BP: "Yeterince hazırlıklı değildik"

İngiliz petrol şirketi BP, Meksika Körfezi'nde petrol platformunun batması gibi bir soruna yeterince hazır olmadıklarını belirtti.

Yayınlanma: 03.06.2010 - 09:20
Abone Ol google-news

BP'nin Genel Müdürü Tony M. Hayward, İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, sorunla mücadele için gerekli teçhizata sahip olmadıklarını bildirdi.

Platformdan sızan petrolün kıyıları çok fazla kirletmesinin engellenmesi konusunda başarılı olduklarını ifade eden Hayward, sızıntı ihtimaline karşı hazırlıklarının olmaması konusunda şirkete haklı eleştiriler yapıldığını da söyledi.

Hayward, platformda patlama meydana gelme ihtimalinin milyonda bir olduğunu ancak bu riskin milyarda ya da katrilyonda bire indirilmesi gerektiğini belirtti.

 

BP'ye zararı 37 milyar doları bulabilir

İsviçre merkezli Credit Suisse bankası uzmanlarına göre, BP'nin boru hattında, ABD sularına sızan petrolün akışının durdurulması için düzenlediği her başarısız girişim, şirket için maliyetlerin artmasına neden oluyor.

Fransız gazetesi Les Echos'daki habere göre uzmanlar, petrol sızıntısının BP'ye üç yılda 37 milyar dolara mal olabileceğini vurgularken, denize akan petrolün temizleme maliyetinin 15-23 milyar dolar arasında olabileceğini, hukuki maliyetinin ise 14 milyarı doları bulabileceğini ifade ediyorlar.

BP'nin anlaşmalı olduğu ''Deepwater Horizon'' şirketine ait platformun yangın ve patlamanın ardından battığı 28 Nisan'daki kaza, ABD tarihindeki en büyük çevre felaketine yol açmıştı.

Kuyunun tıkanarak ''öldürülmesinin'' amaçlandığı son yöntem de dün başarısızlıkla sonuçlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler