"İnternette soygun serbest, haberleşme yok"

Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çaprak, dolandırıcılığın serbest olduğu internet ortamında haberleşmenin engellenmesinin Anayasa'ya ve iletişim çağı gerekçelerine aykırı bir uygulama olduğunu belirterek, yasakların acilen kaldırılması gerektiğini söyledi.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 13:19
Abone Ol google-news

Tüketiciler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çaprak yaptığı yazılı açıklamada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından internet erişimine getirilen yeni yasakları değerlendirdi. Çaprak, "Dolandırıcılığın serbest olduğu internet ortamında haberleşmenin engellenmesi Anayasa'ya ve iletişim çağı gerekçelerine aykırı uygulama olup acilen son verilmelidir" dedi.

Çaprak, BTK'nın, yaptığı bir duyuruyla internet erişiminde yeni kısıtlama yollarına gittiğini ve oluşan mağduriyetlerden sorumlu olmadığını bildirdiğini anımsatarak şunları söyledi:
"Haberleşme hürriyetine yine bir yara açan bu uygulama ve daha öncesinden yapılan yasaklamalar özgürlük ihlali olup tüketiciyi zor durumda bırakmaktadır. Kurum hakkında düzenlenen, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu raporunun sonuç kısmında, kurumun özerklik konusunu yanlış anladığı belirtilmiştir. Bu rapordan oluşan kanaati destekler nitelikteki son uygulamasıyla kurum, haberleşme özgürlüğü kavramını da yanlış anladığını ortaya koymuştur."
 

BTK asli görevini yerine getirmeli

"Küreselleşmeye farklı bir boyut getiren internet sayesinde mesafeler azalmış ve tüketim, üretim gibi ihtiyaçlar artık parmakların ucuna gelmiştir" diyen Çaprak açıklamasına şöyle devam etti:
"İletişim teknolojisindeki hızlı gelişmeleri 'ben yaptım oldu' ifadesi ile engellemek BTK'ya duyulan güvenin azalmasını hızlandırmıştır. BTK, tüketiciyi ve toplumu korumak için dolandırıcılık ve tefecilik yayını yapan siteleri yayından kaldırmazken, tüketicinin haber alma ve bilgi edinmesini sağlayan sitelere erişimi engellenmesi kabul edilemez keyfi uygulamadır. BTK, erişim engelleme yasağını toplum ve tüketici zararına çalışan dolandırıcılık ve tefecilik sitelerinde uygulamakla asli görevini yerine getirmelidir."

BTK yasakları acilen kaldırmalı

Zararlı olduğu düşünülerek uygulanan engelleme nedeni ile uzun vadede oluşacak büyük sorunların önüne geçilmesi ve Türkiye'nin imajının düzeltilmesi için yasakların acilen kaldırılması gerektiğini savunan Çaprak, "Aksi takdirde haberleşme özgürlüğünde telafisi zor yaraların açılacağı ve toplumsal tepkilerin harekete geçeceği unutulmamalıdır" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler