Yazıcı: "Belge kanun kapsamında iletildi"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı'dan, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun "belge" eleştirilerine yanıt geldi. Yazıcı, AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat'a verilen belgenin, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında iletilmiş, resmi yazı niteliğine sahip olduğunu söyleyerek kendini savundu.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 19:39
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugün açıkladığı belgeler hakkınd açıklama yaptı. Yazıcı,  AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’a verilen belgenin, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında iletilmiş, resmi yazı niteliğine sahip olduğunu söyledi.

Bakan Yazıcı’nın basın müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada Fırat’ın belgeyi talep etmesi üzerine ilgili kurum olan Gümrük Müsteşarlığı’na havale edildiği ve buradan alınan bilginin Fırat’a iletildiği belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: “Kılıçdaroğlu’nun eleştirilerine konu olan Sayın Fırat’a verilen yazı talep üzerine hazırlanmıştır. Sayın Fırat Bilgi Edinme Kanunu’na göre Bakanlığımıza yönelik verdiği 25.09.2005 günlü dilekçesi ile Menas-Mersin Zirai Ürün İşletme İhr. San. Ve Tic. A.Ş ile ilgili olarak Gümrük Müsteşarlığı teftiş kurulu Müfettişlerinden Ali Ortapolat tarafından düzenlen rapor sureti ile yine aynı şirketin Gümrük Müsteşarlığınca bir ceza uygulaması olarak kırmızı hat uygulamasına tabi tutulup tutulmadığı hususunun tarafına bildirilmesini talep etmiştir. Bu kapsamda konu gereği için ilgili kurum olan Gümrük Müsteşarlığı’na havale edilmiş ve anılan kurum tarafından verilen bilgiler ilgiliye iletilmiştir. Konu bundan ibarettir. İletilen belge resmi bir yazı niteliğindedir; bürokrasiden çıkmıştır. 1994 yılının 10 ve 12. aylarında tescil edilmiş olan 3 adet beyanname ile ilgili olarak kambiyo yönünden Hazine Kontrolörünce inceleme yapılmış ve 24.10.2004 günlü 144/9 sayılı rapor düzenlenerek Kaçakçılık Kanunu’na göre incelenmesini temin için Gümrük Müsteşarlığı’na gönderilmiştir. Konuyla ilgili olarak görevli gümrük müfettişi tarafından yapılan inceleme ve soruşturma sonucunda 6 sayılı 16.06.2004 günlü soruşturma raporu düzenlenmiştir. Dolayısıyla tescil tarihi itibariyle yürürlükte olan 1918 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerine göre zamanaşımı süresi olan 10 yıl dolmadan önce konu İskenderun Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmiştir. Sonuç olarak zaman aşımına uğratılma söz konusu değildir.”

Açıklamada, Fırat’a verilen yazının “iktidar partisinin milletvekilinin bir bakan tarafından aklanması” ve siyasi bir yazı olarak değerlendirilmesinin maksadını aşan talihsiz bir açıklama olduğu belirtilerek, yazının bir “aklama amacı” güden bir yazı olmadığı, aksine bir kamu kurumunun resmi belgesi olduğu da belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler