"İmamlar Alman üniversitelerinde eğitilsin"

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Almanya'daki imamların Alman üniversitelerinde eğitilmesi çağrısında bulundu.

Yayınlanma: 07.06.2010 - 12:25
Abone Ol google-news

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, "Neue Presse" adlı yerel gazeteye yaptığı, Müslüman gençlerin artan dindarlıklarıyla birlikte şiddet eğiliminin de arttığı sonucuna varılan araştırmayla ilgili açıklamada, gençlerin örnek aldığı imamların Alman üniversitelerinde eğitim görmesi gerektiğini belirtti.

Araştırmadaki sonuçların gerçekçi olduğunu kaydeden Özdemir, bazı Türk ve Arap çevrelerinde kadınları arka plana atan "maço erkek" görüntüsü yaratıldığını ifade etti.

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi (ZMD), genç Müslümanlar arasındaki şiddet eğiliminin nedenlerinin ayrıntılı bir şekilde analiz edilmesi gerektiğini bildirdi.

ZMD Genel Sekreteri Aiman Mazyek, "Frankfruter Rundschau" gazetesine yaptığı açıklamada, günlük yaşamda yıllar boyunca ayrımcılığa uğrayan insanların yanlış savunma mekanizmaları geliştirdiğini belirterek, bunun dinle ilgisi bulunmadığını söyledi.

Mazyek, ayrımcılık gördükleri için şiddete meyil veren insanların çoğunun hiçbir dini toplulukla ilişkisi olmadığını kaydetti.

Almanya'da yaşayan, İslamiyet'ten çıktıklarını açıklayan ve Müslüman kökenli ülkelerden gelen bir grup insanın oluşturduğu "Eski Müslümanlar Merkez Konseyi" adlı dernek ise, ülkede düzenlenen İslam konferanslarının sona erdirilmesini istedi.

Dernek başkanı Mina Ahadi, "Leipziger Volkszeitung" gazetesine yaptığı açıklamada, sonuçları dün açıklanan ve ülkede yaşayan genç Müslümanların artan dindarlıklarıyla birlikte şiddete eğiliminin de arttığı sonucuna varılan araştırmayla ilgili olarak şu açıklamada bulundu:
"Genç Müslümanların, artan dindarlıklarıyla birlikte şiddete eğilimlerinin de arttığı uzun zamandan beri biliniyor. Bu gelişme, İslamiyet'teki yanlış gelişmelerin hafife alınmasından da kaynaklanıyor. Bu nedenle Berlin'deki İslam konferanslarına son verilmeli. Çünkü bunlar, daha büyük bir İslam anlayışı için yanlış sinyaller veriyor ve İslami derneklerin bunu siyasallaşma çabaları için kullanmasına neden oluyor."

Alman hükümetini bu konuda başarısız olmakla da eleştiren Ahadi, "Aydınlanmış laik bir ülkede imamların erkek ve kadınlar arasındaki rol dağılımında ortaçağ zihniyetiyle hareket etmesi kabul edilemez. Bu imamlar, kadınların hiçbir söz hakkı olmadığı bir aile anlayışı yaratıyor. Birçok genç için de bu imamlar örnek teşkil ediyor" ifadesini kullandı.

Ahadi, bu anlayışın kurbanlarının kadınlar ve kızlar olduğunu belirterek, kadınların başörtüsü takmadan sokağa çıkamadığını, erkek arkadaşları olmadığını ve bu şekilde bir yaşantının demokratik ve liberal bir toplum içinde yayılmasının bir "skandal" olduğunu kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler