Hükümetler ekonomi mesaisinde

Küresel finansal kriz dünyayı etkilemeyi sürdürürken, hükümetler krize karşı çeşitli önlemler alıyor. Ülkelerin krize karşı uyguladıkları çözümler arasında bankacılık sistemine para pompalama, fon kurma, bankaların mevduat güvencelerini arttırma gibi girişimler yer alıyor. Ayrıca Avro bölgesi ülkeleri pazar günü acil bir toplantı yapma kararı aldı.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 15:48
Abone Ol google-news

Küresel finansal kriz dünyayı etkilemeyi sürdürüyor. Bir çok borsada ya rekor düşüş yaşanıyor  ya da işlemler iptal ediliyor. Hükümetler krizi en az zararla kapatmak için çözüm arayışlarını sürdürüyor. 

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times da mali krize karşı ülkelerin küresel tutum belirleme konusunu değerlendirdiklerini yazdı. Gazetenin Washington mahreçli haberinde, ABD ve İngiltere'nin mali krizle mücadelede benzer adımlar atmayı planladığı ve ABD Başkanı George W. Bush'un yarın Washington'da zengin ülkelerin maliye bakanlarıyla yapacağı toplantılarda kriz konusunda ortak tutum belirlenmesi üzerinde duracağı belirtildi.

ABD ve İngiltere'nin mali krizle mücadele planlarının aynı olmadığını kaydeden gazete, iki ülkenin özellikle devletin banka hissesi alma karşılığında bankalara para aktarması ve bankalar arasında kredilerin geri ödemesinin güvence altına alınması konularında benzer görüşler taşıdığını vurguladı.

Hükümetlerin finansal krizin etkilerini azaltmak amacıyla bugün ve daha önce aldığı önlemler şöyle:

Avustralya

Avustralya Merkez Bankası bugün bankacılık sistemine 1,8 milyar ABD doları para pompaladı.
 

Hollanda

Hollanda hükümeti ülkenin mali şirketlerini korumak için 20 milyar avroluk bir fon kurulacağını açıkladı.
 

Rusya

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma, krizle mücadelede toplam 86 milyar dolar tutarındaki iki paketi onayladı.
 

Avusturya

Avusturya, çarşamba günü banka mevduatlarına sınırsız garanti vereceğini açıkladı.
 

İngiltere

İngiltere, çarşamba günü kurtarma paketi uyarınca 8 bankaya 50 milyar sterlin tutarındaki likidite paketini kullanıma sunacağını bildirdi. Hükümetin kurtarma paketi uyarınca ayrıca İngiltere Merkez Bankası 200 milyar sterlin kısa dönem kredi sağlayacak ve banka borçları garantisi için 250 milyar sterlin verilecek. İngiltere Merkez Bankası, diğer merkez bankalarıyla eşgüdüm içinde faiz oranını yüzde 0,5 indirerek, yüzde 4,5'e çekti.
 

Bahreyn

Bahreyn Merkez Bankası faiz oranlarını indirdi.
 

Bulgaristan

Bulgaristan, banka mevduat güvencesini 40 bin avrodan 50 bin ya da 100 bin avroya çıkaracağını bildirdi.
 

Kıbrıs Rum Kesimi

Kıbrıs Rum Kesimi banka mevduat güvencesini 20 bin avrodan 100 bin avroya yükseltmeyi planlıyor.
 

Avrupa Birliği

AB maliye bakanları 20 bin avro olan banka mevduat güvencesini 50 bin avroya çıkarma konusunda anlaştı. Ayrıca küresel mali krizi görüşmek için avro bölgesi ülkeleri pazar günü acil bir zirve toplantısı yapma kararı aldı.

Fransa Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, Paris'te yapılacak toplantıya Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet'nin de katılacağı belirtildi.

Toplantının avro kullanan 15 ülke arasında "ortak bir eylem planı" oluşturmak için yapılacağı kaydedildi.

Fransa, AB dönem başkanı sıfatıyla toplantı çağrısında bulundu.

Fransa

Fransa, finansal krizde zora düşecek bankalardaki hisseleri almada hızlı davranabilmek için yasal bir kurum kuracağını açıkladı.
 

Yunanistan

Yunanistan dün banka mevduat güvencesini üç yıllığına 100 bin avroya yükseltmeye karar verdi.
 

Hong Kong

Hong Kong'da, fiili olarak merkez bankası görevi yapan Hong Kong Mali Otoritesi, faiz oranlarını indirdi.
 

İzlanda

Krizin en fazla etkilediği İzlanda'da hükümet, ülkenin üç büyük bankasına el koydu ve borsayı kapattı.
 

İtalya

İtalya'da bakanlar kurulu önlemler paketini onayladı ve bankalarla ilgili önlemleri uygulayacağını bildirdi.

 

Güney Kore

Maliye Bakanı Kang Man-soo, bankaları kurtarmak için ABD'li bankalarından kredi limitini artırmalarını planladığını söyledi. Güney Kore Merkez Bankası faiz oranlarını düşürdü.

 

Almanya henüz bir karar vermedi

Alman hükümetinin, mali sektör için bir kurtarma paketi hazırlama konusunda henüz siyasi bir karar vermediği bildirildi.

Başbakan Angela Merkel'in sözcüsü Ulrich Wilhelm, Die Welt gazetesinin, ''hükümetin kurtarma paketi üzerinde düşündüğü'' yönündeki haberiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, hükümetin bütün seçenekleri değerlendirdiğini söyledi.

Wilhelm, ''Vatandaşlarını ve ekonomiyi zarardan korumak için akla yatkın her türlü seçeneği değerlendirmek ve hazırlamak hükümetin görevidir. Henüz siyasi bir karar alınmadı. G-7 maliye bakanları Washington'da farklı seçenekleri ve konuları görüşüyor'' dedi.

Die Welt, Alman hükümetinin, mali sektörü için 100 milyar avrodan fazla garantiyi ve büyük bir sermaye desteğini kapsayabilecek İngiltere'deki gibi bir kurtarma planı üzerinde çalıştığını yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler