Hrant Dink davasındaki gelişmeler

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı'nca, gazeteci Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın görüldüğü mahkemeye gönderilen bilgi notunda, ''İki yıl yardımcı istihbarat elemanı olarak çalışan Erhan Tuncel'in emniyete 11 adet buluşma, 10 adet de haber raporu sunduğu'' belirtildi.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 15:21
Abone Ol google-news

Alınan bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ''Hrant Dink Cinayeti Soruşturması'' çerçevesinde incelenmesinin ardından imha edilen belgelerin bir kopyası cinayete ilişkin davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin talebi doğrultusunda EGM İstihbarat Daire Başkanlığı'nca bu mahkemeye gönderildi.

İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek'in imzasını taşıyan üst yazıyla gönderilen 2 sayfalık bilgi notunda, mahkemenin, davanın sanıklarından Erhan Tuncel'in Trabzon Emniyet Müdürlüğüne kayıtlı ''haber elemanı'' olarak çalışıp çalışmadığı yönündeki sorularına cevap veriliyor.

Bilgi notunda, Tuncel'in, ''Trabzon'da McDonald's'a bombalı saldırı düzenleyen Yasin Hayal'in faaliyetlerini kontrol altında tutmak ve özellikle Çeçenistan gibi 'cihat' bölgelerine savaşmak için giden radikal grupların faaliyetlerini izlemek amacıyla 17 Kasım 2004'ten itibaren Yardımcı İstihbarat Elemanı (YİE) olarak emniyette kayıt altına alındığı'' belirtildi.

Notta, kendisi de mahkeme kararıyla teknik takibe alınan Tuncel'in, ''zaman zaman buluşmalara gelmemesi, bilgi saklamaya çalışması, sıklıkla yalan söylemesi, verdiği bilgilerin birbirleriyle çeliştiğinin görülmesi, güvensizlik oluşturacak tavırlar sergilemesi, senaryo haberler üreterek sıkça para talebinde bulunması'' üzerine, Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün teklifiyle 23 Kasım 2006'da kayıtlardan çıkarıldığı kaydedildi.
''Tuncel'in YİE olarak çalıştığı dönemde İstihbarat Daire Başkanlığı'na toplam 11 adet buluşma, 10 adet de haber raporu gönderdiği'' belirtilen notta, bunlardan 17 Şubat 2006 ve 12 Nisan 2006 tarihli 9 ve 10 numaralı haber raporlarında, ''Hayal'in, 'Fırat (Hrant) Dink'e yönelik bir eylem gerçekleştirebileceği' bilgisine yer verildiği ve bu bilginin 17 Şubat 2006'da resmi yazıyla İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğüne gönderildiği'' aktarıldı.
Tuncel'in 12 Nisan 2006 tarihli 10 numaralı buluşma raporunda, ayrıca ''Daha önceden de size anlattığım; Yasin Hayal'in, İstanbul'da Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e yönelik eylem gerçekleştirmeyi düşündüğünü söylemiştim. Bu fikrinden sonra Yasin ile sizin talimatınız gereği devamlı olarak görüşüyorum ve bu süreçte böyle bir eylemi yaptığı takdirde, hem kendisinin hem de ülkemizin büyük zarar göreceği konusunda işliyorum'' dediği kaydedildi.

Bilgi notunda, Tuncel'in, Hayal tarafından gerçekleştirilecek eylem girişiminin önüne geçilmesi için, ilişkili olduğu personel tarafından da yönlendirilip telkin edildiği belirtildi.

''Dink cinayetinin azmettiricisi'' olduğu iddia edilen Hayal'in, Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün isteğiyle 3'er aylık dönemleri kapsayacak şekilde 5 kez mahkeme kararıyla teknik takibe alınarak iletişim tespiti yapıldığı da anlatılan bilgi notunda, dinlemeler sonucu kayda değer bir bilgi temin edilemediği vurgulandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler