BM daimi üyeleri İran konusunda uzlaştı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Türkiye ve Brezilya'nın talebi üzerine bugün yine toplandı.

Yayınlanma: 08.06.2010 - 14:38
Abone Ol google-news

Konseyin basına kapalı yapılan danışma toplantılarında, Türkiye ve Brezilya'nın isteği doğrultusunda İran'ın nükleer meselesi, yaptırım konusunun ötesinde Daimi Temsilciler düzeyinde ve siyasi açıdan ele alınacak.

Bu arada Batılı diplomatlar, toplantı öncesinde gazetecilere yaptıkları açıklamalarda, İran'a karşı yeni ve sıkı yaptırımlar getiren yeni karar tasarısının hazır olduğunu ve bugün eklerinin tamamlanıp Konsey'e sunulacağını belirttiler.

BM kulislerinde İran'a yeni yaptırımlar getiren karar tasarısının en erken yarın oylamaya sunulabileceği konuşuluyor.

 

'İran'a yapıtırmalar konusunda anlaşmaya varıldı'

BM Güvenlik Konseyi'nin İran'a karşı uygulayacağı yaptırımlar konusunda "tamamen anlaşmaya" varıldığı bildirildi. BM Güvenlik Konseyi görüşmelerine yakın olan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Rus kaynak, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, "İran'a yönelik yaptırım önerisi konusunda tamamen anlaşmaya varıldı" dedi.

Kaynak, "Bununla ilgili hiçbir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Bana göre, (yaptırım uygulanması konusunda) hiçbir zaman da bir sorun olmadı" ifadesini kullandı. Batılı diplomatlar da, İran'a karşı yeni ve sıkı yaptırımlar getiren yeni karar tasarısının hazır olduğunu ve bugün eklerinin tamamlanıp Konsey'e sunulacağını belirtmişlerdi. Türkiye ve Brezilya'nın talebi üzerine bugün toplanan BM Güvenlik Konseyi'nin basına kapalı yapılan danışma toplantılarında İran'ın nükleer meselesi, yaptırım konusunun ötesinde Daimi Temsilciler düzeyinde ve siyasi açıdan ele alınması bekleniyor.

 

'İran yaptırım oylaması yarın sabah yapılacak'

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, bugün Türkiye ve Brezilya'nın talebinin kabul edilmesiyle ikinci kez toplanacak. Konseyin bugünkü ilk toplantısının arkasından gazetecilere açıklama yapan Konsey'in dönem başkanı Meksika'nın BM Daimi Temsilcisi Claude Heller, Türkiye ve Brezilya'nın talebi üzerine, İran'ın nükleer programı meselesinin esasına yönelik olarak Konsey üyeleri arasında toplantı yaptıklarını belirtti.

Heller, Konsey'in TSİ 22.00'de tekrar toplanarak kendi aralarında bir kez daha ''özel bir toplantı'' yapacağını bildirdi. Meksika Büyükelçisi Heller, bu sefer toplantıyı BM üyesi ülkelerin de gelip izleyebileceklerini, ancak toplantının basına kapalı olacağını söyledi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, İran'ın talep etmesi halinde toplantıya gelip konuşma yapma hakkı verilebilecek. Öte yandan Heller, İran'ın nükleer programına karşı yaptırımlar içeren karar tasarısının da yarın sabah Konsey'e oylamaya için sunulacağını belirtti.
 

Büyükelçi Apakan

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan da toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Konsey'in sabahki toplantısında meselenin tüm yönlerini içeren yararlı görüşmeler yaptıklarını, Konsey'in bugün ikinci kez toplanarak konuyu görüşmeye devam edeceğini, meselenin daha tartışılması gerektiğini söyledi. Apakan, gazetecilerin Türkiye'nin yaptırımlar tasarısı oylaması sırasında ne yönde oy kullanacağının sormaları üzerine ise, ''Bu şu anda tartışılması gereken konu değildir'' dedi.

Brezilya'nın BM Daimi Temsilcisi Maria Luiza Riberio Viotti de gazetecilere yaptığı açıklamada, bu sabah Konsey'de konuyu siyasi düzeyde ele aldıklarını ve ikinci toplantıda da BM'ye üye tüm ülkelerin toplantıyı izleme şansının olacağını, tüm ülkelerin bu tartışmayı izleme hakkının olduğunu, bunun BM'nin ''şeffaflık'' ilkesiyle bağdaştığını söyledi. Viotti, ''(Türkiye-Brezilya-İran uranyum takas anlaşmasını kastederek) Herkesin bizim önerimizin yararlarını duymalarını, anlamalarını istiyoruz'' diye konuştu.

 

İran toplantıda konuşmak için talepte bulunmadı

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, bugün Türkiye ve Brezilya'nın talebinin kabul edilmesinin ardından yine toplanarak BM'ye üye diğer devletlerin de yer aldığı özel toplantıda, İran'ın nükleer meselesini görüşmeye devam ediyor. Konsey'in basına kapalı düzenlenen özel toplantısına, toplantıya katılmak isteyen BM'ye üye ülkelerin temsilcileri de katılıyor.

Öte yandan İran'ın toplantıda konuşma yapma hakkı olduğu halde bu yönde bir talepte bulunmadığı bildirildi. Toplantıyla ilgili olarak basına bilgi veren diplomatik kaynaklar, Konsey'in bugüne dek hep teknik seviyede konuyu görüştüğünü, bugün ise ilk kez BM'ye üye ülkelerin önünde bir tartışma yapılacağını kaydetti. İran'a karşı yaptırımların kabul edilmesi halinde bunun bütün BM ülkelerini bağlayacağını belirten kaynaklar, şeffaflık ilkesi içinde bu konunun tartışılması gerektiğini söyledi.

Türkiye ve Brezilya'nın İran'la birlikte üzerinde anlaştıkları Tahran Bildirisiyle diplomatik açıdan bir fırsat penceresi açtıklarını ve bunun İran meselesinin çözümünde diplomatik çözüm yolunu kuvvetlendirme amacını taşıdığını belirten kaynaklar, Tahran Bildirisinin güven arttırıcı önlem olarak görülmesi gerektiğini ve bundan yararlanılması gerektiğini söylediler.

İran meselesinin çözümünde "baskı" ve "diplomatik yolun" birbiriyle eşit değerlendirilmemesi gerektiğini belirten diplomatik kaynaklar, asıl çözüm yolunun yaptırım kararı alma gibi baskı yolunun değil, diplomatik yolun olduğunu, meselelerin ancak diplomatik müzakerelerle çözülebileceğini vurguladılar. Tahran Bildirisi'nden bu anlamda tam olarak yararlanılması gerektiğini söyleyen kaynaklar, yaptırımların kabul edilmesinin diplomatik yolu zayıflattığını, ancak Türkiye'nin ne olursa olsun diplomatik çözüme önem ve öncelik vereceğini dile getirdiler.


 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler