"Türkiye vazgeçilmez ülke"

ABD'nin Demokrat Partili Kongre üyesi Gregory W. Meeks, ABD Başkan adayı Barack Obama liderliğindeki partinin Türk-Amerikan ilişkilerine ve stratejik ortaklığına büyük önem verdiğini ve Obama'nın Başkan olması durumunda bu ilişkilerin daha da derinleşip ilerleyeceğine inandığını belirtti.

Yayınlanma: 10.10.2008 - 21:05
Abone Ol google-news

ABD Kongresinin Dış İlişkiler Komitesi ve Demokrat Partili Kongre üyesi üyesi olan Gregory W.Meeks, New York'ta Türk Kültür Merkezinde ''ABD Dış Politikasında Yeni Dönem:Türk-Amerikan İlişkileri'' konulu bir konuşma yaptı. Partisinin New York bölgesinden Temsilciler Meclisi üyesi olan Meeks, Obama'nın 4 Kasım seçimlerini kazanarak başkan olacağına gönülden inandığını kaydetti.

Obama'nın başa gelmesiyle birlikte Türk-Amerikan ilişkilerinin de güçleneceğini belirten Meeks, Türkiye'nin jeopolitik açıdan ABD'nin Orta Doğu'daki çıkarları açısından son derece önemli bir ülke olduğunu söyledi. Türkiye'nin aktif dış politika izleyen, hem önemli bir askeri güç, hem de demokratik bir ülke olarak Orta Doğu bölgesinin barış ve güvenliği için ''vazgeçilmez'' olduğunu vurgulayan Meeks, ABD'nin Türkiye ile olan stratejik ortaklığına büyük önem verdiklerini ve Türkiye ile daha yakından çalışmak istediklerini ifade etti.

Türkiye'nin meşru milli çıkarlarına saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Meeks, Irak'taki ABD birliklerinin de planlı bir şekilde bölgeden ayrılmaları gerektiğini belirtti. Türkiye'nin ABD'nin Irak'taki birlikleri açısından yapıcı bir rol oynadığına ve daha da güçlü rol oynayabileceğine dikkat çeken Meeks, Türkiye'nin AK Parti yönetimindeki aktif dış politikasını ve İsrail ile Suriye arasında yürüttüğü aracılı görüşmeleri de takdir ettiklerini vurguladı.
''ABD yönetimin Türkiye'den öğreneceği şeyler de bulunmaktadır'' diye konuşan Meeks, Türkiye'nin izlediği bu aktif ve bağımsız dış politikanın ABD'nin bölgedeki dış politika hedefleriyle örtüştüğünü belirtti. Meeks, ABD'nin bölgedeki en uzun dönemli müttefiki olan Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığını da desteklediğini bildirdi.

 

Terörizmle mücadele

Terör örgütü PKK'nin kuzey Irak'ta konuşlanmasını ise ABD'nin Irak'a girmesi ve Irak'ın istikrarsızlaşmasına bağlayan Meeks, PKK'nin o bölgede ''güvenli sığınak'' elde ederek Türkiye'ye saldırdığını söyledi.

Meeks, ''Bu sorunun çözülmesi için Türk ve Iraklı yetkilerle görüşmelerimizde daha tutarlı olmalıyız'' şeklinde konuştu. ABD, Türkiye ve Irak yönetimlerinin Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasında çıkarı olduğunu anlatan Meeks, yine 3 ülkenin terör örgütü PKK ile mücadele etme hedefini de paylaştıklarını belirtti.

Gregory W. Meeks, ABD'nin Irak'tan ayrılmasının Kuzey Irak'ta terör örgütü PKK'nin konuşlandığı bölgede daha fazla otorite boşluluğu yaratıp yaratmayacağı ve Obama liderliğinin terör örgütü PKK ile mücadelede ne yapılmasını öngördüğünü sorulması üzerine, ''çok taraflı diplomasiye'' önem verdiklerini, bölgedeki tüm sorunların çözümünde İran ve Suriye dahil tüm ülkelerle konuşulmasından yana olduklarını açıkladı. Meeks, terör örgütü PKK ile mücadelede de Irak, Türkiye ve ABD'nin işbirliği yapmaları gerektiğini kaydetti.

 

Ermeni yasa tasarısı

Meeks, Ermeni yasa tasarısıyla ilgili kendisine yöneltilen sorular üzerine ise en başta kendisinin bu tasarıya karşı oy kullandığını vurguladı. ''Benim ülkemle ilgili olarak başka ülkeler bazı eleştirilerde bulunup karar alsalar benim de hoşuma gitmezdi'' diye konuşan Meeks, sorunların diyalog ve diplomasiyle çözülmesinden yana olduklarını belirtti.

Ermeni yasa tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin desteğine rağmen kabul edilmediğini vurgulayan Meeks, Obama ve Başkan Yardımcısı adayı John Biden'ın Ermeni iddialarını destekledikleri yönündeki sorular üzerine şunları söyledi: ''Başkan olmanız işleri değiştiriyor, artık Temsilciler Meclisi ya da Senato üyesiyken gibi davranamazsınız, çünkü daha büyük sorumluluklarınız olur. Artık sadece kendi seçildiğiniz bölgedeki insanları temsil etmek yerine dünyada kendi ülkenizi temsil ediyor olursunuz. Bu farklı bir pozisyondur. Eğer Ermeniler'in ya da Türkler'in yoğun olarak yaşadığı bir bölgeyi Kongre'de temsil ediyorsunuz yanlı davranırsınız. Ermeniler'in yoğun olarak yaşadıkları California'da durum budur. Ama Başkan olunca işler farklıdır.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler