'Nükleer' anlaşma imzalandı

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Rusya Federal Çevre, Endüstri ve Nükleer Denetleme Servisi (ROSTECHNADZOR) arasında işbirliği anlaşması, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin'in nezaretinde imzalandı.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 07:57
Abone Ol google-news

Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin üçüncüsü için İstanbul'a gelen Rusya Federasyonu Başbakanı Vlademir Putin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bugün baş başa bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından Rusya ile Türkiye arasında, kurulması öngörülen nükleer santralle ilgili işbirliğinin denetlenmesini içeren yeni bir anlaşma imzalandı.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) ve Rusya Federal Çevre, Endüstri ve Nükleer Denetleme Servisi (ROSTECHNADZOR) arasında gerçekleştirilen işbirliği anlaşmasında, Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin hazır bulundu.

Anlaşma, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Başbakan 1. Yardımcısı Igor Seçin tarafından imzalandı. İmzalanan anlaşma, Türkiye'de kurulacak nükleer güç santrallerini lisanslama ve denetim konularında tecrübe ve bilgi değişimini öngörüyor. İmza töreninin ardından Başbakan Erdoğan ve Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin ortak bir basın toplantısı düzenledi.


Rusya ile 100 milyar dolar ticaret hacminde kararlıyız


Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinin şu ana kadar gelinen en yüksek seviyede olduğunu ve bunu daha da ileriye gitmesi için çok yüksek bir iradenin olduğunu söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İki ülke ilişkilerini daha da pekiştirecek olan iki anlaşmayı arkadaşlarımız imzaladılar. Yapılan anlaşmalardan büyük memnuniyet duyuyorum. Önemli adımların atılmasına bir temel teşkil etmiştir. Sayın Putin'in bu ilişkilerimizi olumlu yönde daha da geliştirmiştir. Rusya, dış politikamızda önemli ve ayrıcalıklı bir konuma sahip. Rusya ile ilişkilerimiz hiç olmadığı kadar iyi durumda. Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmini 5 yılda 100 milyar dolara çıkarma kararlılığımızı koruyoruz. Bugünkü görüşmemizde de bu kararlılığımızı teyit ettik" dedi.
 

Erdoğan, israil'i kınayan Putin'e teşekkür etti

İsrail'in Mavi Marmara gemisine yaptığı kanlı saldırıyı da konuştuklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, konuya duyarlı yaklaşımından ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İsrail'i kınama kararına desteklerinden dolayı Rusya'ya teşekkür etti. Rusya'nın bu konudaki tavrının net olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Bu saldırı bütün dünyaya vicdan muhasebesi yaptırmıştır. Bu saldırı karşısında yükselen ses daha adil ve daha özgür bir dünyanın sesi olacaktır. Hakkın tesis edildiği gün bizim acılarımızın azalacağı gün olacaktır" dedi.

Saldırıyı BM Gündeminde tartışmaya hazırız

Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin de konuşmasına İsrail'in Gazze'ye insani yardım götüren gemiye yaptığı kanlı baskın konusuna değinerek başladı. İnsani yardım gemisine yapılan saldırının çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Putin, "Bu saldırıyla Gazze'nin önemi daha çok ortaya çıkmıştır. İsrail'i kınadığımızı daha önce bildirdik ve bugünkü görüşmemizde de bunu açıkça dile getirdim. Bu saldırı uluslararası sularda yapıldığı için özel bir tahkik yapılması gerekiyor. Türkiye'nin hissiyatını anlıyoruz. Bu konuyu Birleşmiş Milletler gündemine getirmeye hazırız" dedi.

Şah Deniz projesinden rahatsız değiliz

Türkiye'nin Azerbaycan'dan gaz alması konusunun sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Azerbaycan'dan aldığı gaz miktarının ihtiyacımızın az bir bölümünü karşıladığını, Türkiye'nin Rusya ve İran'dan yüklü miktarda gaz almaya devam edeceğini ifade etti. Rusya Devlet Başkanı Putin ise Türkiye'nin gelişmesine bağlı olarak gaz ihtiyacını değişik ülkelerden karşılamasından rahatsızlık duymadıklarını belirterek, "Şah Deniz projesinde herhangi bir sorun görmüyoruz. Türkiye'nin ihtiyacı gelişmesine bağlı olarak artıyor. Biz her yıl kış aylarında Türkiye'ye ilave gaz veriyoruz" dedi.
 

Mavi Akım II İsrail'e uzatılmayabilir

Gaz tedarikinin yanı sıra ulaştırmasının da önemli olduğuna vurgu yapan Rusya Başbakanı Vlademir Putin, Türkiye ile Rusya arasındaki mevcut boru hatlarının yeterli olmadığını belirtti ve Nabucco projesine dikkat çekti. Putin, "Nabucco tabi ki gerçekleştirilsin. Buna bir itirazımız yok. Bugünkü görüşmemizde Mavi Akım'a ek hat yapalım dedik. Türkiye ile birlikte üçüncü ülkelere gaz satma konusunu da konuştuk. Şu anda verdiğimiz gaz Türkiye piyasasının ihtiyacı içindir. Üçüncü ülkelere de verebiliriz. Kendi gazını bulduğu için Mavi Akım II, İsrail'e uzatılmaya bilir. Ancak; Suriye, Lübnan gibi ülkeler için Mavi Akım II Projesi Türkiye'nin güneyine doğru uzatılabilir. Çalışmalarımız devam edecektir" diye konuştu.
 

Takas anlaşmasında görüşmeye hazırız

Putin, Türkiye ile Brezilya'nın öncülük ettiği İran ile Nükleer Takas anlaşması konusunda ise şunları söyledi:
"Biz de bu konuyu görüşmeye hazırız. Daha önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin mutabakatı üzerinde çalıştık. Alınacak kararlar fuzuli olmamalı ve İran halkını zorda bırakmamalıdır. Nükleer enerji çalışmalarının önüne engel konulmamalıdır."

Putin, İran'ın Buşehr kentinde kurulan nükleer santralin önümüzdeki Ağustos'ta hazır olacağını ve Ekim ayında resmi açılışının yapılacağın da kaydetti.

URANYUM TAKAS ANLAŞMASI ABD İÇİN İYİ BİR FIRSATTI

"EN ETKİN YOLLARDAN BİRİ DİYALOGTUR"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler