'Bankacıların nefesini bile takip ediyoruz'

Türk bankalarının en güvenilir bankalar olduğunu belirten Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Bankacıların nefesini bile izliyoruz. Reel sektöre omuz vereceğiz, mali disiplini sıkılaştıracağız. Yurtdışındaki Türk paralarının getirilmesi için çalışma yapıyoruz" dedi.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 11:39
Abone Ol google-news

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Hızlı Tren hattının Eskişehir şehiraltı geçiş inşaatının temel atma töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Unakıtan, tüm dünyayı saran küresel krizin Türkiye’ye etkilerini değerlendirdi.

''Türkiye'nin krizi fırsata çevirebilmek için yeterli potansiyeli vardır'' diyen Unakıtan,  Krizin dünyada her şeyi değiştireceğini belirterek “Batıda yangın bacayı sardı, dalgalı sularda herkes kendi gemisine bakmalı” dedi.

Bakan Unakıtan, yurtdışında paraları olan Türk yurttaşların bu kaynağının ülkeye getirilmesi konusunda çalışma yaptıklarını kaydetti.
''Bu paraların ülkeye getirilebilmesinde onlarla ilgili herhangi bir inceleme yapılmayacak. Herhangi bir şey sorulmayacak'' diyen Unakıtan, şöyle konuştu:
''Öyle bir kanun. Bunun çalışması Maliye Bakanlığında yapılıyor. Yakında hükümetimize sunarız. Hükümetin vereceği karara göre, TBMM'ye ilgili kanun sevk edilir. Bu kaynağın miktarını bütün gazeteciler soruyor, ben bir şey söylemiyorum. Maliye Bakanına (şu kadar) dedirteceksiniz, daha sonra (oldu, olmadı) diyeceksiniz. Bunu hep beraber göreceğiz. Öyle bir potansiyelimiz var. Herkes söylüyor. Gazete sayfalarına kadar yansımış durumda. Bu vatandaşlarımıza kolaylık sağlıyoruz. Çünkü kendilerinin sermayeye ihtiyacı oluyor Türkiye'de. Yurtdışından nasıl getirecek, onun sıkıntısı içinde oluyor. O bakımdan onlara bir fırsat tanıyacağız. Bunu daha önce Almanya, İtalya, İrlanda ve Yunanistan yaptı. Türkiye'nin de, özellikle bugünlerde yapması gerektiğine inanıyoruz. İyi bir önlem olarak görüyoruz. Bunu bu şekilde yapmaya niyetliyiz.''


''Önlem almasaydık gecelik faiz yüzde 5 binlere çıkardı"

Unakıtan, ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde küresel mali kriz yaşandığını belirterek, bu krizlerin giderek güven sorunu haline geldiğini bildirdi. Büyük bankaların battığını, bu ülkelerin bunları kurtarmaya uğraştıklarını anlatan Unakıtan, şöyle devam etti:
''Tedbir paketleri getiriyorlar. Bu krizleri biz 2000-2001 yıllarında yaşadık. Bundan dolayı Türkiye birçok önlem aldı. 2002 Kasımdan beri hükümetiz. O günden beri sürekli önlem alıyoruz. Sürekli önlem almasaydık, bugün bir telaş içinde olsaydık, bizde bugünlerde gecelik faiz yüzde 5 binlere çıkardı. O önlemleri aldığımız için Türkiye bugün rahat. Ne bakımdan rahat? Bankalar, faiz ve mali disiplin bakımından rahat. (Kriz bizi etkilemez) diye bir şey söylemiyoruz. Birileri çıkıyor (hükümet kriz bizi etkilemez dedi) diyor. Hayır, başta Başbakanımız olmak üzere bu sözü etmedik. Krizden asgari şekilde sıyrılmak istiyoruz.''

Bakan Unakıtan, ABD ve Avrupa ülkelerinde finans kesiminde çıkan krizin Türkiye'de daha çok reel kesim ile KOBİ'leri etkileyeceğini düşündüklerini anlatarak, buna yönelik de tedbirleri aldıklarını, reel sektöre ucuz kredi temin edilmesi hususunda çalışmalar yaptıklarını, ihracatçılara özel önem verdiklerini kaydetti.

 

''Kimse karnından konuşmasın"

''Merkez Bankasının iyi politika takip ettiğini'' ifade eden Unakıtan, şunları söyledi:
''Merkez Bankası şu anda 16 milyar YTL piyasalara para verdi. Hiç kimse bunu söylemiyor. Takip etmiyorlar ki. Bizim alacağımız tedbirler buna yönelik tedbirlerdir. Adamların bankaları batıyor, onların alacağı gibi biz tedbir alamayız. Panik halinde tedbir alacak halimiz yok ama sürekli kendi gemimizi daha kuvvetli hale getirip ayağımızı daha sağlam yere basmak zorundayız. Ekonomi yönetimi olarak gece gündüz bir aradayız. Gece gündüz takip ediyoruz, toplantı yapıyoruz. Hazine, maliye, planlama bir arada, sanayi ve dış ticaret bir arada. Hepimiz bir aradayız. Onun için kimse karnından konuşmasın. Gayet yakın takip ediyoruz. Vatandaşımıza şunu söylemek istiyorum ki; paniğe kapılacak bir durum yoktur ancak, herkes hesabını ona göre sağlam yapsın. Vatandaşımız kredi kartlarını, kredilerini idareli kullanacak, döviz geliri olmayan döviz kredisi almayacak, ona göre hareket edecek. Ufak tefek krizleri çok gördük, atlattık. Bunu da atlatacağız."

 

''Türkiye daha rekabet edici bir hale geliyor"

Bakan Unakıtan, bazı kişilerin ''Cari açık var. Eyvah bu cari açıkla biz ne yapacağız?'' diye konuştuğunu anlatarak, ''Bizde dalgalı kur var. Fazla talep olduğunda yükseliyor. Şimdi dolar ve avro yüksek. Döviz yüksek olduğu zaman ne olacak? İthalat daha az olacak. İhracatımız daha fazla olacak. Biz daha çok ara malları ithal ediyoruz. Ara mallar Türkiye'de imal edilir hale gelecek. Türkiye için bir fırsattır. Bunu da müteşebbislerime buradan duyuruyorum, maliyetlerine iyi baksınlar'' dedi.

Aldıkları tedbirler kapsamında sosyal sigorta primlerini 5 puan düşürdüklerini bildiren Unakıtan, şöyle konuştu:
''Bunu hiç kimse fark etmiyor. Bu tedbir değil mi? Yapısal reformlarla ekonomiyi kuvvetli hale getirmek istiyoruz. Bankacılık, vergi ve sigorta reformları yaptık. Türk Ticaret Kanununu Meclise getirdik, yakında çıkaracağız. AB'ye uyum yasalarını çıkarıyoruz. Bunlar da bir tedbirdir. Bunları bu şekilde ele alalım. Türkiye'nin krizi fırsata çevirebilmek için yeterli potansiyeli vardır. Şu arada maliyetlerimiz düşüyor. Çünkü dolar yükseliyor. Maliyetlerimiz daha az. Türkiye daha rekabet edici bir hale geliyor. Bundan da bizim istifade etmemiz lazım.''

Bakan Unakıtan daha sonra, Vali Kadir Çalışıcı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'i ziyaret etti.

 

"Piyango ve elektrik özelleştirmesi yapılacak"

Özelleştirme sürecine ilişkin bilgi veren Maliye Bakanı, küresel krize rağmen Milli Piyango’da bu ay ihaleye çıkılacağını, elektrik özelleştirmelerinin de süreceğini söyledi. Unakıtan, Halkbank’ta ise piyasalara göre karar vereceklerini ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler