2 yaralı daha Türkiye'ye geldi

İsrail'in yardım gemilerine saldırısında ağır yaralananları götürmek üzere sabaha karşı Tel Aviv Ben Gurion havalimanına inen Sağlık Bakanlığı'na ait ikinci ambulans uçak iki yaralıyla Türkiye'ye ulaştı.

Yayınlanma: 04.06.2010 - 10:58
Abone Ol google-news

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısında yaralananlardan üçünü daha İsrail'den alan ambulans uçak bugün Türkiye'ye geldi.

Yetkililerden alınan bilgiye göre, yaralılar Uğur Süleyman Söylemez, Ahmet Aygan Bekar ve Mehmet Ali Zeybek'i taşıyan ambulans uçağın, Etimesgut Askeri Havaalanına indi.

Tedavileri Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılacak yaralılardan Söylemez ve Bekar'ın yoğun bakım ünitesine yatırılacağı belirtildi.

İsrail'deki hastanede tedavi altına alınan son iki Türk yaralı da Türkiye'ye getirildi.
Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Türkiye'ye getirilen Osman Koç ve Çelebi Bozan, Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü.

Tedavisi devam eden hastalar

Öte yandan 19 yaralının tedavisinin sürdüğü Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinin başhekimi Doç. Dr. Metin Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, hastanede on sekizi Türk, biri İrlanda vatandaşı olmak üzere toplam on dokuz hastanın tedavi altında olduğunu duyurdu.

Hastalardan üçünün yoğun bakımda olduğunu ifade eden Doğan, diğer hastaların yataklı ünitede tedavi altında olduklarını bildirdi. Doğan, bazı hastalara ortopedi, plastik cerrahi, genel cerrahi ve göğüs cerrahisi uzmanları tarafından müdahalede bulunulduğunu, yoğun bakımdaki hastaların durumunun ciddiyetini koruduğunu kaydetti.

Hastalara tıbbi ve psikolojik destek verildiğini anlatan Doğan, hastaların hem yakınlarının hem de kendilerinin kişisel ihtiyaçlarının temin edildiğini belirtti. Doç. Dr. Metin Doğan, yaralıların durumlarının genel olarak iyiye gittiğini bildirdi.
 

Bakan Akdağ'dan açıklama

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Türkiye'den Gazze'ye yardım götürmek üzere yola çıkan gemilere İsrail'in düzenlediği saldırıda yaralananların durumlarına ilişkin bilgi verdi.

Yaralıların Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçak ve CASA tipi 2 askeri uçakla getirildiğini anlatan Akdağ, bugün getirilen ve beyin cerrahisinde ameliyata alınan yaralının bitkisel hayatta olduğu ya da hayatını kaybettiği iddialarının gerçek dışı olduğunu kaydetti. Akdağ, yaralının iyi bir ameliyat geçirdiği ve durumunun İsrail'dekinden daha iyi olduğunu söyledi.
Hastanede tedavi gören 24 yaralıdan, 2 ya da 3'ünün hayati tehlikesi bulunduğunu kaydeden Akdağ, bu tür yaralanmalarda hastaların durumunun farklı bir seyir izleyebileceğine dikkati çekti.

Bakan Akdağ, nakillerde 12 pilot, 5 uzman tabip, 4 tabip, 2 acil tıp teknikeri, 4 hemşire, 5 sağlık memuru ve 2 teknik uçuş personelinin görev aldığını bildirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanlığı personelinin hastaların naklinde ortaya koydukları kararlılığa dikkati çeken Akdağ, İsrail'in bu kararlılık karşısında yaralıları Türkiye'ye gönderdiğini söyledi. Sağlık Bakanı Akdağ, ''Devletimizin kararlığı bunu gerçekleştirmiştir'' diye konuştu.

Yaralıların nakillerinde payı olan kurum ve kişilere de teşekkür eden Akdağ, yaralıların ailelerinin de böyle gergin bir ortamda büyük bir sabır ve metanetle meseleyi takip ettiklerini kaydetti.

Bakan Akdağ, sözleri şöyle sürdürdü:
''Bu işin peşini elbette bırakmayacağız. Türk halkı bu işin peşini bırakmayacak. Hükümet olarak biz gerekeni yapıyoruz yapmaya devam edeceğiz ve sivil inisiyatifin Türk halkının vicdanının ve Türk halkıyla birlikte dünyanın da bu işin peşini bırakmayacağını biliyoruz. Bu olayda Türk devleti büyük bir devlet olduğunu, milletimiz de büyük bir millet olduğunu bütün dünyaya göstermiştir. Belki de kuruluşundan bu güne kadar İsrail ilk defa çetin bir cevize çattığını fark etmiştir. Ne yaptılarsa bugüne kadar yanlarına kalmıştır ne yaptılarsa bu güne kadar zulümleriyle ayakta kalabilmişlerdi ve bunu bütün dünyaya unutturabilmişlerdi ama artık olmayacak.''

Artık bu konuda hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını vurgulayan Akdağ, Gazze'deki ablukanın kaldırılması konusunda İsrail'in yaptığı bu yanlışın sürecin değişmesine yol açacağına inandığını söyledi. Akdağ, bundan sonra artık yaralıların durumlarıyla ilgili teknik bilgilendirme yapılmayacağını ve isim bildirilmeyeceğini, ailelere gerekli bilgilerin verildiğini ifade etti.


7 hasta yoğun bakımda

Akdağ'ın açıklamasından sonra Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Metin Doğan da yaralıların son durumuna ilişkin bilgi verdi. Doğan, şu an hastanede son iki yaralının da gelmesiyle toplam 24 kişinin tedavi gördüğünü bildirdi.

İlk gelen gruptan 3 hastanın tedavisinin yoğun bakımda sürdüğünü, bunlardan 2'sinin durumunun iyi olduğunu ve kısa sürede normal servise çıkarılabileceğini anlatan Doğan, bugün gelen 5 hastadan 4'ünün tedavilerinin de yoğun bakımda sürdüğü bilgisini verdi.
Bugün beyin ameliyatı gerçekleştirilen hastanın yoğun bakımda olduğunu belirten Doğan, son gelen iki hastanın şuurlarının açık olmakla birlikte, ciddi yaralanmaları olduğu için uyutulduğunu söyledi. Doğan, hastanede toplam 7 hastanın yoğun bakımda olduğunu, bunlardan ikisinin durumlarının nispeten daha iyi seyrettiğini ifade etti.

Serviste yatan 17 hastadan genel durumu iyi olan bir bölümünün pazartesi taburcu edilmesinin planlandığını, durumu daha sonra iyileşecek olanların da peyderpey taburcu edileceğini anlattı.

Başhekim Doğan, beyin ameliyatı geçiren yaralıya ilişkin soru üzerine, yaralının henüz hayati tehlikeyi atlatamadığını, çok başarılı bir ameliyat geçirdiğini, yoğun bakımda takip ve tedavisinin sürdüğünü, yaralıya ilişkin ümitli olduklarını söyledi. Doğan, daha önce İsrail'de de ameliyat geçiren bu hastanın hastanelerindeki ameliyatı sırasında ateşli silahla yaralandığı kanaatine varıldığını bildirdi.

Gelen son iki hastadan birinin göğüs ve karın bölgesinden ateşli silahla yaralandığını, bu hastanın durumunun diğer hastaya göre daha iyi olduğunu kaydeden Doğan, hastanın İsrail'de ameliyat geçirdiğini kendi hastanelerinde de tekrar ameliyata alınacağını ifade etti.

Diğer hastanın ise karın bölesinden ateşli silahla yaralandığını belirten Doğan, bu hastaların şuurlarının açık olduğunu, ancak yaraları ağır olduğu için uyutulduklarını anlattı.
Doğan, ''İsrail'deki tıbbi müdahalelerin yerinde yapılıp yapılmadığına'' ilişkin bir soru üzerine, ''Doktor her yerde doktordur ve gereğini en iyi şekilde yapmakla mükelleftir. Bizim böyle bir tespitimiz yok, hastalara gerekli şekilde müdahale yapılmış. Ama bize ifade edilen yaralı oldukları dönemde hastaneye ulaşıncaya kadar tıbbi açıdan değil de psikolojik olarak iyi davranılmadığı şeklinde'' diye konuştu.

Doğan, bir başka soru üzerine, yoğun bakımdaki 7 yaralıdan durumu en ciddi olanın bugün beyin ameliyatı geçiren yaralı olduğunu, onun dışında iki yaralının daha durumunun ciddi olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler