Maocu gerillalardan yeni yönetime destek

Filipinler'de Maocu gerillalar, yeni kurulacak hükümetle barış görüşmelerine yeniden başlamaya hazır olduğunu bildirdi.

Yayınlanma: 07.06.2010 - 11:25
Abone Ol google-news

Filipinler Komünist Partisi'nin silahlı kanadı Yeni Halk Ordusu'nun (NPA) müzakere kolu Ulusal Demokrat Cephe yetkilisi Fidel Agcaoilo, geçen ay yapılan seçimi kazanan III. Benigno Aquino'nun, selefi Gloria Macapagal Arroyo'nun önerilerini takip edip etmemekte serbest olduğunu, her ne olursa olsun "devrimci hareketin buna uygun yanıt vermeye hazır olduğunu" söyledi.

Ulusal Demokrat Cephe'nin müzakere heyeti, Manila'nın, Norveç'teki barış görüşmelerine katılmaları için 10'dan fazla liderinin serbest bırakılması isteğini reddetmesi üzerine Arroyo hükümetiyle yapılan barış görüşmelerinden çekilmişti. Gelecek hafta devlet başkanı ilan edilmesi beklenen III. Benigno Aquino cephesinden ise Maocu gerillaların teklifiyle ilgili yorumda bulunulmadı.

4 bin üyesi olan NPA, 40 yıldan uzun süredir yönetime karşı gerilla mücadelesi veriyor. Gerillalarla güvenlik güçleri arasındaki çatışmalarda 40 binden fazla kişinin öldüğü bildiriliyor.
NPA, 1986'dan beri bütün Manila hükümetleriyle dünyanın en uzun komünist direnişini sona erdirmek için kesintilere uğrasa da görüşmeler yapıyor. Görüşmeler son olarak şubat ayında, askerlerin NPA'nın tıbbi birimi olmakla suçladığı 43 sağlık çalışanını tutuklaması nedeniyle kesilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler