"Türkiye yeni ve hızlı bir büyüme dönemine başladı"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin son dönemde krizin etkilerini bertaraf etmekle kalmadığını, yeni ve hızlı bir büyüme dönemine de başladığını bildirdi.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 10:10
Abone Ol google-news

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Bir başka ifadeyle Nisan'da Mart ayına göre iki gün daha az çalışılmış olmasının aylık bazda bu düşüşte belirleyici olmuştur. Geçmiş yıllara ait sanayi üretim endeksi verilerini incelediğimizde, Nisan ayında genellikle bir azalma olduğu göze çarpmaktadır. Nitekim mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, aylık bazda yükselişini sürdürdü. Son döneme ilişkin ihracat verileri, kapasite kullanım oranındaki gelişmeler, güven endekslerine reel kesimin ve tüketicinin vermiş olduğu cevaplar önümüzdeki dönemde de sanayi üretimindeki artış eğilimin devam edeceğini ortaya koydu" dedi.

İmalat sanayindeki yüksek artış geleceğe ilişkin olumlu beklentileri güçlendirdi

Endeksin sanayi alt sektörleri itibariyle incelendiğinde bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artışın, yüzde 18.6 ile imalat sanayinde gerçekleştiğine değinen Bakan Ergün, sanayi üretiminin esas unsuru olan imalat sanayindeki artışın daha yüksek olmasının da önümüzdeki döneme ilişkin olumlu beklentileri kuvvetlendirdiğini dile getirdi. Türkiye'nin son dönemde krizin etkilerini bertaraf etmekle kalmadığına değinen Bakan Ergün, yeni ve hızlı bir büyüme dönemine de başlandığını kaydetti. Bu gerçeğin uluslararası kurumların raporların da da açık ve net bir şekilde görüldüğüne işaret eden Bakan Ergün açıklamasında şu noktalara dikkat çekti:

"Örneğin, IMF Ekim 2009 tarihli Dünya ekonomik Görünüm Raporu'nda 2010 için Türkiye'nin ekonomik büyümesini yüzde 3.7 olarak tahmin etmiş, 6 ay sonra Nisan 2010 tarihli raporunda tahminini yüzde 5.2'ye çıkarmış, yaklaşık bir ay sonra ise bu tahminini yeniden revize etme ihtiyacı duyarak yüzde 6.25'e yükseltmiştir. Benzer bir şekilde OECD de 2010 tahminlerini yükseltmiş, son raporunda da Türkiye'nin 2010 yılında yüzde 6.8 büyüyeceğini öngörmüştür. Nisan ayı sanayi üretim endeksi, Nisan ve Mayıs ayı kapasite kullanım oranlarıyla diğer öncü göstergeler ekonomideki toparlanmanın yılın ikinci çeyreğinde de devam edeceğine ve ikinci çeyrekte de ilk çeyrek kadar olmasa da yüksek oranlı milli gelir büyümesi yaşanacağına işaret etmektedir. Bu büyüme dönemi, yeni yatırımlar ve istihdam üzerinde de olumlu bir etki oluşturacaktır. Bugün de Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda yeni istihdam stratejimize son halini vereceğiz. Ekonomik büyüme ortamı, işsizlik sorununun çözümü için olmazsa olmaz bir şarttır. Özel sektörümüzün de bu konuda elini taşın altına koyacağına olan inancımız tamdır. Devlet ve özel sektör el ele vererek, bundan önceki birçok sorunda olduğu gibi işsizlik sorununu da hep birlikte aşacağımıza inanıyorum" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler