Hollanda'da erken genel seçim

Hollanda'da parlamentonun Temsilciler Meclisi kanadının 150 üyesini belirlemek üzere yarın erken genel seçimler yapılacak.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 11:04
Abone Ol google-news

Seçimlerde değişik partilerin listelerinden 11 Türk kökenli aday da milletvekili olabilmek için yarışacak. 19 partinin katıldığı seçimlerde hiçbir partinin tek başına iktidarı sağlayacak oy çoğunluğuna ulaşması beklenmiyor.

Son kamuoyu yoklamalarına göre, mücadele büyük ölçüde merkez sağda yer alan Liberal Parti (VVD) ile Hristiyan Demokrat Parti (CDA) ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi (PvdA) arasında geçecek. Geçen seçimlerde ilk kez katılmasına rağmen beklenmedik bir çıkış yaparak 9 üyelik kazanan aşırı sağcı lider Geert Wilders'in önderliğini yaptığı Özgürlük Partisinin (PVV) bu seçimlerde de oyunu artırması bekleniyor. Kayıtlı 12 milyonun üzerinde seçmenin bulunduğu ülkede oy verme işlemi saat 07.30'da (TSİ 08.30) başlayacak ve 21.00'e kadar sürecek.
 

Türk adaylar

Seçimlere 5 ayrı partiden 11 Türk kökenli aday da katılıyor. Sosyal Demokrat İşçi Partisi listesinin ikinci sırasında yer alan Nebahat Albayrak ile ilk kez aday olan ve listenin 25'inci sırasında bulunan Metin Çelik'in doğrudan milletvekili seçilmesi bekleniyor. Halen milletvekili olan Hristiyan Demokrat Parti listesinin 18'inci sırasından katılan Coşkun Çörüz ile Sosyalist Parti (SP) listesinin 7'nci sırasından Saadet Karabulut ve Demokratlar 66 Partisi listesinin 5'inci sırasında Fatma Koşer Kaya'nın da yeniden seçileceklerine kesin gözüyle bakılıyor.
Diğer Türk kökenli adaylar ise listelerin seçilebilecek sıralarında yer almıyor. Sosyal Demokrat İşçi Partisi listesinden Keklik Yücel ve Gülhan Akdemir, Sosyalist Parti listesinden Sibel Özoğuz ve Parti Bir'den (Partij Een) Yeşim Candan, Nafize Şener ve Nilgün Yerli, yeterli sayıda tercihli oy alabildikleri takdirde milletvekili seçilebilecekler.

Seçimlerde bu ülke yurttaşlık hakkını da kazanmış seçmen yeterliliğine sahip Türkler de oy kullanabiliyor. 400 binin üzerinde Türk yurttaşının yaşadığı Hollanda'da 270 bin dolayında kişinin çifte yurttaşlık hakkı bulunuyor.

İktidardaki üçlü koalisyon hükümeti Afganistan'da görev yapan Hollanda birliğinin görev süresinin üçüncü kez uzatılması konusunda anlaşmazlığa düşünce geçen Şubat ayında istifa etmiş ve 9 Haziranda erken genel seçimlere gidilmesi kararlaştırılmıştı.

Hollanda'da yarın yapılacak genel seçimlerin normal olarak 2011 yılında yapılması gerekiyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler