Babacan: "Özgürlüklerden taviz vermeyiz"

Dışişleri Bakanı Babacan, Türkiye, demokrasinin derinleşmesi amacıyla birçok reform yaptığını belirterek “Biz özgürlükler gerekçesiyle güvenlikten taviz veremeyeceğimiz gibi, güvenlik gerekçesiyle de özgürlüklerden de taviz veremeyiz” dedi. -Hollanda Dışişleri Bakanı Verhagen’in Babacan’a “Bizde PKK yasaktır. AB’nin terör listesinde bulunduğuna göre, PKK tarzı örgütlere finansman yardımının yapılması da yasaktır. Bize bilgi ve belge göndermeye devam edin” dediği öğrenildi.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 11:37
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye, demokrasinin derinleşmesi amacıyla birçok reform yaptığını belirterek, “Biz özgürlükler gerekçesiyle güvenlikten taviz veremeyeceğimiz gibi, güvenlik gerekçesiyle de özgürlüklerden de taviz veremeyiz” dedi. Ali Babacan ile Hollanda Dışişleri Bakanı Maxime Verhagen, Dışişleri Bakanlığı’nda görüştu. Görüşmelerde PKK ile mücadele ve Hollanda’nın PKK bağlantılı dernekler gibi konular üzerinde durulduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, PKK’nın ülkesinde yasak olduğuna işaret eden Verhagen, “Bizde PKK yasaktır. AB’nin terör listesinde bulunduğuna göre, PKK tarzı örgütlere finansman yardımının yapılması da yasaktır” şeklinde konuştu.


“Bize bilgi, belge göndermeye devam edin"

Verhagen, PKK ile ilgili olarak Hollanda Adalet Bakanlığı ile Türkiye İçişleri Bakanlığı arasında yardımlaşma mekanizmasının bulunduğunu anımsatarak, “Bize bilgi ve belge göndermeye devam edin” dedi. Türkiye’nin AB süreci, güvenlik, enerji işbirliği ve Kıbrıs’ın ele alındığı görüşmelere Babacan, Türkiye’nin Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisi ve Türkiye aracılı Suriye-İsrail görüşmelerine ilişkin bilgi verdi.


Terör Zirvesi'nde "Birçok konuyu enine, boyuna konuştuk"

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Ali Babacan, terör zirvesinde, OHAL gibi konuların ele alınıp alınmadığı sorulması üzerine 6 saatlık toplantıda, “birçok konunun enine, boyuna konuştukları”nı belirterek, ancak toplantının önümüzdeki Salı günü devam edeceği için bu aşamada bir açıklama yapmayı uygun görmediğini söyledi.

 

"Terör eylemleri korkunç, onları kınıyoruz"

Konuk bakan da, son terörist saldırıların kurbanları için başsağlığı dileklerini ilettiğini belirterek şöyle devam etti: “Bu eylemlerin olması korkunçtur ve onları kınıyoruz. Türkiye ve Hollanda terörle karşı mücadelede ortaktır. Türkiye’nin bu terör örgütüne karşı önlem almak istemesini çok iyi anlıyorum. PKK, AB’nin terör listesinde ve Hollanda’da yasaktır. Bu alanda işbirliğini yapıyoruz.” Terör ile mücadelenin insan hakları saygı ile birlikte yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Verhagen, “Terörü kınıyoruz çünkü değerlerimize aykırıdır” ifadesini de kullandı.

 

"Özgürlüklerden, güvenlikten taviz vermeyiz"

Dışişleri Bakanı Babacan da, Türkiye’nin son yıllarda demokrasinin derinleşmesi için birçok reform yaptığını, bu reformların Türkiye ve halkı için kazanım olduğunu vurgularken, “Ve biz bu özgürlükler gerekçesiyle güvenlikten taviz veremeyeceğimiz gibi, güvenlik gerekçesiyle de özgürlüklerden de taviz veremeyiz” dedi.


"Türkiye'yi üye olarak kabul etmeye hazırız"

Hollanda Dışişleri Bakanı Verhagen de, tüm kriterlerin yerine getirilmesi halinde Türkiye’yi AB üyesi olarak kabul etmeye hazır olduklarını vurgularken Türkiye’de yapılan reformları olumlu karşıladıklarını da söyledi. Dışişleri Bakanı Babacan ise, “Biz, AB’nin tahmin ettiğinden çok daha önce üye olacağız” derken “Sorulması gereken soru, AB, Türkiye’ye ne zaman hazır olacak?” şeklinde konuştu.


"Limanları Rumlara açın" 

Türkiye’nin bölgedeki sorunların çözümünde “çok olumlu bir rol” oynadığını ifade eden konuk bakan, Kıbrıs’ta çözüm çabalarına destek verirken Kıbrıslı Türklerin AB ile ilişkilerinin normalleşmesi ile "Türkiye’nin limanlarını Rumları açması" konusu arasında bağ kurdu.

 

AK’nin yolsuzluk raporu

Bir gazetecinin Avrupa Konseyi’nin yolsuzluk raporunun AKP talebi üzerine açıklanmadığı haberlerine dikkat çekmesi üzerine Babacan, “Bu konu ile ilgili bana ulaşan herhangi bir şey yok” dedi. Babacan “Bakmak lazım. Böyle bir şey var mı, yok mu?" İfadesini kullandı.


Belçika'da el konulan para

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Belçika makamlarınca el koydukları 10 milyonluk euronun PKK’ya iade edileceği haberlerinin sorulması üzerine de son gelişmelere ilişkin Belçika’nın resmi makamlarından henüz bir rapor gelmediğini söyledi. Belçika Hükümeti ile yoğun temaslarda bulunduklarını, Belçika Dışişleri Bakanının bu konuyu takip ettiğini anlatan Babacan, “Ancak karar verecek olan yargı makamları” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler