade edilen raporda, bilançonun pasifinde yer alan 72 milyon 391 bin 77 lira 69 kuruşun uzun vadeli borçlar içerisinde, 12 milyon 206 bin 767 lira 10 kuruşun şahıs borçları olduğu kaydedildi.

Oral, 310 milyon lira olan 2009 yılı bütçesinde gelir ve giderlerde bütçe aşımı olmadığını belirtip, bütçenin tüzüğe uygun olarak gerçekleştirildiğini kaydederek, ''Yönetim kurulunun faaliyet ve hesaplarından dolayı ibra edilmesi yönündeki önerimizi genel kurulumuzun takdirlerine arz ederiz'' dedi.

2009 yılı bilançosunun gelirler hanesinin 274 milyon 9 bin 598 lira 32 kuruş, giderler hanesinin de 277 milyon 581 bin 755 lira 29 kuruş olarak gerçekleştiği bildirildi.

Bu arada Oral, maddi duran varlıklarda bir önceki yıla göre, 125 milyon 760 bin 651 lira 54 kuruşun yeniden değerlemeden, 17 milyon 100 bin 431 lira 4 kuruşun yapılan yatırımlardan olmak üzere toplam 142 milyon 861 bin 82 lira 58 kuruş artış olduğunu belirtti.

 

Yoğun güvenlik

Yoğun güvenlik önlemi alınan genel kurul toplantısında, tesislerin içinde ve dışında çok sayıda özel güvenlik elemanı bulunduruldu. Televizyonlara canlı yayın yaptırılmayan toplantıda, salonda bulunan basın mensuplarının çalışma alanına da sınırlamalar getirildi.

 

Yönetime eleştiriler

Fenerbahçe Kulübü'nün yıllık olağan mali genel kurulu sürerken, raporlar hakkında görüşlerini açıklamak için söz alan kongre üyeleri başkan Aziz Yıldırım ve yönetim kuruluna eleştirilerde bulundu.

Fenerbahçeli eski yönetici Rahmi Eyüboğlu kısa süren konuşmasında, şampiyonluğun kaçırıldığı Trabzonspor maçından sonra en çok üzülen kişinin başkan Aziz Yıldırım olduğunu düşündüğünü ifade ederek, ''Başkan Yıldırım'ın 1998'den sonra seçildiğinde Fenerbahçe'nin çıtasını yükselttiğine inanıyorum. Son 3 senedir Fenerbahçe'ye olan sevgisinden dolayı, Fenerbahçe'ye zarar verdiğini düşünüyorum'' dedi.

 

Demirel: 12 yıldır kendilerine alternatif çıkaramadık

Fenerbahçe Kulübü'nün eski yöneticilerinden Orhan Demirel yaptığı konuşmada, Aziz Yıldırım başkanlığı döneminde geride kalan 12 yıllık sürede futbolda elde edilen sportif başarının yeterli olmadığını savundu.

Fenerbahçe'nin ezeli rakiplerine göre her zaman mali açıdan daha iyi olduğunun konuşulduğu, transfer için her yıl çok yüksek paralar harcanmasına rağmen beklenen başarıların gelmediğini anlatan Demirel, ''Fenerbahçe'nin elindeki imkanlarla bulunduğu yerden çok daha iyi noktalara gelmesi lazım. Fenerbahçe'de bir muhalefetin olması demokratik yapılarda doğal bir şey. Bunu yöneticilere, Başkan'a haksızlık ediliyor diye düşünmeyelim. Bence muhalefeti hareketlendirmemiz lazım. 12 yıldır kendilerine alternatif bir yönetim çıkartamadığımız için dönüp kendimize bakmalıyız. Hepimizin 12 yıldır ellerinden gelen en iyisini yapan bu yönetime biraz daha destek olarak, onlara alternatif üretmemiz lazım. Yeni adaylar çıkacaksa gelsinler adaylıklarını açıklasınlar, kucaklayalım destek olalım. Fenerbahçe'nin tüm dinamiklerinin kullanmak zorunda olduğuna inanıyorum'' şeklinde konuştu.

 

Salonda gerginlik

Kongre üyesi Kaya Enişte, Fenerbahçe'nin futbol kamuoyu ile kavgalı olduğunu, centilmenlikten uzak kaldığını anlattığı konuşmasında salonda bazı üyelerin tepki alkışını alınca, kongre divan başkanı Talat Yılmaz'ın konuşmasını bitirmesi uyarısıyla karşılaştı.
Yılmaz'ın bu tavrı karşısında salondaki bazı üyeler de başkanlık divanına yönelik tepki göstererek, tarafsız davranmamakla suçladı.

Yaşanan sözlü tartışmalarla genel kurul toplantısında küçük bir gerginlik yaşanırken, kongre üyesi Enişte'nin konuşmasına devam etmesiyle gerginlik sona erdi.

Bu arada kongre divan başkanı Yılmaz tartışmaların yaşandığı sırada, tepkilerin geldiği bölümdekilere, ''Orada bir grup var fırsat bekliyor provokasyon için, biz biliyoruz kim olduklarını'' dedi.

 

Eyigüngör: Uzun Başkanlık dönemi mental yorgunluk yapmış olabilir

Fenerbahçe Kulübü'nün eski yöneticisi Işık Eyigüngör de yaptığı konuşmada, üstü kapalı olarak yönetime mesaj gönderdi.
Kongre üyelerinin geçen sürede kendisine her zaman karşılıksız destek verdiğini ifade eden Eyigüngör, ''Son kongrede sizden üyeler bir taahhüt beklemediği halde 3 yıl üst üste şampiyonluk sözünü verdiniz ama maalesef birinci yılda bu sözü gerçekleştiremediniz. Fenerbahçe gibi büyük kulüpler gelenekleriyle idare edilirler. Başkanların verdikleri sözler kongre üyeleri için birer teminattır. Sizde ve arkadaşlarınızda uzun başkanlık dönemi mental yorgunluk yapmış olabilir. Bu da hata oranını artırır. Fenerbahçe kulübüne hiçbir zaman bir başkan hazırlanmamıştır veya kulübümüz hazırlanmış başkana teslim edilmemiştir. Kongre kimi seçeceğine karar verir. Tabi ki Fenerbahçe bir futbol kulübü değildir. Bunu da amatör şubelerdeki başarıyla göstermiştir. Bu da başkan ve yönetimin başarısıdır'' şeklinde konuştu.

Eyigüngör, 2005-2006 sezonunda yaşanan hüsranın ardından, teknik direktör Christoph Daum ile bu sezon da aynı hataya düşülmesini de eleştirdi.

 

Özdil: Antrenör, sevilen ve sayılan bir kişi olmalı

Başkan Aziz Yıldırım ve yönetim kurulunun çok başarılı bir dönem geçirdiğini savunan kongre üyesi Rıdvan Özdil, teknik direktör konusunda öneride bulundu.

Beşiktaş Teknik Direktörü Mustafa Denizli ve Galatasaray Teknik Direktörü Frank Rijkaard'ın kendisini camialarına kabul ettirdiğini anlatan Özdil, ''Bizim camia nedense Daum'u kabul etmedi. Kulübümüze öyle bir antrenör gelmeli ki, diğer kulüplerin de saygı duyacağı birisi olmalı. Sadece Fenerbahçe camiası değil, diğer kulüpler tarafından da sevilen sayılan kişilerden oluşmalı. Başkanın istifa etmesi konusunu herkes kafasından çıkarsın. Yapılan işlemler çok büyüktür, bu tesisler, yapılan işler inkar edilemez. Geçmişi unutmamalı'' şeklinde ifadeler kullandı.

Ziya Bayatlı, yönetim kurulunun çok sağlıklı bütçeler hazırladığını ifade ederken, banka borçlarına dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, ''Fenerbahçe hiç kimsenin yaşamayacağı travmaları yaşayıp ayakta duran bir kulüptür. 2012'ye kadar seçildiniz, bu sürenin sonuna kadar kalmak zorundasınız'' diye konuştu.

Üyelerden Lütfi Tomuş ise kulübün futbol şubesi dışında başarılı bir dönem geçirdiğini belirterek, ''Futboldaki başarısızlığın sebebi nedir. Yönetim bunun hesabını önüne koyup yapmalıdır'' dedi.

Kemal Açıkgöz, İspanyol forvet Güiza'ya eleştiride bulunarak, ''Bu ne biçim bir gol kralı. Yönetim acaba araştırdı mı? Hava hakimiyeti yok, çalım atma becerisi yok'' dedi.

 

Kerimoğlu: Her nesnenin bir kullanım süresi var...

Üyelerden Turhan Kerimoğlu'nun mali tablolarla ilgili uzun süren konuşması da salonda çoğu zaman tepkilerle karşılandı. Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım da bir ara bulunduğu yönetim kurulu masasında ayağa kalkarak Kerimoğlu'na, sorularının hepsine yanıt vereceğini söyledi.

Bütçede sapma olduğunu ancak bunun bilançoda yer almadığını savunan Kerimoğlu, salonun tüm tepkilerine rağmen konuşmasını sürdürerek, ''Başkan şampiyonluk sözü verdi. İnsan bir söz verdiği zaman bunun arkasında durur. Söz tutulamazsa ne yapılması gerektiğinde tereddüt etmez. Söz bir farzdır. Dünyada var olan her nesnenin bir ömrü ve kullanım süresi vardır. Süre bittiği zaman varlık da biter'' şeklindeki ifadelerle konuşmasını tamamladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler