CHP'li Ayhan'dan gıda mühendisi sorusu

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, yeni Gıda Yasası uyarınca 10 kişiden daha az personel istihdam edilen gıda üreticisi iş yerlerinde gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunun kaldırılmasını TBMM Gündemine taşıdı.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 09:51
Abone Ol google-news

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, yeni Gıda Yasası uyarınca 10 kişiden daha az personel istihdam edilen gıda üreticisi iş yerlerinde gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunun kaldırılacağını belirterek "Düzenlemenin hayata geçmesi halinde 10 kişiden daha az kişinin istihdam edilen işyerleri, gıda güvenliği ve hijyen açısından ciddi tehlike yaratmayacak mıdır" diye sordu.

Ayhan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi. Ayhan, TBMM gündemine gelmesi beklenen yeni Gıda Yasası'nın; pastane, fırın, yiyecek sağlama şirketi, peynir imalatçıları gibi gıda üreten işyerlerinde, 10 kişiden daha az personel istihdam edilmesi halinde, gıda mühendisi çalıştırma zorunluluğunu kaldırdığını ifade etti.

Yürürlükteki gıda yasasına göre, Türkiye genelindeki tüm gıda üreticilerinin gıda mühendisi istihdam etmek zorunda olduğunu, yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesi durumunda, 20 bin gıda mühendisinin işsiz kalmasının yanı sıra ekmek fırını, pastane, küçük yiyecek sağlama şirketi gibi binlerce gıda işletmesinde denetim yapılamayacağına dikkat çeken Ayhan, ilgili oda başkanlarının, yeni yapılacak düzenleme konusunda "Seçim koşullarında halk sağlığı feda ediliyor. Yeni Gıda Yasası Tasarısı, yaklaşan seçim koşullarında, halk sağlığı yerine ticaret rantını tercih etmektedir. Tasarının yeniden ele alınarak, hem işletmelerin teknik ve hijyenik standartlarının yükseltilmesi hem de personel çalıştırmanın küçük işletmeler üzerine bir yük oluşturmaması için önlem alınmalıdır" yönünde açıklamalar yaptıklarını aktardı.

Bakan Eker'e böyle bir değişikliğe neden gerek duyulduğunu soran Ayhan, "Düzenlemenin hayata geçmesi halinde 10 kişiden daha az kişinin istihdam edilen işyerleri, gıda güvenliği ve hijyen açısından ciddi tehlike yaratmayacak mıdır?" sorusunun da yanıtlanmasını istedi. Ayhan, Bakan Eker'e bu düzenleme sonrasında, iş bulma konusunda sorun yaşayacak olan gıda mühendislerinin işsizliğine nasıl çözüm bulunacağını da sordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler