"Arınç çok fazla konuşmasın"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, Anayasa Mahkemesi'nin, cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik referandum öncesinde de bir karar verdiğini anımsatarak, ''Anayasa Mahkemesi'nin kararı, referandum sonrasına bırakması söz konusu olamaz'' dedi.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 13:48
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, TBMM'de gazetecilere yaptığı açıklamada, partisinin Anayasa değişikliğinin iptali istemini içeren başvurusunu değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesinin, iptal başvurusunu inceleme kararı aldığını anımsatan Okay, ''Bu hususta, kamuoyunda kimi siyasilerin değerlendirmelerinin karışıklığa ve zihinleri bulandırmaya yönelik olduğunu anlayınca, hukuksal bir değerlendirme yapma ihtiyacını duydum'' dedi. Okay, şöyle devam etti:
''(Anayasa Mahkemesi şekil yönünden inceleyecek) ifadesindeki kasıt şudur; Anayasa'nın 148. maddesi mahkemenin şekil yönünde inceleme çalışmasını 3 esasa dayandırmaktadır. Bunlar teklif, oylama ve ivediliktir. Teklif edilen değişikliğin Anayasa'nın ilk 3 maddesine aykırı olup olmadığı incelenecektir. Oylama yönünden, Anayasa'da tanımlanan oylama usulüne uygun olup olmadığı da incelenecektir. İvedilikle, Anayasa değişikliğinin 2 kez görüşülüp görüşülmediğine ilişkin bir değerlendirmede bulunulacaktır. 'Şekil' denilince de dava dilekçesinin şekli veya dava dilekçesinin eklerinin şekli değil, 148. maddede tanımlanan bu 3 ana unsur yönünden inceleme yapılacaktır.''

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın bugün konuya ilişkin yaptığı açıklamalara da değinen Okay, ''Yine bir fantezi hukuk önermesinde bulunmuştur, 'bu, referandumdan sonra incelenir' diye. Daha çok siyasete yoğunlaştığından, anlaşılan hukuku çok fazla ihmal etmiş Sayın Arınç. Bunun yanı sıra belki herkes hukukçu oluyor ama bazıları hukuklu oluyor'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik referanduma ilişkin düzenlemenin de Anayasa Mahkemesine götürüldüğünü anımsatan Okay, ''Mahkeme inceleme yapmış ve bir karar vermişti. Anayasa Mahkemesi bundan 3 yıl önce bir içtihat oluşturmuştu. Bu içtihat 10 yıl geçmeden değişmez. Anayasa Mahkemesinin bu kararı, referandum sonrasına bırakması söz konusu değildir. 3 yıl önce de böyle bir inceleme yaptı ve referandum öncesi bir karar verdi. O yüzden akıllarda böyle bir bulanıklık olmasın'' şeklinde konuştu.

'Avukatlık' tartışması

Okay, açıklamasının ardından bir gazetecinin, Başbakan Yardımcısı Arınç'ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na, ''Çok konuşuyor, ölçüsüz konuşuyor, tartmadan konuşuyor karizması zedeleniyor'' şeklindeki sözlerini hatırlatması üzerine, Kılıçdaroğlu'nun çok fazla konuşmasının ötesinde çok doğru şeyler söylediğini ifade etti.
Kılıçdaroğlu'nun toplumun istediği, beklediği ve özlediği şeyleri söylediğini belirten Okay, şöyle devam etti:
''Niçin bunu söyledi? 'Sen Tel Aviv avukatlığını düşünüyorsan sağ yanına bak' dedi. Sayın Arınç'ın, Gazze olayları sonrasında iki değerlendirmesi oldu. Biri, 'uluslararası ilişkileri tamamen kesip atmak, silip atmak mümkün değildir' dedi. Bir diğeri ise Pensilvanya'dan gelen açıklama sonrası 'çok doğru, çok güzel şeyler söylemiş' dedi. Bu olaya ilişkin aynı siyasi parti içerisinde bir tarafta Sayın Başbakan'ın açıklamaları, bir tarafta Başbakan Yardımcısının açıklamalarına baktığınızda, eğer Başbakan, Sayın Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu'nun açıklamasını 'Tel Aviv avukatlığı' diye yanlış ifade ediyorsa ve Tel Aviv'e de bir avukat arıyorsa, sağ yanındaki Sayın Arınç'tır. Onun için Sayın Arınç galiba olayları çarpıtmak için böylesi açıklamalarda bulunmak zorunda hissediyor kendisini ama tüm bunların ötesinde Sayın Arınç'a tavsiye ederim, kendisi çok fazla konuşmasın.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler