CHP'li Kılıçdaroğlu'ndan yeni belge

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'dan aldığı bir belgeyle kendini savunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat'a "Bu belge resmi değildir, siyasidir. Bu olay artık AKP olayıdır. AKP'nin ikinci adamı, hayali ihracatçıdır" karşılığını verdi.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 12:51
Abone Ol google-news

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’dan aldığı bir belgeyle kendini savunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Fırat’a “Bu belge resmi değildir, siyasidir. Yolsuzluk yapan AKP yandaşlarının artık mahkemelerde değil, AKP’li bakanlardan alınacak yazılarla aklanması sürecini başlatmıştır. Bu olay artık AKP olayıdır. AKP’nin ikinci adamı, hayali ihracatçıdır” karşılığını verdi. MENAS’ın 2008 yılının Nisan ayında verdiği, 2007 yılı kurumlar vergisi beyannamesini açıklayan Kılıçdaroğlu, “Anlaşılıyor ki sayın Fırat, 31.12.2007 tarihi itibarıyla MENAS’ın en büyük ortağıdır” açıklamasını yaptı.

AKP’li Fırat, önceki gün gazetecilere gönderdiği belgelerle kendini savundu. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’nın imzasını taşıyan bu belgelerden birinde, MENAS şirketinin hiçir zaman kırmızı hatta yer almadığı belirtiliyor. CHP’li Kılıçdaroğlu bugün düzenlediği basın toplantısında “Fırat’ın hayali ihracatı saptayan Hazine Kontrolörü Orhan Tur’un 24.10.2000 tarihli raporunu gizlemeye çalıştığını” söyledi. Kılıçdaroğlu, “Hazine Müsteşarlığı MENAS’ın da içinde olduğu pek çok firmanın hayali ihracat yaptığını ve gereğinin yapılmasını 2000 yılında Gümrük Müsteşarlığı’ndan istemesine karşın, niçin MENAS soruşturması Gümrük Müsteşarlığı tarafından zaman aşımına uğratılmıştır? Soruşturmayı 4 yıl savsaklayıp zaman aşımına uğratanlar hakkında AKP hükümeti herhangi bir soruşturma açtı mı? ” diye sordu. Bakan Yazıcı’nın imzasını taşıyan belgeyi “ibretlik” diye nitelendiren Kılıçdaroğlu, şu görüşleri dile getirdi:

“Bu yazı, İktidar Partisinin milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı'nın, yine iktidar partisinin bir Bakanı tarafından aklanması için düzenlenmiştir. Bu gelişme, yolsuzluk yapan AKP yandaşlarının, artık mahkemelerde değil, AKP’li bakanlardan alınacak yazılarla aklanması sürecini başlatmıştır. Madem ki, MENAS’a yönelik herhangi bir engelleyici idari işlem yok ise, o halde Dengir Fırat niçin böyle bir talepte bulunmuştur? Madem ki gümrüklerden kaynaklanan hiçbir engelleyici idari işlem yoktu niçin firmaya iki satırlık bir yazı yazıp bu durumu MENAS’a bildirmediniz? Yoksa MENAS’a yazılan ve gerçek durumu gösteren yazıyı kamuoyundan saklıyor musunuz? Sayın Fırat kırmızı hattan çıkma talebini içeren yazıyla ilgili olarak ‘gerek şirket, gerekse ben zanlı olarak gözükmekte idik. Dolayısı ile bizi aklayan bir kararın avukatım tarafından ilgili idarelere tebliği siyasi nüfuz kullanmak değildir’ diyor. Sayın Fırat zanlılar arasında sadece siz ve MENAS değil, MENAS’ın 7 ortağının tümü yer alıyor. Peki, nasıl oluyor da, yönetim kurulu üyeleri dururken, yönetim kurulu üyesi olmadığınız halde sizin adınız niçin yer alıyor? Bundan daha açık ve somut nüfuz ticareti olur mu?”
 

Yeni belge açıkladı

Fırat’ın 1.9.2007 tarihinde hisselerini 300 bin dolar karşılığında sattığını ve bedelini de aldığını belirttiğine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, yeni bir belge daha açıkladı. Kılıçdaroğlu, “MENAS 2007 yılı kurumlar vergisi beyannamesini 2008 yılının Nisan ayında Mersin’deki vergi dairesine vermiştir. Yani MENAS’ın yükünün taşındığı TIR’da uyuşturucu yakalandığının gazeteciler tarafından öğrenildiği, 9 Mayıs 2008 tarihinden önce… Bu beyannamenin ‘Şirket ortakları ve Sermaye Payları’ bölümünde Fırat’ın hisse oranı yüzde 30 olarak belirtilmiştir. 31.12.2007 tarihi itibariyle Sayın Fırat MENAS’ın büyük ortağıdır. Bunu Maliye’ye vermiş olduğu beyanname ile MENAS ikrar etmektedir” dedi. Kılıçdaroğlu, “beyannameyi kendisine ulaştıranların sıkıntıya girmemesi için” belgenin aslını dağıtmadı. Kılıçdaroğlu, Fırat’ı sözünü tutarak istifaya çağırırken “Bu olay artık bir AKP olayıdır. AKP’nin 2. adamı Fırat, bir hayali ihracatçıdır. AKP bunu içine sindirirse yerini korur. Sindirmezse Dişli’ye uygulananlar ona da uygulanır” dedi. Kılıçdaroğlu ayrıca Adanalı gazetecileri MENAS’ın bu kentteki arsa alımlarını araştırmaya da çağırdı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler