Dışişleri personeli, Diplomasi Akademisi'nde eğitilecek

Dışişleri Bakanlığı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik öngören tasarı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı Bakanlığı yeniden yapılandırırken Diplomasi Akademisi kurulmasını öngörüyor.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 13:18
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanlığı'nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunda değişiklik öngören tasarı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı Bakanlığı yeniden yapılandırırken Diplomasi Akademisi kurulmasını da öngörüyor.

Meclis Başkanlığı'na sunulan tasarıya göre, meslek memurluğu haricinde, Bakanlıkta farklı statüler altında istihdam edilen ancak Bakanlığın dış ilişkilerle bağlantılı vazifelerinin icrasında ortak ve eşit düzeyde görevler üstlenen diğer personelin statüsü 'konsolosluk' ve 'ihtisas memurluğu' unvanı adı altında birleştirilecek. Konsolosluk ve ihtisas memurları; halen meslek memurları tarafından yürütülen konsolosluk, protokol, kültür, ekonomi, dış ticaret, idari ve mali işler, personel, kamu diplomasisi, ulusal mevzuatla bağlantılı hukuki işler, elektronik konsolosluk ve bilişim hizmetleriyle, özel uzmanlık bilgisi gerektiren diğer alanlarda görev yapacak. Konsolosluk ve ihtisas memurları, yurtdışı sürekli görevlerde temsil görevine ve sorumluluğuna da sahip olacak.

Diplomasi Akademisi kurulmasını öngören tasarıya göre, personelin eğitimini kurulacak Akademi üstlenecek. Tasarı, tarih, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım ile psikoloji bölümü mezunlarına meslek memuru olabilme olanağı sağlıyor. 30 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde bakanlıkta bazı üst unvanları alamayan meslek memurları, bu haklarını yitirecekler. Unvan alamayanların yurtdışına çıkış engeli ise kaldırılacak. Yurtdışına sürekli görevle gönderilecek teknisyenler, birkaç farklı ülkedeki temsilciliklerin bilişim altyapısından sorumlu olacak.

Diplomatik misyon şefliğine bağlı sorumluluk ve vazifeler, meslek memurlarınca daha erken bir dönemde üstlenilebilecek. Bu çerçevede, ikinci ve üçüncü derece kadrolardaki meslek memurları da belirli temsilciliklerle sınırlı olmak üzere, büyükelçi olarak atanabilecek.

Personelin yurtdışında okuyan çocukları için eğitim yardımı yapılacak. Yurtdışında görev yapan en düşük dereceli memur da diğer görevlilerle aynı miktarda eş ve çocuk yardımı alacak. Tasarı yurtdışında görev yapan personel, eşi ve çocuklarının 2 yıl da bir kez olmak üzere Türkiye'ye geliş-gidiş masraflarının "Sıla Bileti" adı altında karşılanmasını da öngörüyor. Bazı mahrumiyet ve savaş bölgelerinde görev yapan personele ise değişen oranlarda teşvik ödeneği verilecek, zarara uğramaları halinde bu zararları karşılanacak.Tasarıyla bakanlığa 4 bin 127 kadro ihdas edilmesi öngörülürken bin 245 kadro da iptal edilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon