Batan geminin malları kurtarılıyor

Dünya finansal krizinden dolayı ülkeler, yardım fonları kuruyor. Hollanda, finansal güçlük içine düşebilecek kurumları desteklemek amacıyla 20 milyar Avro'luk fon kurdu. Rusya da bugün ekonomik krizin üstesinden gelmeyi öngören 86 milyar dolarlık yardım paketini onayladı.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 12:55
Abone Ol google-news

Ülkeler küresel finansal krizin etkilerini en aza indirebilmek için çareler arıyor.

Hollanda

Hollanda, finansal güçlük içine düşebilecek kurumları desteklemek amacıyla 20 milyar Avro'luk fon kurdu. Olası beklenmedik krizlere karşı sağlıklı durumdaki şirketlerin etkilenmesini istemediklerini vurgulayan Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Wouter Bos, "Finansal sistemimiz istikrarını koruyor fakat borçlanmadaki güçlükler nedeniyle tehditler söz konusu" dedi.

Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Wouter Bos, düzenlediği basın toplantısında, ayrılan bu paranın, gerekli olduğu anda doğrudan verileceğini bildirdi. Bakan Bos, 20 milyar avroluk fonun yalnızca büyük bankalar için değil, sigorta şirketleriyle orta ve küçük ölçekli finansman kuruluşları için de geçerli olacağını söyledi. Bos, Hollandalı mali finansman kuruluşlarının şu anda iyi durumda olduğunu ancak, küresel mali kriz dolayısıyla bazı kurumların borç bulmakta zorlandıklarını belirtti.

Merkez Bankası Başkanı Nout Wellink de, sigorta şirketlerinin şu anda dışarıdan bir paraya ihtiyaçları bulunmadığını ancak, bir şirketin çökmesi bütün sistemi etkileyebileceği için, gerekli olduğu anda bu şirketlere de para sağlanacağını söyledi.

Maliye Bakanı Wouter Bos ayrıca, Hollandalı yatırımcıların batan İzlanda bankası Landsbanki'nin online kolu ''Icesave''deki 2,2 milyar dolarına garanti vermeye niyetli olduklarını da belirtti. Bos, yatırımcıların bir şekilde 100 bin Avro'ya kadar olan paralarını alacaklarını ifade etti.

Fortis ve ABN Amro'nun bu ay başında kamulaştırılmasından sonra Hollanda'nın bankacılık grubu ING ve sigorta şirketi Aegon NV ile ilgili henüz bir müdahale görünmüyor.

 

Rusya

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma bugün ekonomik krizin üstesinden gelmeyi öngören 86 milyar Dolarlık yardım paketini onayladı.

Parlamentoda milletvekillerinin son oturumda kabul ettiği kriz paketine göre, Vneşekonombank'a (VEB) (Rusya Devlet Yatırım Bankası) Rus şirketlerine kredi verebilmesi için Rusya Merkez Bankası'ndan 86 milyar dolarlık fon kullanma yetkisi tanıyor. VEB, yurt dışında büyük alımlar nedeniyle veya mevcut küresel ekonomik kriz yüzünden borçlarını ödemeyemeyen Rus şirketlerinin kurtarılması için kredi dağıtacak.

Kredilerde öncelikle küresel krizden en fazla etkilenen Rus bankalarının yararlanması planlanırken, Rus petrol şirketi Lukoil de devletten 2-5 milyar dolarlık kredi beklediğini açıkladı.

Kabul edilen yasaya göre, VEB Merkez Bankası'ndan çekeceği paranın 50 milyar dolarını dış borçlarını yeniden yapılandırmak zorunda olan bankalara ve şirketlere, 36 milyar dolarlık bölümünü de Rusya'nın önde gelen bankalarının ikinci dereceden teminatlı kredilerinin kapatılması için dağıtacak.

Rusya'da sabah işlemlere başlayan MICEX ve RTS endeksinde işlemler, ABD ve Asya piyasalarından gelen olumsuz haberler üzerine ikinci bir emre kadar askıya alınmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler