Çalışanlar intihar etmesin diye zam yaptılar

Aralarında Apple ve Hewlett Packard'ın da bulunduğu büyük elektronik şirketleri için Çin'de üretim yapan Foxconn adlı firma, art arda meydana gelen intihar vakaları sonrasında çalışanlarının maaşlarında yüzde 70'lik yeni artışa gidiyor.

Yayınlanma: 07.06.2010 - 13:39
Abone Ol google-news

Foxconn, çalışanlarının belirli şartları sağlaması durumunda 1 Ekim itibariyle ücretlerde yüzde 70'e varan artışa gideceğini açıkladı. Şirkette, 2010 yılı başından beri meydana gelen 10 intihar vakası, son günlerde gözlerin Çin'in güneyinde üretim yapan Tayvan merkezli bu firmaya çevrilmesine neden olmuştu.

BBC'den alınan habere göre, Foxconn, geçen hafta da maaşlarda yüzde 30'luk artışa gideceğini açıklamıştı. Yeni yapılacak olan artış, yüzde 30'luk önceki zamdan ayrı olacak. Bu şekilde her iki zammı da almaya hak kazanan bir çalışanın maaşı yüzde 121 artmış olacak.

iPhone ve iPad gibi Apple'a ait popüler cihazların üretimini de gerçekleştiren Foxconn tarafından yapılan açıklamada, yapılan ikinci ücret artışının çalışanlar üzerindeki mesai baskısını azaltacağına vurgu yaptı.

Şirket açıklamasında, "Fazla mesai her ne kadar isteğe bağlı olsa da, bu ücret artışı kişisel olarak fazla mesai yapma ihtiyacını azaltacaktır" ifadesine yer verildi. 

Firmada üretim hattında çalışanların maaşları 1,200 yuandan (175 dolar), 2,000 yuana yükseltilecek. Çalışanların bu maaş artışından faydalanabilmesi için ise üç ay sürecek bir performans testini başarıyla geçmesi gerekiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler