Kirliliğin etkisi yıllarca sürecek

Amerikalı yetkililer, Meksika Körfezi'ndeki çevre felaketiyle ilgili, deniz tabanındaki kuyudan petrolün fışkırması şimdi engellense bile deniz kirliliğinin ekonomik ve ekolojik etkisinin yıllarca süreceği uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 10:09
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama, nisanda 80 km açıkta petrol platformunun infilakı ve batmasından sonra ABD'nin güneyindeki kıyı bölgeleri için felaketin ekonomik etkisinin büyük ve kalıcı olacağını belirterek, balıkçıların, istiridye ve istakoz üreticileri ile diğer doğal kaynaklardan geçinenlerin dramına dikkat çekti. Obama, platformu işleten İngiliz petrol devi BP'den mali yardımı esirgememesini bir kez daha istedi.

Bunun uzun zaman alacağını ve çok çaba harcamak gerektiğini ancak diğerlerini atlattıkları gibi bu krizden de çıkacaklarına emin olduğunu söyleyen Obama, Amerikan hükümetinin felaketzedelerin yanında olacağı sözünü verdi.

Amerikan hükümetinin kirlilikle mücadele çalışmalarının sorumlusu sahil muhafaza komutanı Amiral Thad Allen da bu konuda Obama ile Beyaz Saray'da toplantıya katılmadan önce yaptığı açıklamada, kirlilikle başetmenin daha zor hale geldiğini belirterek, "Dev petrol örtüleri her yönden geliyor" dedi.

Kirliliğin özellikle doğa için uzun dönemde etkilerinin hiç de hoş olmayacağını söyleyen Allen, eğer 200 km kıyının petrolden etkilendiği söylenirse bunun yanıltıcı olabileceğini çünkü derindeki hassas bataklık bölgenin de petrolden etkilenmiş olabileceğini belirtti.

Amiral Allen, petrol fışkıran kuyu kapatıldıktan sonra yüzeydeki petrol tabakasının temizliğinin birkaç ay alabileceğine işaret ederek, "Bundan sonra asıl iş başlıyor. Ekosistemleri, faunayı yeniden kurmak yıllar alacak" dedi.

Bu arada BP, deniz tabanından topladığı petrol miktarını artırdı. Amiral Allen, kuyunun üzerine yerleştirilen dev huni sistemi sayesinde son 24 saatte yüzeydeki gemiye pompalanan petrol miktarının 6 bin varilden 11 bin varile (1,75 milyon litre) yükseldiğini belirterek, BP'nin topladığı petrol miktarının yakında 20 bin varile ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Amerikalıların, yöneticilerinin deniz kirliliğiyle mücadelelerine tepkisi ise epeyce olumsuz.
ABC News/Washington Post'un kamuoyu araştırmasına göre, halkın yüzde 69'u Obama yönetiminin krizi yönetmesi konusunda olumsuz görüşe sahip. BP'ye gelince araştırmaya katılanların yüzde 81'i negatif düşünüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler