Tartışma konusu: Türkiye'de demeokrasi

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) üyesi, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) İngiliz Sosyalist üyesi Richard Howitt, demokrasinin hem AB'de hem de Türkiye'de gelişmeye devam ettiğini belirterek, askeri müdahale dönemlerinin geride kaldığını söyledi.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 12:13
Abone Ol google-news

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi'nde, Richard Howitt'in yanı sıra, uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Zaman Gazetesi köşe yazarı Şahin Alpay ve Milliyet Gazetesi köşe yazarı Rıza Türmen'in katıldığı panelde "Türkiye'de demokrasi" tartışıldı.

Howitt, AB'nin Türkiye'ye dönerek "Bendeki demokrasi mükemmel ama senin eksiklerin var, demokratikleşmen lazım" deme şansı bulunmadığını söyledi. Howitt, örnek olarak İngiltere'deki son genel seçimlerde Liberal Parti'nin mevcut seçim sisteminin azizliğine uğradığını, aldığı oya göre çok az milletvekili çıkarabildiğini anlattı. Bunun üzerine İngiltere'de tüm siyasi partilerin seçim sisteminin değiştirilmesi konusunda mutabakat sağladığını belirten Howitt, Hollanda'da da buna benzer sorunlar yaşandığını, "demokrasinin hem AB'de hem Türkiye'de gelişmeye devam ettiğini" kaydetti. Richard Howitt, "Türkiye'yi yakından izleyen hiç kimse yeni bir askeri müdahale beklemiyor. O yıllar geride kaldı" tespitinde bulundu.

Milliyet gazetesi yazarı Türmen ise Türkiye'de "otoriter demokrasi" yaşandığını ileri sürerek hükümeti yargı ve medyayı da ele geçirmeye çalışmakla suçladı. Türmen, hükümetin Ergenekon davasıyla kendisine muhalefet edenlere korku saldığını iddia etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon