45. Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali başladı. Festivalin başlaması nedeniyle açılış kokteyli düzenlendi ve geleneksel "Yıldızlar Korteji"geçişi yapıldı. Bu yılda üstü açık araçların kullanıldığı korteje sinema ve tiyatro oyuncuları katıldı. Festivalin bu yılki onur ödülleri Hülya Avşar, Müşfik Kenter ve Yılmaz Atadeniz'e verildi.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 18:48
Abone Ol google-news

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açılış galası, Konyaaltı Açık Hava Tiyatrosu'nda yapıldı. Yıldızlar kortejiyle üstü açık araçlardan Antalyalıları selamlayan sanatçılar, daha sonra açılış galasının yapılacağı Konyaaltı Açık Hava Tiyatrosu'na geçti.

Sanatçılar, tiyatro binası önünde de Oscar törenlerinde olduğu gibi kırmızı halıdan geçerek galanın yapılacağı alana girdi.

Galada konuşan Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, festivalin Türk sinemasının geliştirilmesi ve geniş kitlelerle buluşturulmasını amaçladığını belirterek, ''Biz Antalyalılar Türk sinemasının bu noktaya gelişinde katkı yaptıysak, bundan bahtiyarlık duyarız'' dedi.Yüksel, festivalin gerçekleştirilmesinde ve yeni bir anlayış kazanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de Antalya'nın 45 yıldır bu festivale evsahipliği yapmanın gururunu yaşadığını söyledi. Altın Portakal Film Festivali ile Antalya'nın şöhretinin ülke sınırlarını aştığını ifade eden Türel, şöyle konuştu: ''Bir şehrin marka değeri, ancak kültürel ve sanatsal etkinliklerle artar. Şöhreti Türkiye sınırları aşmış bir Antalya'nın artık sinema festivalinin de uluslararası düzeye taşınma zamanı gelmişti. Çok doğru bir işe soyunduğumuzu bugün daha iyi görüyoruz. Amacımız Türk kültürünü, Türk sinemasını Türkiye'nin dünyaya açılan penceresinden herkese tanıtmaktı. Bugün dünyanın en önemli yönetmenleri, sanatçıları, prodüktörleri, sinema dostları Antalya'da buluşuyor ve ülkemizi tanıyor ve tanıtıyor. Türk sineması Avrasya Uluslararası Film Festivali ile dünyadaki yerini alıyor. Gerçekten gururluyuz mutluyuz. 45 senedir festivale katkı koyan herkese, geçmiş dönem belediye başkanları, valilere teşekkür ediyoruz. Antalya Türk ve dünya sinemasının buluştuğu bir yer olmaya devam edecek.''

Türkiye Sinema ve Audiovisüel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ve Festival Başkanı Engin Yiğitgil de Altın Portakal Film Festivali'nin 4 yıl önce başlatılan yenilik hareketiyle hedeflerine ulaşmasının mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

Ulusal Uzun Metraj Film Festivali Jüri Başkanı Tuncel Kurtiz de yarışmaya katılan 16 filmin yönetmen, oyuncuları için ellerinden geldiğince doğru kararlar vereceklerini söyledi.

 

Ödüller sahiplerine verildi

Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) ve Sinema Oyuncuları Derneği (SODER) tarafından belirlenen ve bundan böyle her yıl verilecek ''Sinema Başarı Ödülü''nün ilk sahibi Hülya Avşar oldu.

Ödülünü Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve TÜRSAK Başkanı Engin Yiğitgil'den alan Hülya Avşar, sözlerine ''Beni ödülle görmeye alışık değiller, o yüzden elimde kalsın'' diyerek başladı. Avşar, ''Almış olduğum ödülden çok, şu anda burada olan tüm sinema severler, yönetmen ve oyuncularla aynı ortamda olmak ve onların huzurunda bu ödülü almak, onlarla sinemayı solumak, benim için her zaman en büyük ödül olacaktır'' diye konuştu.

 

Onur ödülü

''Onur Ödülü'' Sinema Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM) Başkanı Yılmaz Atadeniz'e, verildi.

Yılmaz Atadeniz konuşmasında yaşamının her zaman sinema olduğunu, sinemayla büyüdüğünü anlattı. Mesleğe girmesine vesile olan Orhan Atadeniz'e ve eşine teşekkür eden Atadeniz, şöyle konuştu: ''Benim gibi çılgın bir yönetmene 47 sene tahammül eden ve 3 çocuk yetiştiren, yanımda olan karıma, onu Allah'ın bir armağanı olarak kabul ettiğimi söylemek istiyorum. Beni bugüne getiren set işçilerim en basitlerinden Godzilla Selahattin, Naci Saraç, Kör Nizam, biz onlarla beraber bu yolculuğa çıktık. Bütün o muhteşem kavgaları, onlarla birlikte yaptık. Birçok arkadaşımla birlikte bu filmlerin muhteşem kavgalarını çekme fırsatı buldum. Bugün hayatta olmayan kameramanlarımı rahmetle anarken, hayatta olanlara teşekkür ediyorum. Bu zor sahnelerde benim yanımda oldular. Galata Kulesi'nin yalnız balkon kısmında değil, kurşunlu kısmına çıkarak kavgaları çekebildik. Sinemada bu ödülleri almaya layık olup alamayan çok arkadaşım oldu. Gördüğünüz filmlerde, jeneriklerde bile ismi çıkmayan, geride kalmış, ama sinemamızda çok önemli bir işi başarmış isimsiz kahramanlar var.''

Gecede Müşfik Kenter'e de ''Yıldırım Önal Anı Ödülü'' verildi.

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne ait ''Festival Nişanı''nın sahibi ise ünlü sanatçı Filiz Akın oldu.

Akın, yaptığı konuşmada, ''45 sene önce Altın Portakal Festivali'nin ödülündeki heykelciğin elinde ufacık portakal vardı. O Altın Portakal, 45 senedir sinemamızı aydınlatıyor. Bu taçlandırılmak gibi birşey. Bu ödüle layık görüldüğüm için, her fırsatta yanımda olduğunuz için, alkışlamaktan hiç bıkmadığınız için teşekkür ediyorum'' dedi.

Türkiye Sinema Emekçileri Sendikası (SİNESEN) tarafından belirlenen ve Işık Şefi Aydın Mesut Yurteri'ye verileceği belirtilen ''Sinema emek ödülü'' ise Yurteri'nin rahatsızlığı nedeniyle törene katılamamasından dolayı verilemedi.Ödülün daha sonra Yurteri'ye gönderileceği bildirildi.

Geceye, ünlü sanatçı Jacqueline Bisset de katıldı. Bisset, Hülya Avşar ile yanyana oturdu.
Sunuculuğunu Ceyda Düvenci ve Levent Üzümcü'nün yaptığı gecede, sanatçı Candan Erçetin, Altın Portakal'a özel hazırladığı repertuvarla konser verdi.

Festival 19 Ekimde, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda yapılacak ödül töreniyle sona erecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler