Pamuk renkleniyor

Türkiye'nin başta tekstil sektörü olmak üzere vazgeçilmez ve ihtiyacı en çok hissedilen ve ''beyaz altın'' olarak bilinen pamuğa daha renkli alternatifler geliyor.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 07:35
Abone Ol google-news

Günümüzde kullanılan lifler içinde yüzde 49 paya sahip olduğu ifade dilen ve doğumdan ölümüne kadar ihtiyaç duyulan pamuk, liflerinin tabi olması, hava geçirgenliği ve nem tutma özellikleri, yıkanabilirliğinin iyi olması, ayrıca hijyenik özellik taşımasından dolayı diğer sentetik liflere göre üstün özellik taşıyor.

Türkiye'nin tek Pamuk Araştırma Enstitüsü olarak bilinen Aydın'ın Nazilli ilçesindeki Pamuk Araştırma Enstitüsü'nde detaylı olarak incelenen 'beyaz altın' pamuk ülkemizde son yıllarda üretimde görülen düşüşle dikkati çekerken, alternatif arayışların hız kazanmasına da vesile oldu.

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdürü Sadettin Öztürk, günümüzde beyaz altın olarak adlandırılan pamuğun, çok eski zamanlarda tabiatta renkli olarak yetiştiğini, zamanla pamuktan imal edilen tekstil ürünlerinin istenilen renge boyanabilmesi için saf beyaz pamuk ıslahına yönelindiğini belirtti.


Renkli pamuk çevreye yararlı

Öztürk, tekstilde kullanılan ağır metalli boyaların suya ve toprağa karışıp insan ve çevre sağlığına tehdit etmesi nedeniyle renkli pamuk üretiminin gerek insan sağlığı, gerekse çevre sağlığı açısından büyük avantajları bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu: ''15-20 yıl öncesine kadar yurt içinde ve dışında doğal renkli pamuktan pek söz edilmezken, son zamanlarda yeni alternatif tekstil ürünleri açısından artan taleplerle karşılaşmaya başlamıştır. Bunun sonucu son 10 yılda organik tarım ürünlerinin özellikle gelişmiş ülkelerde giderek önem kazanması ile araştırmacılar dikkatini organik doğal renkli pamuk üretimine çevirmiştir. Ülkemizde tescili yapılmış 3 adet pamuk çeşidi bulunmakla birlikte çeşit geliştirme çalışmaları halen devam etmektedir. Bunlar kahverengi, deve tüyü ve yeşildir. Ayrıca enstitümüzde genetik stoğunda 9 çeşit renkli materyal bulunmaktadır.''


Deve tüyü renginden battaniye

Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nde 2007 yılında Nazilli DT15 çeşidine ait açık deve tüyü renginde pamuk üretimi yapıldığını kaydeden Öztürk, ''Bunun elyafı satıldı. Bu elyaftan battaniye yapılarak dış ülkelere ihraç edildi. Mevcut piyasada renkli pamuk elyafı için alıcı garantisi ve borsa henüz oluşmadığı için büyük üreticiler renkli pamuk üretimi konusunda çekimser kalmaktadır. Tekstil üretimi için büyük miktarlarda renkli pamuğa ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizde renkli pamuk borsası mutlaka oluşturulmalıdır'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler