Sultanahmet ve Ayasofya trafiğe kapatılıyor

Sultanahmet ve Ayasofya meydanlarının araç trafiğine kapalı turistik alan haline getirilmesine ilişkin çalışmaları izleyen Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, ''Burayı (Sultanahmet Meydanı ve çevresini) layık olduğu şekilde dünyanın hizmetine sunmaya gayret ediyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 07.06.2010 - 13:32
Abone Ol google-news

Sultanahmet ve Ayasofya meydanlarının araç trafiğine kapatılmasına ilişkin çalışmaları izleyen ve incelemelerde bulunan Mustafa Demir, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının 20 Mayıs'ta aldığı karar uyarınca yayalaştırma çalışmanın bugün saat 08.00'den itibaren başladığını kaydetti.

Sabah saatlerinden itibaren çalışmaları izlediğini belirten Demir, Sultanahmet ve çevresinin araç trafiğine kapatılacağına ilişkin bir hafta önceden bilgilendirme yapılmasına rağmen, ilk gün olması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandığını, bu sıkıntıların giderilmesi için gerekli çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Bu sıkıntılar öngörüldüğü için, kalıcı bariyerlerin konulmadığını ve işaretlemelerin yapılmadığını, gerekli tespitlerden sonra zaman ayarlı bariyerlerin konulacağını ve işaretlemelerin yapılacağını ifade eden Demir, ''Burayı layık olduğu şekilde dünyanın hizmetine sunmaya gayret ediyoruz'' dedi.

Daha önce Sultanahmet Meydanı ve çevresinde araçların park halinde bırakıldığını, buradaki araç trafiğinin, tarihi eserlerin ve dokunun algılanmasını, kavranmasını zorlaştırdığını, hatta yayaların karşıdan karşıya geçmekte bile güçlük yaşadığını anlatan Demir, dünyanın hiçbir yerinde tarihi eserlerin dibine kadar arabayla gidilemediğini söyledi.

Mustafa Demir, ''Fatih Belediyesi olarak bizim de deneyimlerimiz var. Biz Laleli'de yayalaşmayı gerçekleştirdik. Tahtakale'de de zemin düzeltmesi yapıldıktan sonra tekrar yayalaştırmayı gerçekleştirdik. Avantajları var şüphesiz, insanlar rahatlıkla Sultanahmet'e gelecekler. Bu atmosferi rahatlıkla hissedebilecekler. O gürültüden ve karmaşadan kurtulabilecekler. Tabii bu egzozdaki salınımları filan bir tarafa bırakıyorum'' diye konuştu. Sultanahmet Meydanı ve çevresine artık sadece resmi araçlar ile turist araçlarının girebildiğini belirten Demir, ''Bunlar da belli bir süre için girebiliyorlar. Turist araçları giriyorlar, 15 dakika içerisinde burayı terk etmek zorundalar. Burada yolcu bekleyemeyecekler. Sadece yolcularını indirip devam edecekler. Bunun dışında ambulans, zabıta araçları, valiliğin araçları, polis araçları girecekler ama onlar da beklemeyecekler'' dedi.

Turist otobüslerinin meydana turist bırakamadıkları, yaşlı ve engelli turistlerin zorluk yaşadığı yönünde yakınmaları olduğunu hatırlatıldığında  Demir, şunları söyledi: ''İlk günün zorlukları var. Şu anda meydana giriş yok. Sadece, büyük turist otobüsleri Çatladıkapı'dan Küçükayasofya Caddesi, Torun Sokak'ı kullanarak 3. Ahmet Çeşmesi'ne kadar geliyorlar, oradan da İshakpaşa Caddesi'nden surların dibinden Cankurtaran'dan da dışarıya çıkıyorlar. Daha önce Cankurtaran'daki alt geçitten büyük otobüsler geçemiyordu. Oradaki alt geçidi indirdik. En büyük otobüsler bile çıkabiliyorlar. Bu bir ring. Elemanlarımızla yönlendiriyoruz. Tam oturunca bariyer, levhalar konulacak. Zaman içerisinde hepsi aşılır. Sahilde özellikle turist otobüslerinin rahat kalabileceği bazı yerlerde yaptık. Otobüs parkları için de bazı yerler ayarlandı. İhtiyaç oldukça bunlar da zaman içerisinde çözülür diye düşünüyorum.''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler