Terör zirvesi salıya kaldı

Terörle mücadelede askerin talepleri ve alınacak önlemler dün geniş katılımlı toplantıda masaya yatırıldı. Toplantı sonrası yapılan kısa açıklamada toplantıya gelecek hafta devam edileceğinin belirtilmesi, asker ile hükümet kanadı arasında bazı görüş ayrılıkları olduğu ve talepler konusunda anlaşmazlık yaşandığı yorumlarına neden oldu.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 09:40
Abone Ol google-news

Başbakan Erdoğan başkanlığındaki toplantıda, TSK’nin, arama, gözaltına alma, ifade alma, yüzleştirme, yer gösterilmesini sağlama, operasyon kolaylığı ve gözaltı süresinin uzatılması konusundaki isteklerini dile getirdiği öğrenildi. Hükümet kanadı Genelkurmayın 5 ana başlıktaki istemlerinden ikisi üzerinde düzenlemeler yapılabileceğini ancak diğer düzenlemelerin şu an gereksiz olduğu görüşünü savundu.

Terörle mücadelede askerin talepleri ve alınacak önlemler dün geniş katılımlı toplantıda masaya yatırıldı. Toplantıda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), arama, gözaltına alma, ifade alabilme, yer gösterme, yüzleştirme gibi konularda güvenlik güçlerine yetki verilmesini istedi. 6 saat süren toplantının ardından içerikle ilgili hiçbir açıklama yapılmaması, görüşmelerin 14 Ekim Salı günü devam edeceğinin belirtilmesi, bazı konularda anlaşmazlık olduğu yorumlarına neden oldu.

Başbakan Tayyip Erdoğanın başkanlığında Başbakanlık Merkez Binada gerçekleştirilen toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Emre Taner, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal ve diğer ilgililer katıldı. Toplantı öncesinde Erdoğan, Dışişleri Bakanı Babacan, Adalet Bakanı Şahin, Milli Savunma Bakanı Gönül ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile bir araya geldi.

Asker üyelerin toplantıda hükümetle uzun süredir görüşmelerini sürdürdükleri bazı hukuki düzenlemeleri yeniden gündeme getirdikleri öğrenildi. Askerler ayrıca, sorunun hukuki, toplumsal ve diplomatik boyutlarıyla ilgili bazı öneriler de sundu. Terörle mücadele konusunda güvenlik güçlerinin yetkisizlik nedeniyle yaşadığı sıkıntıların çözümü için istenen yasal düzenlemeler de toplantıda ele alındı. Bu kapsamda TSKnin, arama, gözaltına alma, ifade alma, yüzleştirme, yer gösterilmesini sağlama, operasyon kolaylığı ve gözaltı süresinin uzatılması konusundaki isteklerini toplantıda dile getirdiği belirtildi. Adalet Bakanlığının çağrısıyla geçen hafta sonu Ankara Hâkimevinde yapılan toplantıda gündeme gelen ve üzerinde uzlaşmaya varılan konular da toplantıda bir kez daha görüşüldü.

Hükümet kanadı ise Genelkurmayın 5 ana başlıkta toplanan istemlerinden ikisi üzerinde çeşitli düzenlemeler yapılabileceğini ancak geri kalan düzenlemelerin şu an için gereksiz olduğu görüşünü savundu.

Toplantıda, muhalefetin gündeme getirdiği Irakın kuzeyinde tampon bölge oluşturulması konusu da masaya yatırdı. Hükümet kanadı, bu konuda askerin gerekli görmesi durumunda adım atılabileceğini belirtirken, asker temsilcileri şu an için buna gerek olmadığını belirtti.

Görüş ayrılığı mı var?

Yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından yapılan açıklamada, içerikle ilgili hiçbir bilgi verilmedi. Yazılı açıklamada, terörle mücadele değerlendirme toplantısına 14 Ekim Salı günü devam edileceği bildirildi. Kısa açıklamada toplantıya gelecek hafta devam edileceğinin belirtilmesi, asker ile hükümet kanadı arasında bazı görüş ayrılıkları olduğu ve talepler konusunda anlaşmazlık yaşandığı yorumlarına neden oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler