Tolon'dan Özkök'ün iddiasına cevap

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanarak Kocaeli F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne konulan emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un avukatı Cengiz Sarıbay, ''Tolon'un, 9 yıl önce terörist başı Abdullah Öcalan'ın İmralı'da sorgusuna katıldığı'' yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 14:12
Abone Ol google-news

Kocaeli Barosu avukatlarından Cengiz Sarıbay, yaptığı açıklamada, bugün medyada yer alan ''Hurşit Tolon'un terörist başı Abdullah Öcalan'ın sorgusuna katıldığı, Öcalan'ın adını verdiği her iki askeri yetkili Tolon ve Albay Atilla Uğur'un 'Ergenekon' soruşturması kapsamında cezaevinde olduğu'' yönündeki haberi değerlendirdi.

Sarıbay, müvekkili emekli Orgeneral Hurşit Tolon ile tutuklu bulunduğu cezaevinde her cuma günü görüştüğünü, bugünkü görüşmede Tolon'un kendisine haberi gazeteden okuduğunu, gerçeğin kendisi aracılığıyla kamuoyuna açıklanmasını istediğini söyledi. Hurşit Tolon'un, belirtilen tarihte 15. Kolordu Komutanlığı görevinde bulunduğunu, İmralı'nın da sorumluluk alanı içinde yer aldığını ifade eden Sarıbay, şunları kaydetti:

Öncelikle Tolon Paşa'nın söylediği şu: 'Ben İmralı'da yatan şahısla, yani Abdullah Öcalan ile hiçbir şekilde görüşmedim, konuşmadım, sorgusunda bulunmadım, göz temasım dahi olmadı. Hiçbir şekilde kendisiyle muhatap olmadım, karşılaşmadım, el sıkışmadım. Nuh Mete Yüksel, Talat Şalk ve soyadı Keleş olan 3 Cumhuriyet Savcısı geldi sorgusunu yaptı. Onların sorgusunda dahi bulunmadım. Onun dışında gelip görüşen yetkililer oldu, o yetkililerin yaptığı sorgulamada dahi bulunmadım.'

Tolon'un, terörist başı ile kimlerin gelip görüştüğünün Genelkurmay Başkanlığı'nda, 15. Kolordu Komutanlığı'nda, Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı'nda ve İmralı Ada Komutanlığı kayıtlarında belli olduğunu söylediğini bildiren Sarıbay, ''Paşa, 'Zaten o görüşmeler yapıldıktan sonra da biz Genelkurmay Başkanlığı'na bunu rapor halinde bildiririz. Ama ben görüşmedim' diyor'' şeklinde konuştu.

Sarıbay, görüşmeler sırasında görüntü kaydı alınıp alınmadığı konusunda ise bilgisi bulunmadığını dile getirdi.

 

''Sağlık durumu kötüye gidiyor"

Hurşit Tolon'un sağlık durumunun günden güne kötüye gittiğini vurgulayan Avukat Sarıbay, şöyle devam etti:
''İyi değil, hem moral hem de psikolojik olarak iyi değil. Davanın açılmamış olması, hukukun ihlal edilmiş olması, bu derece uzun sürmesi... Dava 20 Ekim'de başlayacak, diğer tutuklu sanıklar duruşmaya çıkacak, orada birisi 'Hurşit Tolon da vardı' diyecek belki, ne avukatı, ne kendisi duruşmada olmadığımız için yanıt veremeyeceğiz. Yokluğumuzda belki bize suç isnadı olacak. Böyle bir yargılama, böyle bir adalet anlayışı bize ters geliyor. Hele hukukçu olmayan, askerlik yapan, 50 yılını bu devlete üstün hizmet anlayışıyla veren asker kişilere bunu hiçbir şekilde anlatamıyorsunuz.''

Tutuklamaya itirazlarının mutat şekilde devam ettiğini, ''herkesin itirazlarının reddedilmesi gibi kendi itirazlarının da reddedildiğini'' dile getiren Sarıbay, Beşiktaş'taki Cumhuriyet Savcılığı'na müvekkili Hurşit Tolon'un tutukluluk halinin kaldırılması konusunda yaptıkları son müracaatla ilgili şunları kaydetti: ''Netice çıkmadı. Yapacak bir şey yok. Hukuka, kanuna, yargıya saygılı bir kişi. Her defasında feveran ediyor. Yani 'Ben burada boşuna tutuluyorum, haksız yere tutuluyorum' diyor.''

Sarıbay, daha önce aralarında Hurşit Tolon'un da bulunduğu ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanan kişiler hakkındaki iddianamenin Şeker Bayramı'ndan sonra hazırlanacağı yönünde duyumlar aldıklarını, ancak tarihle ilgili net bilgileri olmadığını da kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler