Saakaşvili: Mücadelemiz sürecek

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, ''topraklarında tek bir Rus askeri kalmayıncaya kadar mücadelelerinin süreceğini'' belirtti. Saakaşvili, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin, Gürcistan'daki işgal edilmiş topraklarda ''etnik temizlik'' yapıldığını kayıt altına aldığını belirterek, bu konuyla ilgili AB nezdinde özel araştırma komisyonu oluşturulmasını istediklerini de söyledi.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 19:06
Abone Ol google-news

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Gürcistan'da temaslarda bulunan ve AB dönem başkanlığını yürüten Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile Batum'da yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Rusya'nın topraklarını işgal girişiminin kabul edilemez olduğunu belirterek, AB'nin ağustos olaylarından sonraki süreçte kedilerini yalnız bırakmayarak güçlü destek verdiğini ifade etti.

Rus güçlerinin, "Gürcü topraklarında oluşturduğu gayrı resmi tampon bölgenin ortadan kaldırıldığını ancak Güney Osetya içindeki Akhalgori'de Rus askeri varlığının halen devam ettiğini" söyleyen Saakaşvili, ''Biz, tarafların ağustos olaylarından önceki pozisyonlarına geri dönmesini bekliyoruz. Topraklarımızda tek bir Rus askeri kalmayıncaya kadar mücadelemiz sürecek'' dedi.

Saakaşvili, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin, Gürcistan'daki işgal edilmiş topraklarda ''etnik temizlik'' yapıldığını kayıt altına aldığını belirterek, bu konuyla ilgili AB nezdinde özel araştırma komisyonu oluşturulmasını istediklerini kaydetti.

Fransa'nın arabuluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşmasının tam olarak yerine getirilmediğini ifade eden Saakaşvili, AB ile işbirliğinin derinleşerek devam edeceğini söyledi. Saakaşvili, bağımsızlıkları Rusya tarafından tanınan Güney Osetya ve Abhazya'yı geri almak için mücadele edeceklerini belirterek, en küçük bir toprak kaybına tahammülleri olmadığını ifade etti.

Kouchner de açıklamasında, ateşkes anlaşmasının ilk aşamasının tamamlandığını ancak Akhalgori bölgesindeki durumun sorun olarak kalmaya devam ettiğini belirterek, bu konuların 15 Ekim'de Cenevre'de yapılacak toplantıda geniş şekilde ele alınacağını belirtti. Ateşkes şartlarına tam olarak uyulması için çaba harcayacaklarını ifade eden Kouchner, özellikle evlerini terk etmek zorunda kalan mültecilerin geri dönüşünün sağlanmasının da önemli konular arasında yer aldığını kaydetti.

Gürcistan'daki temaslarında muhalefet partilerinin liderleri ile de görüştüğünü ifade eden Kouchner, Gürcistan'daki siyasi istikrarın bozulmaması için elinden gelen katkıyı sağlamaya çalışacağını söyledi.

Öte yandan Gürcistan Güvenlik Sekreteri Aleksandır Lomaya yaptığı açıklamada, Rusya'nın Akhalgori bölgesindeki birliklerini geri çekmediği takdirde 6 maddelik ateşkes anlaşmasına tam olarak uymuş sayılmayacağını kaydetti.Rusya'nın bugüne kadar söz konusu ateşkes anlaşmasının sadece ilk aşamasını yerine getirdiğini ifade eden Lomaya, bunun da bölgede ateşkesin sağlanması olduğunu belirtti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler