WSJ: Gazze filosu konusunda Türkiye'de çatlak oldu

Türkiye'de "Gazze filosu" olayı konusunda ortaya çıkan görüş ayrılıkları, yabancı medyada da yankı buldu.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 10:31
Abone Ol google-news

The Wall Street Journal gazetesi, "Geçen hafta gelişmelerin karşısında Gazze'ye yönelen bir gemide Türk vatandaşları öldürüldüğünde tek vücut olan Türkiye, hükümetin olayı ele alma tarzı ve yardım konvoyunu düzenleyen İslamcı yardım kuruluşunun rolü konusunda ise bölünüyor" yorumunu yaptı.

ABD'nin en çok satan gazete The Wall Street Journal, Türkiye muhabiri Marc Champion imzasını taşıyan "Türkiye'de baskına reaksiyonu konusunda çatlak ortaya çıktı" başlıklı haberinde "Geçen haftaki gelişmelerin karşısında Gazze'ye yönelen bir gemide Türk vatandaşları öldürüldüğünde tek vücut olan Türkiye, hükümetin olayı ele alma tarzı ve yardım konvoyunu düzenleyen İslamcı yardım kuruluşunun rolü konusunda bölünüyor" görüşünü dile getirdi.

Muhalefet politikacıları ve bazı köşe yazarları, hükümetin, kamuoyunun İsrail'in eylemlerine duyduğu öfke doğrultusunda hareket etmesi yönündeki kaygılarını dile getirdiklerini belirten gazete "Bunun, Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında sürdürdüğü hassas dengeyi riske attığını, insani yardım vakfı IHH'nin ülkenin ulusal politikasının belirlenmesinde parmağı olmasına olanak verdiğini söylüyorlar" diye yazdı.

Kılıçdaroğlu'nun eleştirileri

WSJ, bu çerçevede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Avrupa Birliği ve ABD'nin Hamas'ı terörist bir örgüt olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Dikkatli olmalıyız" dediğini de aktardığı haberinde Kılıçdaroğlu'nun aynı zamanda hükümetin, olay öncesi İsrail ile yapılan görüşmeleri açıklamasını istediğine işaret etti. Kılıçdaroğlu'nun, hükümetin şiddet uygulanacağını bile bile filonun hareket etmesine izin verdiğini ima ettiği yorumunu yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise, Kılıçdaroğlu'nu, İsrail'in "avukatı" olarak nitelediğini belirtirken hükümetin, "eksen kayması" savlarını reddettiğine dikkat çeken WSJ, hükümetin İHH'yı ikna etmeye çalıştığını ancak durduramadığını söylediğini de aktardı.

"Erdoğan, Türkiye- İsrail ihtilafında ateşi körüklüyor"

ABD'li gazete, Başbakan Erdoğan'ın İsrail için "yalan makinesi gibi yalan söylüyorlar" yönündeki sözlerini yansıtırken Erdoğan'ın, Hamas'ı "direniş savaşçıları" olarak nitelediğini de yazdı. Erdoğan'ın Bursa konuşmasına dikkat çekerek, "Sayın Erdoğan, hafta sonunda Türkiye'nin İsrail ile ihtilafında ateşi körüklemeyi sürdürdü" yorumunu da yaptı. Gazete şunları da yazdı:

"Fethullah Gülen'in açıklamalarının etkisi"

"IHH'nin Mavi Marmara olaylarına ilişkin versiyonu konusundaki kuşkuların, etkili ruhani lider Fethullah Gülen'in, geçen hafta The Wall Street Journal ile yaptığı söyleşi sırasında İHH eylemlerine beklenmeyen eleştirilerinin sonucunda hız kazandığı gibi görünüyor. Analistler, hükümetteki birçok kişinin büyük saygı duyduğu bir şahsiyetin devreye girmesini, İsrail karşıtı duygu fırtınasının kontrol dışına çıkması riskinin bulunduğu uyarısı olarak gördü."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler