"Meyve ağaçlarını tanıyacaklar"

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ''Hedefimiz 7 ilde toplam 70 ilköğretim okulunda meyve ağaçları yetiştirme imkanı sağlayan bahçeler kurarak öğrencilerin meyve üretimi deneyimi ve ekolojik yaşam alışkanlığı kazanmalarını sağlamak'' dedi.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 09:29
Abone Ol google-news

Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ile Cappy iş birliğinde hazırlanan ''Çocukların Meyve Bahçeleri'' projesinin açılışı, Şehit Piyade Çavuş İbrahim Çoban İlköğretim Okulu'nda düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Törende konuşan Bakan Nimet Çubukçu, bu projeyle yoğun yapılaşmanın yaşandığı, dolayısıyla ağaç gibi doğal çevre unsurlarından yoksun 70 ilköğretim okulunda meyve fidanları dikileceğinin söyledi. ''Bugün ne yazık ki doğadan uzak yerlerde büyüyen çocuklar doğayı sevmeyi de öğrenemiyorlar'' diyen Çubukçu, çocukların gölgesinde dinlendikleri, altından geçtikleri çoğu ağacın ismini bile bilmediğini belirtti.

Bu proje ile çocukların kendi fidanlarını dikip, bir fidanın ağaca, çiçeğin meyveye dönüşmesi sürecine doğrudan dahil olacağını ifade eden Çubukçu, ''Ağaçların sadece ismini bilmekle kalmayıp, dilinden de anlar hale gelecekler. Bir avuç toprak ve güneşle, birazcık sevgi ve ihtimamla en güzel çiçeklerini açan meyve ağaçlarının gölgesine uzanacaklar'' diye konuştu. Çocukların doğayı, hayatı, korumak olduğunu öğreneceğini belirten Çubukçu, ''Hedefimiz 7 ilde toplam 70 ilköğretim okulunda meyve ağaçları yetiştirme imkanı sağlayan bahçeler kurarak öğrencilerin meyve üretimi deneyimi ve ekolojik yaşam alışkanlığı kazanmalarını sağlamak'' dedi.

Hangi okullarda meyve bahçeleri kurulacağının yetkililerce belirlendiğini anlatan Çubukçu, okulların belirlenmesinde okulun bulunduğu bölgede yoğun yapılaşma, il merkezinde bulunma, ağaç ve bahçe gibi doğal çevre unsurları bakımından yetersiz olan okullara öncelik verildiğini söyledi. Çocuklara seslenen Bakan Çubukçu, bir ağacın büyümesinde, meyve vermesinde kendilerine düşen payı görerek, bulundukları çevreye bir güzellik katmanın gururunu ve mutluluğunu yaşayacaklarını belirterek, ''Çevrenin, doğanın sizlere öğreteceği çok şey var. Doğadaki her canlının en az bizim kadar yaşamaya hakkı olduğunu hiç unutmamalıyız'' dedi.
 

Meyve ağaçlarını tanıyacaklar

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, üniversitelerinin ''çocuk dostu'' bir üniversite olduğunu ifade ederek, Ankara Üniversitesi'nin Türkiye'nin ilk oyuncak, ilk çocuk üniversitesini kurduğunu, çocukların eğitimiyle ilgili çok önemli çalışmalar yaptığını belirtti.
Başlatılan bu projeyle yaşama dair çok güzel bir iş yapıldığını belirten Taluğ, projeyle çocukların sadece meyveleri değil meyve ağaçlarını da tanıyacaklarını söyledi. Taluğ, ''Türkiye'de ne yazık ki insanlarımız ağaçları, bitkileri tanımakta çok yetkili değiller'' dedi.

Coca-Cola Türkiye Başkanı Galya Frayman Molinas da bir sene önce projenin pilot uygulamasının İzmir'de yapıldığını anımsatarak, projenin Türkiye geneline yayılması gerektiğinin kararlaştırıldığını kaydetti. Projenin toplumsal projeler arasında önemli bir yere sahip olduğunu, toplumun giderek doğadan uzak yaşadığını ve bundan de en çok çocukların etkilendiğini belirten Molinas, bu projeyle çocukların ağaç dikeceklerini, yetiştireceklerini anlattı.
Molinas, proje kapsamında Ankara, İstanbul, Bursa, Adana, Gaziantep, İzmir ve Antalya'daki 70 ilköğretim okulunda meyve bahçeleri kurulduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler