'Cemaat ve Gülen arasında çatlak mı var?'

Gazze olayında Erdoğan ile ters düşmesi "Gülen cemaati ile AKP kopuyor mu" sorusunu gündeme getirdi.

Yayınlanma: 06.06.2010 - 15:32
Abone Ol google-news

2002 yılından beri genel ve yerel seçimlerde AKP’ye destek veren Fethullah Gülen’in, kaset olayında CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a mesaj göndererek “bizimle ilgisi yok” mesajı vermesi, Gazze olayında da Başbakan Tayyip Erdoğan ile ters düşmesi “Gülen cemaati ile AKP kopuyor mu” sorusunu gündeme getirdi. Parti kulislerinde, özellikle Ergenekon soruşturması sürecinde “Acaba gündemi Gülen mi belirliyor biz onun arkasına mı takılıyoruz” kaygıları dile getirilmişti.

Fethullah Gülen, son dönemde verdiği mesajlar siyaset kulislerinde yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Gülen, kurulduğundan beri genel ve yerel seçimlerde AKP’ye destek verdi.

Gülen’in, CHP lideri Deniz Baykal ile ilgili kaset iddialarının ardından Baykal’a “bizimle ilgisi yok” diyerek mesaj göndermesi ve üzgün olduğunu belirtmesi, AKP içinde şok etkisi yarattı.

Parti kulislerinde, “Baykal’ın partinin başından gönderilerek acaba hükümeti devirme senaryosunun bir adımı mı gerçekleştiriliyor” soruları, açıktan olmasa bile içten içe dillendirildi.

Partide ikinci şok yaşandı

Başbakan Erdoğan’ın Gazze konusunda İsrail’e yönelik çok sert açıklamalarda bulunduğu günlerde Gülen’in, Erdoğan ile ters düşen açıklamalar yapması parti içinde ikinci bir şok yarattı. Bu durum, “Gülen AKP’den desteğini çekiyor mu? Cemaat ile AKP kopuyor mu” sorularını gündeme getirdi. Parti kulislerinde, Gülen’in açıklamaları tedirginlik yarattı. Kulislerde, Gülen’in ABD, İsrail ve Türkiye’nin ilişkilerinin iyi olması yönünde bir bakış açısının olduğu, son gelişmelerin cemaat ile AKP arasında derin olmasa bile bir çatlağın oluştuğu biçiminde yorumlanıyor.

Özellikle Ergenekon soruşturması sürecinde Gülen ile ilgili kaygılar dile getirilmişti. Bazı partililer, “Acaba gündemi Gülen mi belirliyor, biz onun arkasına mı takılıyoruz?” diyerek endişelerini parti içinde dillendirmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler