Gazze Filosu baskını NATO'ya taşınıyor

Dışişleri Bakanları düzeyindeki Türkiye-Arap Birliği İşbirliği Forumu, 9-10 Haziran günlerinde İstanbul'da toplanacak. 10 Haziran'da da Brüksel'de iki günlük NATO Savunma Bakanları Toplantısı başlayacak. Türkiye, her iki toplantında "Gazze filosu"na kanlı saldırısı konusunu dile getirerek destek isteyecek.

Yayınlanma: 07.06.2010 - 15:17
Abone Ol google-news

İsrail tarafından "Gazze filosu"na düzenlenen kanlı baskının, Türkiye tarafından bu hafta İstanbul ve Brüksel'de yapılacak iki çok taraflı toplantının gündemine getirilmesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanları düzeyindeki Türkiye-Arap Birliği İşbirliği Forumu"nun üçüncü toplantısı, 9-10 Haziran günlerinde İstanbul'da gerçekleşecek.

2006 yılında Arap Birliği Dışişleri Bakanlarınca alınan karar uyarınca kurulan Türk-Arap İşbirliği Forumu toplantısı, Türkiye ve Arap Birliği ülkeleri Dışişleri Bakanlarının katılımıyla Çarşamba günü Çırağan Sarayı'nda başlayacak.

Bu arada, Türkiye ve Arap ülkeleri Maliye Bakanlarının katılımıyla düzenlenecek 5. Türk-Arap Ekonomi Forumu ise, Four Seasons Oteli'nde gerçekleşecek
Etkinlikler kapsamında ayrıca, Türkiye ile Arap ülkelerinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları ve önde gelen akademisyenlerin katılımıyla bir seminer ve bir de kültürel etkinlik düzenlenecek.

Baskın damga vuracak

Türk-Arap İşbirliği Forumu toplantısında İsrail'in "Gazze filosu"na kanlı saldırısının damgasını vurması bekleniyor. Dokuz Türk vatandaşının öldüğü, yüzlerce de Türkün yaralandığı saldırıya Arap ülkelerinde halk tarafından lanetlendi.

Baskın konusunda uluslar arası bir soruşturma yapılmasını isteyen Türkiye'nin İstanbul'daki toplantıda komisyon talebi için destek çağrısında bulunması bekleniyor.
 

Brüksel'de NATO toplantısı

Bu arada, NATO Savunma Bakanları, 10-11 Haziran günlerinde Brüksel'deki karargahında toplanacak. ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün katılacağı toplantının, başta Afganistan olmak üzere, NATO'nun gündemindeki konular açısından önem taşıdığı belirtiliyor.

Savunma Bakanları gündeminde en ağırlıklı konuyu Afganistan oluşturuyor. Toplantıda NATO'nun Afganistan misyonuna katkıda bulunan üye ülkeler, bu ülkedeki "geçiş süreci"ni ele alınacak.

Bu çerçevede, Türkiye dahil, NATO ülkelerince Afgan asker ve polisine verilen eğitimin öneminin bir kez daha vurgulanacağı ifade ediliyor. Bu eğitimden yararlanan Afgan güvenlik görevlileri sayısının, bir yıl gibi bir süre içerisinde 300 bine ulaşması öngörülüyor.
Gündemin başlıca ikinci maddesini, harcamalar ve NATO reformunun oluşturacağı Brüksel'deki toplantıda ayrıca "füze savunması" projesi ele alınacak. Bu arada, Brüksel'deki toplantının yanı sıra Ukrayna ve Gürcistan Savunma Bakanlarıyla toplantılar yapılacak.

Öte yandan, Türkiye'nin, NATO toplantısında "Gazze filosu"na saldırı konusunu gündeme getirmesi ve müttefiklerin olayın etraflı bir biçimde soruşturulması için uluslararası komisyonun kurulması için destek talep etmesi bekleniyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un yaptığı komisyon önerisinin birçok başkentte olumlu karşılandığı belirtiliyor. Ancak, Türkiye'nin ısrarla talep ettiği, bu yöndeki bir komisyonun oluşturulmasına İsrail'in hiç de sıcak bakmadığı kaydediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler