İnsan Hakları Konseyi acilen toplandı

İsrail'in Gazze'ye insani yardım taşıyan gemilere saldırması üzerine BM İnsan Hakları Konseyi acilen toplandı.

Yayınlanma: 01.06.2010 - 20:18
Abone Ol google-news

Müslüman ülkelerin teklifi üzerine Cenevre'de toplanan konseyin 47 üyesinin temsilcisi, üç saat süren bir toplantı yaptı. Konseyin yarın, saldırının kınandığı ve bağımsız soruşturma talebinde bulunulan bir ortak bildiri üzerinde oylama yapması bekleniyor. Türkiye'nin BM'nin Cenevre bürosu nezdinde daimi temsilcisi Büyükelçi Ahmet Üzümcü toplantıda yaptığı konuşmada, haksız olarak nitelediği saldırının uluslararası hukukun ciddi ihlali olduğunu söyledi.

Filistin'in Cenevre'deki BM Büyükelçisi İbrahim Hrayşi de İsrail'in saldırısını kınayarak, bunun Orta Doğu barış sürecine hizmet etmeyeceğini söyledi. Büyükelçi, bu saldırının bir kez daha İsrail'in, kendisinin hukukun üstünde olduğuna inandığını gösterdiğini belirtti.

İsrail büyükelçisi Ahoron Leşno Yaar toplantıdaki konuşmasında, gemidekilerin İsrail askerlerine saldırdıklarını, kullandıkları silahların önceden hazırlandığını iddia etti. Yaar, İHH İnsani Yardım Vakfının, Mısır'daki Müslüman Kardeşler ve Hamas ile bağlantıları bulunduğunu, Hamas için para toplayan önemli bir aktör olduğunu da ileri sürdü. Büyükelçi Yaar, uluslararası hukukun, deniz ablukasını kırma girişiminde bulunan bir gemiyi, uluslararası sularda olsa bile yakalama izni verdiğini savundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler