Liderler zirvesine İsrail saldırısı damgasını vurdu

İstanbul'da başlayan "III. Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı AİGK/CICA" kapsamında Türkiye ve Filistin Devleti arasında ortak komite kurulması anlaşması, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El - Maliki tarafından imzalandı.

Yayınlanma: 07.06.2010 - 10:09
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'da başlayan AİGK/CICA kapsamında devlet başkanları ile bir araya geldi. Gül ile ilk olarak görüşen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Türkiye'ye destek mesajı vererek, Türk halkının giderek Arap dünyasında ve Filistin nezdinde yükselen itibarına bir örnek verdi. Abbas, Ramallah'da bin 800 kişinin katıldığı bir forumda yaptığı konuşma sırasında, Türkiye'nin adının geçtiği anda herkesin ayağa kalkarak 4 dakika kesintisiz alkışladığını dile getirdi. Abbas, İsrail'in sadece Gazz'ye değil, Batı Şeria'da da sınırlamalarının olduğunu, ayrıca İsrail'in Türk yardım konvoyuna saldırısını, hem uluslararası sularda yapılması, hem de sivil insanı yardım konvoyu olması nedeniyle "çifte suç" olarak nitelendirdi. Gül ise, Filistinliler arasındaki uzlaşıya dikkat çekerek, "Uzlaşı için gün bugündür" dedi ve "İsrail'e verilecek en iyi cevap da budur" vurgusunu yaptı.

Azerbaycan her forumda Türkiye'yi destekleyecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Şahdeniz anlaşmalarının imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Aliyev, bu anlaşmanın Türkiye ve Avrupa için güvenli bir gaz tedariki olacağını vurguladı. Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Bölgesel gelişmeler ve Kafkaslar'daki süreçlerle ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Gazze'de konusunda ise Aliyev, İsrail'in günahsız insanları öldürmesini kınadığını belirterek, "Azerbaycan, her forumda Türkiye'yi destekleyecektir" dedi.

Ürdün Kralı telefonla aradı

Gül, daha sonra Birleşmiş Milletler 64. Genel Kurul Bakanı El-Treki ile görüştü. Treki, BM Genel Kurul çalışmaları hakkında Gül'e bilgi verdi. BM Genel Kurulu'nun 8 Temmuz'da Filistin toplantısı yapacağını belirten Tereki, bu yılki toplantıya çeşitli ülkelerin çağrıldığını ve Türkiye'nin de bakan düzeyinde davet edildiğini söylediği öğrenildi. BM Genel Kurulu'nun Eylül ayında ise, "Bin yıl kalkınma hedefleri" toplantısı yapacağı, bu toplantıya 140'a yakın devlet başkanının katılmayı teyit ettiği, Gül'ün de katılacağını şifahen teyit ettiği belirtildi.

Gül- Ahmedinajed görüşmesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bir araya geldi. Görüşmede İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Muttaki ile ilgili heyetler de hazır bulundu.

Gül-Ahmedinejad görüşmesinde Tahran Anlaşması da gündeme geldi. Ahmedinejad, Türkiye'ye gösterdiği güven için teşekkür etti. Görüşmede, İran'ın nükleer dahil bütün konularda muhataplarıyla yapacağı diplomatik görüşmelerinin önemine vurgu yapıldı.
Cumhurbaşkanı Gül'ün görüşmede ''Diplomatik çabanın netice vereceğini dünyaya göstermek lazım'' dediği, Ahmedinejad'ın ise buna açık olduklarını dile getirdiği belirtildi.
Irak konusunun da gündeme geldiği görüşmede, Irak'ta herkesi temsil eden bir hükümetin önemine vurgu yapılarak, komşu ülkeler dahil bütün ülkelerin buna yardımcı olması gerektiği ifade edildi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile görüşmede ise, Karzai Afganistan'da düzenlenen ''Barış Jirgası''nın başarılı geçtiğini kaydetti. Türkiye'nin doğu ile batı arasındaki rolünün önemine değinen Karzai, Afganistan'daki barış sürecine Türkiye'nin katkılarından, Washington ziyaretinde de övgüyle bahsedildiğini anlattı.

Gül'ün Türkiye'nin AİGT dönem başkanlığını iki yıllığına devraldığı Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile görüşmesinde ise enerji konuları gündeme geldi.
Görüşmede ayrıca Kırgızistan'da yaşanan son gelişmelere de değinilerek, Türk Konseyi çerçevesinde neler yapılabileceği ele alındı.

 

Ortak komite

AİGK/CICA kapsamındaki görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Gül ve Mahmud Abbas'ın nezaretinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki, Türkiye ve Filistin Devleti arasında "Ortak Komite" kurulmasına ilişkin anlaşma imzaladı.

Bu anlaşma, Türkiye'nin Filistin'e yapacağı katkıların çerçevesine düzenlerken, dışişleri bakanları çerçevesinde oluşacak komitenin en az yılda bir kere toplanmasını, faaliyet alanları ve eylem planlarının hazırlanmasını öngörüyor.

 

İlgili haberler için tıklayınız:

"Bize kimse monşerlik dersi vermesin"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler