Yahudi - Arap gerginliği sürüyor

Akko'da önceki akşam başlayan Yahudilerle Araplar arasındaki gerginlik sürüyor. Olayların Doğu Kudüs'e de sıçrayacağı endişesiyle Kudüs polisi bugünkü cuma namazı için ek önlemler aldı.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 12:04
Abone Ol google-news

İsrail'de, Yahudilerin kutsal günü Yom Kippur'da Yahudilerle Araplar arasında çatışmanın çıktığı Akko kentinde gerginlik sürüyor.

Akko'da önceki akşam başlayan çatışmalar dinerken, kentin sakinleri sokağa çıkmamayı yeğliyor. Gerginlik nedeniyle kente 700 kişilik güvenlik gücü gönderildi.

Sahil kenti Akko'da, İsrail'in en önemli dini günlerinden Yom Kippur'un başlamasından sonra bir Arap genci, gürültülü araç kullandığı gerekçesiyle Yahudi gençlerinin saldırısına uğramıştı. "Bir Arap gencinin Yahudiler tarafından öldürüldüğü" söylentileri üzerine olaylar büyümüştü.

Kent merkezinde toplanan Arap gençleri mağaza ve dükkanları taş yağmuruna tutmuş ve araçlara zarar vermişti. Yahudi göstericiler de Araplara ait onlarca ev ve iş yerine saldırılarda bulunmuştu.

Yom Kippur gününün dün gece sona ermesinin ardından taraflar yeniden taş ve sopalarla birbirine girdi. Polis, barikat kurarak, zaman zaman su sıkarak ve gaz bombaları kullanarak grupları dağıtmaya çalıştı.

Olaylarda, Arap sürücü dahil atılan taşlarla yaralananların sayısının 8'i bulduğu, 10 dolayında kişinin de gözaltına alındığı belirtiliyor.

Kent sakinlerinden Yael Meyzan"daha önce hiç böyle bir şeyle karşı karşıya kalmadığını" söyledi. Sopalı ve bıçaklı 400 dolayında Arap gencinin dün gece mahallelerine gelerek "Siyonistleri öldürün" diye bağırdıklarını, evlere taşlarla saldırdıklarını ve yüzlerce aracı parçaladıklarını söyleyen Meyzan, o sırada sokakta bulunan iki genç kızın da yaralandığını belirtti.

Yael Meyzan, bu sabah durumun nispeten sakin olduğunu, ancak evlerinden çıkmaya korktuklarını söyledi.

İsrail televizyonlarında konuşan yorumcular, olayların bu denli büyümesinin ardında İsrail'deki "İslam Hareketi"nin parmağı olduğunu öne sürdüler. Kentteki gerginlik nedeniyle önümüzdeki çarşamba günü başlaması planlanan geleneksel Akko Tiyatro Festivali de iptal edildi.

Akko Belediye Başkanı Şimon Lankri, İsrail'in hemen her tarafından ziyaretçileri ağırlayan festivalin kent sakinleri arasındaki husumet ve gerginlik nedeniyle ertelendiğini açıkladı.


Tepkiler

Yahudi ve Arap toplumunun liderleriyle bir araya gelerek olayların büyümesini önlemeye çalışan İsrail Emniyet Müdürü Dudi Cohen, kentte yaşayan Yahudi ve Araplara sakin olmaları çağrısında bulunurken, olayları "sadece yerel bir vaka" olarak nitelendirdi.
Başbakan Ehud Olmert, İsrail'de Yahudi ve Arapların bir arada yaşamasının önemine dikkati çekerek, tarafları sükunete davet etmişti. Yeni koalisyonu kurmakla görevlendirilen Tzipi Livni de Belediye Başkanından sürekli gelişmelerle ilgili bilgi aldı. İşçi Partisi milletvekili Nadya Hilu, "Karışık nüfusa sahip kentler, birlikte yaşamanın bir modeli olmak zorunda. Polis buralarda düzeni sağlamalı; yoksa bu kentler birer saatli bombaya dönüşür" dedi.

Akko'daki olayların Doğu Kudüs'e de sıçrayacağı endişesiyle Kudüs polisi bugünkü cuma namazı için ek önlemler aldı. Yahudi ve Arap nüfusunun birlikte yaşadığı Hayfa, Tel Aviv Yaffo, Ramle, Lod ve Wadi Ara gibi kentlerde de güvenlik önlemlerinin artırıldığı belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler