ABD ve Macaristan piyasaları altüst etti

Avro, haftanın ilk işlem gününde, ABD Doları karşısında son 4 yılın en düşük düzeyine geriledi. Avro, Macaristan'ın da, Yunanistan benzeri bir krize yakalanabileceği kaygısıyla 1,1914 dolara geriledi.

Yayınlanma: 07.06.2010 - 07:39
Abone Ol google-news

Uzmanlar, Avro'nun 1,18'de destek görüp, 1,15 dolara kadar gerileyebileceğini belirtiyorlar. Bu arada, varili 70 doların altına inen ham petrol fiyatı başta olmak üzere, emtia fiyatlarındaki düşüş de devam ediyor.

Macaristan Ekonomi Bakanı Gyorgy Matolcsy, Macaristan'ın bu yıl Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB ile yaptığı anlaşmadaki bütçe hedefini tutturmak için gayri safi yurtiçi hasılasını (GSYH) yüzde 1-1,5'i oranında tasarruf yapmaya ihtiyacı olacağını söyledi.

Matolcsy, CNBC televizyonuna yaptığı açıklamada, geçen hafta hükümetin iletişiminde hata olduğunu belirterek, ''Ancak Macaristan'ın Yunanistan olmadığı aşikar. Bu yıl yüzde 3,8 olan bütçe açığı hedefimize bağlı kalacağız. IMF, AB ve Macar hükümeti bu konuda anlaştı, bu konuda şüphe yok, bu rakama bağlı kalacağız'' dedi.

Mayıs ayı sonu itibariyle bütçe açığında tüm yıl hedefinin yüzde 87'sine ulaşıldığını, ancak hükümetin bütçe açığını kontrol altında tutacağını belirten Matolcsy, bir tasarruf paketine ihtiyaç bulunmadığını, mali teşvik paketine sahip olmanın şimdi bir seçenek olmadığını ifade etti.
Bir yandan bütçe harcamalarını kısarken, diğer yandan gelirleri artıracaklarını kaydeden Matolcsy, hükümetin vergileri azaltma planını yineleyerek, gelir vergisinde yüzde 10-15 oranının uygulanması olasılığı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Hükümetin ayrıca 58 farklı vergi çeşidinin beşte birini iptal etme önerisi bulunduğu belirten Matolcsy, radikal üç yıl vergi azaltma programının bu yıl başlayabileceğini umduğunu sözlerine ekledi.

Birçok ekonomist Macaristan'ın Yunanistan'a göre daha güçlü pozisyonda olduğuna inanıyor. Macaristan'ın kamu borcu geçen yıl GSYH'nin yüzde 80'ine denk düşerken, Yunanistan'da bu oranın bu yıl yüzde 133 olacağı tahmin ediliyor.

 

Macaristan IMF ve AB ile görüşmeler yapacak

Macaristan, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve AB ile Ağustos ayında resmi görüşmeler yapacak. Devlet Bakanı Mihaly Varga düzenlediği basın toplantısında, ''IMF ve AB ile resmi görüşmeler Ağustos ayında yapılacak. Ancak bundan bağımsız olarak mevcut durum hakkında IMF'yi bilgilendirmek ve hükümetin (şimdi) düşüncesinin ne olduğu söylemek istiyoruz'' dedi.

Kamu maliyesinden sorumlu bakan Varga, hükümetin bankalara özel vergi uygulaması konusunda nihai kararı henüz vermediğini ve emeklilik sistemini etkileyen konuları tartışmadığını da söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler