Fethullahçılar Saçan'a soruldu

Savcılığın telefon tespit tutanakları da dâhil 172 sayfalık soru hazırladığı öğrenildi. Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, ifadesini aldığı tutuklu eski polis müdürü Adil Serdar Saçan'a "Fethullahçı yapılanmayla ilgili dilekçesinin dışında bir başvurusunun olmadığını" söylediği belirtiliyor.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 08:52
Abone Ol google-news

Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan eski Organize Suçlarla Şube Müdürü Adil Serdar Saçan’a soruşturmayı yürüten savcı Zekeriya Öz, 2001 yılında Fethullah Gülen ve grubu hakkında DGM’den istediği ön soruşturma izniyle ilgili sorular sordu.

Milliyet Gazetesi'in haberine göre, Savcı Öz’ün, Emniyet’te Fethullahçı yapılanmayla ilgili Saçan’ın el yazısıyla yazdığı dilekçesinin dışında bir başvurusunun olmadığını, şubede de bu konuyla ilgili başka bir evrakın bulunmadığını söylediği öne sürüldü.

26 Eylül 2008’de “Ergenekon terör örgütü üyesi olmak ve terör örgütü lehine faaliyette bulunmak” iddiasıyla gözaltına alınan ve tutuklanan Saçan, 11.5 saat savcı Mehmet Ali Pekgüzel tarafından sorgulandı.

Savcılığın telefon tespit tutanakları da dâhil 172 sayfalık soru hazırladığı, sorguda bunun 62 sayfaya indirildiği öğrenildi.

‘Neden kapattın?’

Savcı Pekgüzel tarafından sorgulanan Saçan’a, “2001 yılında Tuncay Güney ve Ümit Oğuztan tarafından iddia edilen eylemler neticesinde DGM Başsavcılığı tarafından verilen proje izni sonucunda yapılan soruşturmayı neden kapattığı” soruldu.

Saçan’ın savcılık ifadesinde, 2001’de Ergenekon’la ilgili olarak proje iznini İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Engin Cengiz’in “birtakım yasal kurumlar zedelenmeden” yürütülmesi kaydıyla verdiğini ifade ettiği belirtildi.

Saçan’ın savcıya, dosyanın resmi bir yazıyla İstihbarat Şubesi’ne tevdi edildiğini, Başsavcı’nın bu soruşturma için bir savcı görevlendirdiğini, Organize Şube’nin 3’er aylık sürelerle teknik takibi yapan İstihbarat Şubesi’nden bilgi aldığını, İstihbarat Şubesi’nin somut bir gelişme sağlayamaması üzerine durumu DGM Başsavcılığı’na bildirdiğini ve soruşturmanın Başsavcılık tarafından kapatıldığını söylediği öğrenildi.

Öz’den sorular

Savcı Zekeriya Öz’ün sorguya, Saçan’ın önüne 2001 yılında Fethullah Gülen yapılanmasıyla ilgili olarak DGM’ye proje çalışması için başvurduğu dilekçenin ‘el yazılı aslını’ koyarak devam ettiği anlaşıldı. Öz’ün Saçan’a, DGM’ye Emniyet’teki Fethullahçı yapılanmayla ilgili el yazılı dilekçesinin dışında bir başvurusunun olmadığını ve Organize Suçlar Şubesi’nde de konuyla ilgili olarak başka bir evrakın bulunmadığını söylediği öğrenildi.

 

Saçan ısrar etti

Saçan’ın 2001 yılında Ergenekon soruşturmasını kapatanları da kapsayacak bir şekilde polis içerisinde örgütlenen Gülen camaati yapılanmasıyla ilgili olarak DGM Başsavcılığı’ndan konuyla ilgili yeni bir soruşturma izni isteyip, bu izni aldığı konusunda ısrar ettiği belirtildi.

Saçan, ifadesinde, bu çalışma iznini Ergenekon soruşturmasını kapattığını iddia ettiği İstihbarat Şubesi yetkililerine vermesi gerekirken, onlara güvenmediği için vermediğini, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, bu konuda Ankara’daki birimlerin çalışmasını istediğini belirtti.

 

Çapan’ın iççamaşırı ifadesine geçti

Sorguda, eski polis müdürü Adil Serdar Saçan’a Ergenekon soruşturmasında adı geçenlerle olan ilişkilerinin de sorulduğu öğrenildi. Saçan, gazeteci Tuncay Özkan’la ilişkisini doğrularken, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan’ı tanımadığını belirtti.

Bunun üzerine, Saçan’a, eşinin dükkânından Çapan’ın iki iç çamaşırı aldığı hatırlatıldı. Saçan, eşinin işyerini açtığı gün önünden geçen Çapan’ın “hayırlı olsun” demek için dükkana girdiğini ve iki iççamaşırı aldığını söylediği öğrenildi.

Saçan’ın tutuklanmasına, avukatlığını yapan kardeşi Serkan Saçan bir dilekçeyle itiraz etti. Saçan, “Müvekkilim, iddia edilen örgütün üyesi değil, mağdurudur” dedi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler