Gül, Estonya'da

Yurtdışı gezisi nedeniyle Estonya'da bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Estonya Parlamentosu Başkanı Ene Egma ile bir araya geldi. Gül, ayrıca Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ile ''Türkiye: 85 - Estonya: 90'' başlıklı serginin açılışını yaptı.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 16:54
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Estonya Parlamentosu Başkanı Ene Egma ile bir araya geldi.
Egma, parlamento binasına gelişinde Cumhurbaşkanı Gül'ü kapıda karşıladı. Başlangıcında görüntü alınmasına izin verilen görüşme, basına kapalı devam etti.

Görüntü alındığı sırada, Cumhurbaşkanı Gül ile Egma'nın, (A) Milli Futbol Takımı'nın 2010 Dünya Kupası Avrupa elemelerinde 15 Ekim Çarşamba günü Estonya ile yapacağı karşılaşmadan konuştukları gözlendi. Türkiye'nin, futbolda çok deneyimli olduğunu ve maçın muhtemel galibinin Türkiye olacağını ifade eden Egma'ya, Cumhurbaşkanı Gül, futbolun, sonucu tahmin edilmesi zor bir oyun olduğunu söyleyerek karşılık verdi.

Egma ile görüşmesinin ardından Estonya Milli Kütüphanesi'ne geçen Cumhurbaşkanı Gül, Estonya Cumhurbaşkanı Toomas Hendrik Ilves ile ''Türkiye: 85 - Estonya: 90'' başlıklı serginin açılışını yaptı.

Türkiye'nin Tallin Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde düzenlenen ve Estonya'nın 90, Türkiye'nin 85. bağımsızlık yıl dönümlerinden yola çıkılarak isimlendirilen sergi, iki ülke arasındaki ilişkilerin geçmişini gösteren arşiv belgelerden ve fotoğraflardan oluşuyor.

Cumhurbaşkanı Gül, böyle bir serginin açılmasına tanıklık etmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Sergide yer alan arşiv belgelerinin iki ülkenin yakınlığını gösterdiğini vurgulayan Gül, Türkiye ve Estonya'nın bağımsızlık yıllarının da çok yakın olduğuna işaret etti.

Gül, 1924 yılında Türk milli futbol takımının Estonya'ya gelerek, Eston milli takımıyla karşılaştığını ve buna ait görüntülerin sergide yer aldığını anlatarak, bunların iki ülke arasındaki dostluk zemininin ne kadar sağlam olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Estonya Cumhurbaşkanı Ilves de kimin dost olduğunun zor zamanlarda belli olduğunu belirterek, Estonya'nın zor zamanlarında Türkiye'yi hep yanlarında gördüklerini söyledi.
Ilves, Türkçe ve Estonca arasındaki benzerliği de iki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığının kanıtı olarak gösterdi.

Toomas Hendrik Ilves, böyle bir sergiyi düzenlediği için Türkiye'nin Tallin Büyükelçisi Şule Soysal'a teşekkür etti.

Büyükelçi Soysal da Estonya'daki görevine başladığında, iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihine baktığında çok çarpıcı noktalar gördüğünü ifade ederek, sergide yer alan arşiv belgelerinin de bu ortak geçmişe ışık tuttuğunu aktardı.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, Estonya Cumhurbaşkanı Ilves ve eşi Evelin Ilves sergiyi basına kapalı olarak gezdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler